Περιεχόμενα
Συνθήκες που ευνοούν την έξαρση των πυρκαγιών επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, μειώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα την υγρασία στη βλάστηση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus, περισσότερες από 810 μεγάλες δασικές φωτιές, δηλαδή πυρκαγιές που προκάλεσαν καταστροφές σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων, έχουν καταγραφεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κίνδυνος φωτιάς πλανάται σε όλη την Ευρώπη
Αυτό αποτυπώνεται και στους «ζωντανούς» χάρτες του Copernicus, όπου ακόμα και εάν επιλέξει κανείς να δει τις εστίες των τελευταίων επτά ημερών, θα διακρίνει έναν εντυπωσιακά υψηλό αριθμό πυρκαγιών που εκτείνεται σε περιοχές από τα Βαλκάνια και την Ιταλία έως την Ιβηρική χερσόνησο αλλά ακόμη και σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης.
Εξίσου ανησυχητικές για την Ευρώπη είναι οι επίσημες προβολές που γίνονται για τις καμένες εκτάσεις στην ΕΕ, καθώς, πριν καν φτάσουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και στον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι οι καμένες περιοχές υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας κατά περίπου 90.000 στρέμματα.
Ρεκόρ σε αριθμό πυρκαγιών σε Γαλλία και Ισπανία
Πρόκειται για έναν κίνδυνο που θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να διαχειριστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και είναι ενδεικτικό πόσο υψηλός είναι αν αναλογιστούμε ότι στη Γαλλία και την Ισπανία έχουν ήδη σημειωθεί φέτος περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαπενταετίας.
Συγκεκριμένα, στη Γαλλία μεταξύ 2006 και 2022 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 72,3 μεγάλες πυρκαγιές ετησίως, ενώ φέτος έχουν ήδη ξεσπάσει 207.
Στην Ισπανία ο μέσος όρος για τα προηγούμενα 15 χρόνια ήταν 192,8 μεγάλα πύρινα μέτωπα, όμως φέτος η Πυροσβεστική έχει ήδη κληθεί να κατασβέσει 327.
Στην Ελλάδα αντίθετα έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα 10 μεγάλες φωτιές, τη στιγμή που πέρυσι καταγράφηκαν 66 και πρόπερσι 85, μολονότι σε καθημερινή βάση η Πυροσβεστική ανταποκρίνεται σε δεκάδες περιστατικά.
Μόνο την Τρίτη εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, όπως ενημέρωσε το βράδυ ο εκπρόσωπος του Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξουδετερώνουν τη συντριπτική πλειονότητα των εστιών, προτού λάβουν διαστάσεις και ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Πρόγευση για τη νέα πραγματικότητα
Η αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών και οι προκλήσεις που αυτό δημιουργεί για κάθε οργανωμένη πολιτεία ενδέχεται να είναι η πρόγευση για μια νέα πραγματικότητα, καθώς το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι δασικές φωτιές θα αυξηθούν κατά 30% σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2030.
Αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην περιοχή της Μεσογείου, όπου η υπερθέρμανση εξελίσσεται κατά 20% με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.