Περιεχόμενα
- Ιταλία και Ελλάδα στο έλεος πλημμύρων από καταιγίδες
- Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- ΑΤΤΙΚΗ
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Πώς εξηγείται η έντονη βροχόπτωση σε Ιταλία, Ελλάδα και Ομάν
Μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, αρχίζουν οι φθινοπωρινές πλημμύρες για τη νότια Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ελλάδα στο επίκεντρο. Είχε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο στο Nitro, ότι η Μεσόγειος είναι ένα από τα 4-5 μέρη του πλανήτη που θα βιώσει στον μέγιστο βαθμό την κλιματική κρίση και άμεσα. Το καλοκαίρι είδαμε ένα πρώτο δείγμα μετάβασης προς μια εποχή ερήμωσης για την περιοχή, με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μορόκο και την Ισπανία να χάνουν συνολικά κοντά στα 4 εκατομμύρια στρέμματα από φωτιές.
Καθώς έχουμε μπει στον Οκτώβριο, μήνα που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις στο πρώτο μισό του, έχουμε ήδη τα πρώτα ακραία φαινόμενα.
Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς την Κυριακή σημειώθηκε καταιγίδα στα βόρεια της χώρας, σε βαθμό που μέσα σε 12 ώρες είχε πέσει βροχή 36 ιντσών! 36 ίντσες είναι περίπου 80 εκατοστά βροχής και στην Ιταλία δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά τέτοιο μέγεθος. Για να καταλάβετε, αυτή η ποσότητα βροχής πέφτει στο Σιάτλ μέσα σε ένα ολόκληρο έτος. Το Λονδίνο, μια βροχερή πόλη, χρειάζεται 15 μήνες για να συγκεντρώσει τέτοια ποσότητα.
Από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας, έπεσαν 925 χιλιοστά βροχής στο Ροζιλιόνε, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Μιλάνο, ενώ στην πόλη Κουιλιάνο κατέρρευσε μια γέφυρα. Στο Μοντενότε, 20 μίλια δυτικά του Ροζιλιόνε, μέσα σε 6 ώρες έπεσαν 500 χιλιοστά βροχής, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για την Ιταλία σε αυτό το χρονικό διάστημα. Στο Βικομοράζο έπεσαν 7 ίντσες βροχής μέσα σε 1 ώρα, το οποίο είναι επίσης ρεκόρ για αυτή τη διάρκεια. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί μόλις πριν 2 βδομάδες με τον τυφώνα Χένρι, που είχε φέρει 3.15 ίντσες νερού σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ιταλία.
Ιταλία και Ελλάδα στο έλεος πλημμύρων από καταιγίδες
Εκτός από την Ιταλία, η Ελλάδα πλήττεται από ακραίες βροχοπτώσεις τα τελευταία 24ωρα και την Κυριακή βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο των προβλημάτων οι περιοχές που έζησαν τη φρίκη της πυρκαγιάς στις αρχές Αυγούστου. Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από το τέλος της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια και οι κάτοικοι σε αρκετά χωριά αναγκάστηκαν να βγουν από τα σπίτια τους ξανά για να βγάλουν το νερό. Ειδικά στο Μαντούδι η κατάσταση ήταν απελπιστική.
«Εχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια, όλη τη νύχτα βγάζαμε κόσμο, από τις 02.30 το πρωί, βγάζαμε κόσμο από σπίτια. Χρειάστηκε να σπάσουμε και περιφράξεις από σπίτια για να βγάζουμε κόσμο. Μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες» δήλωσε ο δήμαρχος στον ΣΚΑΪ.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία «Αθηνά» είναι τα χωριά Αγιά Αννα, Αχλάδι, Κοτσικιά και Ψαροπούλι, ενώ αντίστοιχα προβληματική είναι η κατάσταση και σε Πήλιο-Λάρισα.
«Ενας όχθος αποκολλήθηκε από βουνό, πέρασε πάνω από την σκεπή του σπιτιού και έφτασε μέχρι το δρόμο προκαλώντας ζημιές και σε οχήματα που βρισκόταν κοντά. Τρία σπίτια στη Μακρυρράχη αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ένα στη Ζαγορά, ενώ υπάρχουν και σπίτια στο Ανήλιο τα οποία δεν έχουν υποστεί φθορές, όμως ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτά διότι βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους και επικίνδυνα ρέματα. Ευελπιστούμε ότι το φαινόμενο θα σημειώσει ύφεση και ότι όλα θα πάνε καλά» , είπε στο grtimes, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης.
Η κακοκαιρία «Αθηνά» έκανε αισθητό πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη, όπου αναφέρονται πτώσεις δέντρων, με την Πυροσβεστική να έχει επιχείρηση από το πρωί της Δευτέρας για κοπές κορμών. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για σήμερα, ιδίως για την περιοχή της Πάτρας και φυσικά την Βόρεια Εύβοια.
Ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι 10 περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν κίνδυνο από τις πλημμύρες που αφήνει στο πέρασμά της η «Αθηνά». Πρόκειται για πέντε περιοχές στην Εύβοια ( Λίμνη, Αγία Άννα και 3 περιοχές βορειοανατολικά), τρεις περιοχές στην Αττική (Αχαρνές, Θριάσειο Πεδίο και Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο) και
δύο στην Πελοπόννησο (δήμος Πύργου και Αρχαία Ολυμπία).
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ύφεση των φαινόμενων στην κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με πρόσκαιρη εξασθένηση στα βόρεια τις μεσημβρινές ώρες και στα νότια τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών ή όμβρων.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 και στην Κρήτη τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειότερα νησιά σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα έως τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Πώς εξηγείται η έντονη βροχόπτωση σε Ιταλία, Ελλάδα και Ομάν
Μια αφελής σκέψη θα έλεγε ότι δεν γίνεται να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη και να υπάρχει τόση βροχή. Επειδή όμως αυτό είναι συλλογισμός Τραμπ, ας ακούσουμε την επιστήμη.
Τα όσα συνέβησαν σε Ιταλία και Ελλάδα, αλλά και ο Κυκλώνας Σαχίν που προκάλεσε βροχόπτωση στο Ομάν για μια πολύ σπάνια φορά τέτοια εποχή (300 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες, ποσότητα που συνήθως πέφτει στο Ομάν σε 3 χρόνια), έχουν εξήγηση.
Όσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα, ο αέρας. Και ο πιο ζεστός αέρας προκαλεί μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού από ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Άρα υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα που ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και αποθηκεύεται στα σύννεφα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι για κάθε 1 βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία, εγκλωβίζεται 7% περισσότερο νερό αέριας μορφής στα σύννεφα.