Οι τρεις μικρές φάλαινες που βγήκαν πρόσφατα στα ρηχά της Κέρκυρας, μπορούν να «ρίξουν φως» σε ένα ευρύτερο πρόβλημα που μέχρι στιγμής αγνοούσαμε, καθώς δεν αποτελούν τρία τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ζιφιούς, το ίδιο είδος δηλαδή με αυτό που είχε εμφανιστεί στα τέλη Ιανουαρίου στο Φάληρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μικρές φάλαινες εκβράστηκαν στην παραλία του Αγίου Γόρδιου και της Αρίλλας στην Κέρκυρα. Αν και δεν ήταν εμφανώς τραυματισμένες, ήταν εξασθενημένες. Πολλές περισσότερες φάλαινες μπορεί να πληγώνονται, καθώς περιβαλλοντικές ομάδες έχουν συνδέσει την παραλία στην Κέρκυρα με σεισμικές δονήσεις. Αυτές προέρχονται από αποστολές για εύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού.
«Χρειάστηκαν δεκάδες εθελοντές και πάνω από πέντε ώρες για να ωθήσουν με υποτυπώδη σχοινιά τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα», είπε η κτηνίατρος Αναστασία Κορωνάκη, η οποία βοήθησε στο συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης. Το περίεργο είναι ότι αυτές οι παραλίες συνδέονταν με το SW Cook, ένα πλοίο που στάλθηκε από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια». Πραγματοποιούσε δοκιμές στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοιχτά της Κέρκυρας, περιοχές θαλάσσιων θηλαστικών. Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις συνδέουν αυτά τα δύο συμβάντα.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Αρχιπέλαγος” εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα συγκεκριμένα περιστατικά σχετίζονται με σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή.
Οι σεισμικές δονήσεις είναι προέρχονται από την ανατίναξη του πυθμένα της θάλασσας με αεροβόλα για τη χαρτογράφηση των ορυκτών καυσίμων από κάτω. Μπορούν να φτάσουν τα 250 ντεσιμπέλ. Τα θαλάσσια θηλαστικά τις ακούν «σαν μια βόμβα που εκρήγνυται επανειλημμένα στο σπίτι τους κάθε 10 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με το National Resources Defense Council, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ.
Πώς βλάπτουν οι σεισμικές δονήσεις τις φάλαινες
Μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων στα ζώα της θάλασσας, όπως βλάβη της ακοής, παρεμβολές στην επικοινωνία και στην εύρεση τροφής. Σε ραμφοφάλαινες, μελέτες έχουν βρει ότι οι σεισμικές δονήσεις μπορεί να προκαλέσει barotrauma. Αν η πίεση περιβάλλοντος αλλάξει ξαφνικά και το σώμα δεν είναι σε θέση να εξισώσει την πίεση στα ιγμόρεια, θα εμφανισθεί το barotrauma.
Δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσουν οι σεισμικές δοκιμές μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία που οδήγησε τις φάλαινες να ξεβραστούν. Η Greenpeace έστειλε επίσης το πλοίο της, Rainbow Warrior III, για να παρακολουθεί το SW Cook.
Σύμφωνα με αναφορές, οι σεισμικές έρευνες σταμάτησαν και το SW Cook έχει πλέον φύγει από την Ελλάδα, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για το κλίμα στο WWF Ελλάς. Μετά από την δημοσιοποίηση των φαλαινών, το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και εξετάζεται κατά πόσο είναι σωστό να γίνονται εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή. Το Ιόνιο Πέλαγος είναι βαθύ, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε πιθανή εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πάντως, η Ελλάδα έχει τα μέσα για να τα εκμεταλλευτεί πιθανά αποθέματα πετρελαίου, μέχρι το 2030 περίπου, είπε ο Ιμπραήμ. «Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε ακόμη την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Είναι καταστροφικό από την άποψη του κλίματος και δεν έχει νόημα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού».
Η περιβαλλοντική εποπτεία στην Ελλάδα έχει «υποβαθμιστεί» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Ιμπραήμ. Το μόνο που απαιτείται για να επιτραπούν οι σεισμικές δοκιμές είναι ένα περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, «το οποίο είναι ιδιωτικό, δεν απαιτεί έγκριση από το κράτος, καμία δημόσια διαβούλευση και η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να το δημοσιεύσει» αναφέρει.
Photo: ARION
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Βρετανία: Οι μέλισσες σε κίνδυνο – Εγκρίθηκε χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων
Αμαζόνιος σε οριακό σημείο: Πολύ κοντά στο να μετατραπεί σε σαβάνα
Neom: Ποια είναι η αλήθεια πίσω από την οικολογική πόλη στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας;