Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης συνεπάγεται δραστική μείωση στα αέρια του θερμοκηπίου και απαιτεί αλλαγές σε όλους τους τομείς.
Μπορεί το διοξείδιο του άνθρακα να είναι το κυριότερο αέριο θερμοκηπίου, ωστόσο, υπάρχει και το μεθάνιο το οποίο είναι 25 φορές πιο δυνατό αέριο, αφού ένα μόριο μεθανίου ισούται με 25 μόρια διοξειδίου του άνθρακα.
Γι’ αυτό οι αγελάδες, του Καναδού γαλακτοπαραγωγού Ben Loewith που θα γεννηθούν την επόμενη άνοιξη, θα είναι από τις πρώτες στον κόσμο που θα εκτρέφονται με συγκεκριμένο περιβαλλοντικό στόχο: να… ρεύονται λιγότερο μεθάνιο.
Οι αγελάδες μπορούν να σώσουν το κλίμα
Σύμφωνα με το Reuters, o Loewith, ένας αγρότης τρίτης γενιάς στο Lynden του Οντάριο, τον Ιούνιο άρχισε να γονιμοποιεί τεχνητά 107 αγελάδες και δαμαλίδες με το σπέρμα ταύρου πρώτου στην αγορά με γενετικό χαρακτηριστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο.
«Η επιλεκτική αναπαραγωγή για χαμηλότερες εκπομπές, εφόσον δεν θυσιάζουμε άλλα χαρακτηριστικά, φαίνεται σαν μια καλή ευκαιρία», δήλωσε ο Loewith.
Σύμφωνα με επιστήμονες και ειδικούς στη βιομηχανία βοοειδών, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το λιγότερο μεθάνιο που εκπέμπεται από τα βοοειδή θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές των ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου, λένε επιστήμονες και ειδικοί στη βιομηχανία βοοειδών.
Η ερυγή είναι η κορυφαία πηγή εκπομπών μεθανίου από τα βοοειδή. Η Semex, η εταιρεία γενετικής που πούλησε το σπέρμα ταύρων του Loewith, είπε ότι η υιοθέτηση του χαρακτηριστικού χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από το κοπάδι γαλακτοπαραγωγής του Καναδά κατά 1,5% ετησίως και έως και 20%-30% έως το 2050.
Η εταιρεία αυτή την άνοιξη ξεκίνησε την εμπορία σπέρματος ταύρων με το χαρακτηριστικό του μεθανίου σε 80 χώρες. Οι πρώιμες πωλήσεις περιλαμβάνουν ένα αγρόκτημα στη Βρετανία και γαλακτοκομεία στις ΗΠΑ και τη Σλοβακία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Drew Sloan.
Εάν υιοθετηθεί ευρέως, η αναπαραγωγή με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο θα μπορούσε να έχει «βαθύ αντίκτυπο» στις εκπομπές βοοειδών παγκοσμίως, δήλωσε ο Frank Mitloehner, καθηγητής ζωικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη του χαρακτηριστικού.