Περιεχόμενα
Περιτριγυρισμένο από καταπράσινα χωράφια, το Flat House, το οποίο βρίσκεται σε ένα αγρόκτημα στο Cambridgeshire, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μοιάζει με μια τυπική μετατροπή σε αχυρώνα. Αλλά στο εσωτερικό, η εμφάνιση και η αίσθηση του κτιρίου σε κάνουν αμέσως να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Αυτό που κάνει αυτό το φωτεινό, ευάερο και άνετο σπίτι ασυνήθιστο είναι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του: η κάνναβη.
Η κάνναβη σαν κατασκευαστικό υλικό
Ενώ ίσως είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τη συσχέτιση του φυτού κάνναβης με την ψυχοδραστική ουσία κάνναβη και τη χρήση του σε συμπληρώματα υγείας και υφάσματα, η κάνναβη γίνεται γρήγορα ένα περιζήτητο βιώσιμο δομικό υλικό.
Το ταχέως αναπτυσσόμενο εργοστάσιο είναι ένας ανανεώσιμος πόρος, με ιδιότητες δέσμευσης άνθρακα. Όταν χρησιμοποιείται στις οικοδομές, συνήθως παίρνει τη μορφή «κάνναβης» (γνωστό και ως σκυρόδεμα ασβέστη κάνναβης), ένα στιβαρό υλικό που κατασκευάζεται με την ανάμειξη του hurd κάνναβης – τον ξυλώδη πυρήνα του φυτού – με ένα συνδετικό από νερό και ασβέστη.
Το Hempcrete έχει υψηλή θερμική μάζα, καθιστώντας το ιδανικό μονωτικό υλικό που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με την πάροδο του χρόνου. Συνεχίζει επίσης να απορροφά άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Τα αειφόρα υλικά έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος επιδιώκει να απελευθερώσει τον άνθρακα. Τα κτίρια και οι κατασκευές ευθύνονται για περίπου το 37% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια και τις διαδικασίες.
Αυτό οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση της βιομηχανίας από ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων υλικών έντασης άνθρακα όπως σκυρόδεμα, χάλυβας και γυαλί, καθώς και στα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων μας.
Η κάνναβη «καθαρίζει» τον πλανήτη
Με τις ιδιότητες δέσμευσης άνθρακα, η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους, κάνοντας την κατασκευή πιο βιώσιμη.
«Η βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και ανακαινίζουμε τα κτίριά μας έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στη μείωση των εκπομπών και να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του», λέει ο Yetunde Abdul, επικεφαλής της δράσης για το κλίμα στο UK Green Building Council.
«Ένα σημαντικό μέρος της λύσης περιλαμβάνει τη διερεύνηση της χρήσης φυσικών εναλλακτικών λύσεων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε ζωτικής σημασίας δομικά υλικά όπως το κάνναβης ή η ξυλεία».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα εκτάριο (2,5 στρέμματα) κάνναβης δεσμεύει μεταξύ 9 και 15 τόνων CO2 και χρειάζεται μόνο 5 μήνες για να αναπτυχθεί, που σημαίνει ότι είναι καλύτερο από την τυπική εμπορική δασοκομία στη δέσμευση άνθρακα.
Επιπλέον, η παραγωγή κάνναβης αναφέρεται ότι βοηθά στην αναγέννηση του εδάφους και στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το έδαφος.
Αλλά μια ολόκληρη σειρά προκλήσεων πρέπει να ξεπεραστούν προτού η κάνναβη μπορέσει να αφήσει το στίγμα της στον κατασκευαστικό κλάδο.
Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στον κυβερνητικό κανονισμό, την τεχνική πιστοποίηση και τη χρηματοδότηση και την υποδομή που απαιτούνται για την κλιμάκωση της βιομηχανικής παραγωγής κάνναβης, τον εξορθολογισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και την πιο προσιτή χρήση της.
Σήμερα, σε μορφή κάνναβης, το φυτό χρησιμοποιείται κυρίως από οικολογικούς αρχιτέκτονες με άνετους προϋπολογισμούς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, κυρίως λόγω των κανονισμών που ελέγχουν την παραγωγή κάνναβης που εξελίσσεται σε αυτές τις περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανική έκδοση του φυτού δεν περιέχει τους ψυχοδραστικούς παράγοντες της κανονικής κάνναβης.
Το Hempcrete δεν λειτουργεί όπως το σκυρόδεμα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δομικά και γι’ αυτό πρέπει να συνδυαστεί με φέροντα υλικά όπως ξυλεία ή πέτρα.
Αλλά ως μόνωση, προσφέρει μια επιλογή λιγότερο έντασης άνθρακα από τα υλικά που βασίζονται σε πετροχημικά, όπως το υαλοβάμβακα και η σανίδα αφρού.
Το Hempcrete «κάνει τα πάντα», λέει ο Summer Islam, συνιδρυτής του Material Cultures με έδρα το Λονδίνο, του στούντιο έρευνας και σχεδιασμού που έχτισε το Flat House το 2020.
Η κάνναβη στο σπίτι
«Η υψηλή θερμική του μάζα σημαίνει ότι θερμαίνεται και απελευθερώνει τη θερμότητα αργά, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του εσωτερικού η μέρα». Είναι επίσης υδροσκοπικό, προσθέτει, έτσι απορροφά και απελευθερώνει την υγρασία, καθιστώντας το καλό στη ρύθμιση της μούχλας στα κτίρια.
Η κάνναβη που χρησιμοποιήθηκε για το Flat House καλλιεργήθηκε στη γύρω περιοχή του Margent Farm. Το έργο αντιπροσωπεύει αυτό που οι Υλικοί Πολιτισμοί αποκαλούν «κυκλική οικολογία», μια προσέγγιση στην κατασκευή στην οποία τα κτίρια αναδύονται και μπορούν φυσικά να επανενσωματωθούν στο τοπίο.
Το Hempcrete έχει χρησιμοποιηθεί σε προκατασκευασμένη μορφή πάνελ για τη δημιουργία των τοίχων του σπιτιού, τοποθετημένα γύρω από μια ξύλινη κατασκευή. Μέσα στο σπίτι τα υλικά αφήνονται εκτεθειμένα, με ορατή την όψη του κάνναβης σαν δέμα σανού.
Ένα μειονέκτημα του κάνναβης είναι ότι φθείρεται όταν εκτίθεται σε βροχερό καιρό, επομένως η Material Cultures χρειάστηκε να βρει μια νέα λύση για το εξωτερικό του Flat House, ενώ εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του φυτού.
Αντί για την κάνναβη, η πρακτική στράφηκε στο στενό εξωτερικό του εργοστασίου, γνωστές ως ίνες βάτου, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε βιομηχανική κλίμακα για να αντικαταστήσουν το υαλοβάμβακα στην αεροδιαστημική και τη μηχανική αυτοκινήτων.
Η Material Cultures συμπίεσε θερμικά αυτές τις ίνες κάνναβης με μια φυσική ρητίνη με βάση τη ζάχαρη για να δημιουργήσει πάνελ επένδυσης ανθεκτικά στη βροχή που καλύπτουν το σπίτι. Η φάρμα συνεχίζει να παράγει αυτά τα πάνελ, με τεράστιο ενδιαφέρον από άλλους αρχιτέκτονες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το υλικό.
Η Material Cultures σχεδιάζει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί κάνναβη στο νέο Phoenix Project στο Lewes του Ανατολικού Σάσεξ. Σχεδιασμένο από την Ash Sakula Architects και σχεδιασμένο ως μια γειτονιά 700 κατοικιών χτισμένη με βασικό άξονα τη βιωσιμότητα, το έργο θα χρησιμοποιεί κονίαμα μαζί με ξυλεία τοπικής προέλευσης στα περισσότερα από τα κτίρια.
Γιατί η κάνναβη «ανθεί» στη Γαλλία;
Το Hempcrete δεν είναι νέα εφεύρεση, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί σε κτίρια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, τον περασμένο αιώνα παρατηρήθηκε η άνοδος πιο σύγχρονων δομικών υλικών και η ποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης λόγω της συσχέτισής της με τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης.
Στη Γαλλία, ωστόσο, η καλλιέργεια κάνναβης δεν ήταν ποτέ παράνομη, γεγονός που συνέβαλε στο να γίνει η χώρα ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στη βιομηχανική κάνναβη. Μετά τη σύγχρονη αναβίωση του κάνναβης στα τέλη του 20ου αιώνα, μια σειρά από οικοδομικά έργα που χρησιμοποιούν το υλικό έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα.
Το 2020 ολοκληρώθηκε στο Παρίσι μια επταώροφη πολυκατοικία κοινωνικής κατοικίας, η οποία χρησιμοποιούσε το κάνναβης ως το κύριο μονωτικό υλικό, συνοδευόμενο από ξύλινο πλαίσιο.
Η αρχιτεκτονική πρακτική πίσω από το έργο, Barrault Pressacco, είχε χρησιμοποιήσει περιστασιακά το κάνναβο σκυρόδεμα την προηγούμενη δεκαετία, αλλά αυτή ήταν η μεγαλύτερης κλίμακας ανάπτυξη του υλικού.
Ο συνιδρυτής της Practice, Thibaut Barrault, περιγράφει το κάνναβης ως «αρχιτεκτονικά ενάρετο», επαινώντας τη θερμική του απόδοση, τη δυνατότητα αναπνοής, τις επιπτώσεις στην ευημερία και τη δέσμευση άνθρακα.
Δεν είναι μια τέλεια λύση, ωστόσο: «Η κάνναβη είναι υπέροχη, αλλά το λάιμ είναι κάτι που πρέπει να αμφισβητήσετε ως βιώσιμο ζήτημα», λέει. Η παραγωγή ασβέστη απαιτεί θέρμανση ασβεστόλιθου στους περίπου 1.000C (1832F), ο οποίος εκπέμπει άνθρακα.
«Δεν υπάρχει μία λύση για να σωθεί ο κόσμος», λέει ο Barrault – αλλά προς το παρόν, η κάνναβη παραμένει μια θετική επιλογή. Η πρακτική το χρησιμοποιεί σε ένα μεγάλο κτίριο κατοικιών και εμπορικών χώρων υπό κατασκευή στο Παρίσι, και επίσης ερευνά εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έργα μετασκευής.
Η μετασκευή έχει γίνει ένας ζωτικός τρόπος για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων χωρίς το τεράστιο κόστος άνθρακα και τη σπατάλη της κατεδάφισης και της ανοικοδόμησης.
Μέχρι σήμερα, η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως σε μικρά οικιστικά έργα, λόγω προβλημάτων σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού, τους περιορισμούς κλιμάκωσης και το κόστος. Σε τελική ανάλυση, η παραγωγική ικανότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ακόμη προσανατολισμένη προς την παραγωγή μεγάλης κλίμακας.
Τα μηχανήματα για αυτό είναι πολύ ακριβά και δεν διανέμονται σε όλη τη χώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι επενδύσεις σε επιχειρήσεις, υποδομές, δεξιότητες και πιστοποίηση υλικού.
Μέχρι να συμβεί αυτό, θα παραμείνει ένα δαπανηρό και σπάνιο υλικό για εργασία, το οποίο επιδεινώνεται από τα υψηλά ασφάλιστρα λόγω του χαρακτηρισμού του ως «μη τυπικού».
Η «αρχιτεκτονική» κάνναβη ανά τον πλανήτη
Η Paloma Gormley, μια άλλη συνιδρυτής της Material Cultures, υποστηρίζει ότι το «τεράστιο ποσό επένδυσης» από κατασκευαστές υλικών υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα στις εγκρίσεις γύρω από τα προϊόντα τους τους επέτρεψε να κυριαρχήσουν στην αγορά, τόσο από άποψη προσιτότητας όσο και διαπίστευσης. «Υπάρχει μια αντίστοιχη διαδικασία που πρέπει να συμβεί για υλικά όπως η κάνναβη».
Η νομική ρύθμιση, ακόμη και απλώς για την καλλιέργεια κάνναβης, είναι άλλο ένα τεράστιο εμπόδιο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η βιομηχανική καλλιέργεια κάνναβης ήταν παράνομη μέχρι το 2018, επειδή το φυτό θεωρούνταν ελεγχόμενη ουσία.
Η ίδια η Hempcrete εγκρίθηκε για τον κώδικα δόμησης κατοικιών της χώρας το 2022. Παραμένει ωστόσο απαγορευμένη από εμπορικά έργα έως τουλάχιστον το 2025.
Στη Νότια Αφρική, η κάνναβη χαρακτηρίστηκε τελικά γεωργική καλλιέργεια το 2021, επιτρέποντας την καλλιέργειά της στη χώρα. Η Wolf + Wolf Architects με έδρα το Κέιπ Τάουν έχει κάνει όνομα στην αρχιτεκτονική κάνναβης τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά μέχρι πρόσφατα έπρεπε να βασίζεται στις εισαγωγές του φυτού.
«Ξεκίνησα να δουλεύω στο πρώτο μου σπίτι κάνναβης το 2007», λέει ο ιδρυτής και διευθυντής του ιατρείου, Wolf, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο το επώνυμό του. «Με γοήτευσαν όλες οι χρήσεις της και μπορούσα να δω τον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του δομημένου περιβάλλοντος».
Η Wolf + Wolf ολοκληρώνει αυτήν τη στιγμή ένα πολυώροφο κτίριο στο Κέιπ Τάουν χρησιμοποιώντας κάνναβη σε προκατασκευασμένη μορφή μπλοκ, που θεωρείται το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που κατασκευάστηκε με χρήση του υλικού.
Η αρχιτεκτονική πρακτική εργάζεται επίσης επί του παρόντος σε τέσσερα σπίτια κάνναβης και έχει αρχίσει να σχεδιάζει ένα άλλο ψηλό κτήριο κάνναβης.
Το ενδιαφέρον στη Νότια Αφρική για την κάνναβη ως δομικό υλικό αυξάνεται εκθετικά. Είναι η αρχή μιας εντελώς νέας βιομηχανίας στη χώρα».
Η κάνναβη παράγεται πλέον παντού
Λόγω του ξεκλειδώματος των κανονισμών και της αυξανόμενης κατανόησης των μυριάδων πλεονεκτημάτων του υλικού, η χρήση του κάνναβης βρίσκεται σε άνοδο, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνεται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η έκταση της γης της ΕΕ που αφιερώθηκε στη βιομηχανική καλλιέργεια κάνναβης αυξήθηκε κατά 75% μεταξύ 2015 και 2019, με τη Γαλλία να είναι υπεύθυνη για το 70% της συνολικής παραγωγής.
Αν και άλλες χώρες μπορεί να είναι πιο αργές στο να υιοθετήσουν την κάνναβη ως γεωργικό προϊόν και ως δομικό υλικό, τα πράγματα μπορεί σύντομα να επιταχυνθούν. Τον Νοέμβριο του 2022, ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει τα οφέλη της βιομηχανικής κάνναβης.
Ο ΟΗΕ συμβούλεψε ότι για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της κάνναβης, οι χώρες θα πρέπει να αποσαφηνίσουν το νομικό καθεστώς του εργοστασίου, να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς των κανονιστικών πλαισίων και να συνεργαστούν περιφερειακά για να διευκολύνουν τη δημιουργία αλυσίδων παραγωγής.
Η Material Cultures πιστεύει ότι η υιοθέτηση βιώσιμων δομικών υλικών, όπως η κάνναβη, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας στροφής προς μια οικοδομική προσέγγιση στην οποία χρησιμοποιούνται τοπικοί φυσικοί πόροι.
«Αυτό περιλαμβάνει την απόκτηση του μεγαλύτερου μέρους της κτιριακής σας μάζας από καλλιέργειες με γρήγορο κύκλο εργασιών, ως τρόπο παροχής μόνωσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στα κτίρια», λέει η Gormley.
Αν και αυτό που πραγματικά χρειάζεται το περιβάλλον είναι μια δραματική μείωση της κατασκευής, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι όταν κατασκευάζετε, «το κάνετε με αποδοτικούς πόρους, λιτούς και μελετημένους τρόπους», λένε οι κατασκευαστές του Flat House.
Η ταχέως αναπτυσσόμενη και δεσμευτική κάνναβη, λοιπόν, μοιάζει με ιδανικό υλικό για αξιοποίηση.
*Πηγή: BBC