Μόνο οι εκπομπές από το σύστημα τροφίμων ενδέχεται να επιδεινώσουν την κλιματική κρίση, αφού ο πλανήτης ίσως αποκλίνει από τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, εκτός αν βρεθεί τρόπος για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο.

Οι εκπομπές από την παραγωγή τροφίμων, στην οποία κυριαρχούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ρύζι, θα ξεπεράσουν από μόνες τους τον βασικό διεθνή στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, αν δεν ελεγχθούν, όπως έδειξε μια λεπτομερής έρευνα, την οποία επικαλέστηκε ο «Guardian» τη Δευτέρα (06/03).

Τι έδειξη η μελέτη για την κλιματική κρίση και τα τρόφιμα

Η μελέτη εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί το σημερινό επίπεδο των εκπομπών τροφίμων, αυτές θα οδηγήσουν σε τουλάχιστον άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, επιπλέον της αύξησης του 1 βαθμού Κελσίου που έχει ήδη παρατηρηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές μόνο από τα τρόφιμα, αγνοώντας την τεράστια επίδραση των ορυκτών καυσίμων, θα ωθούσαν τον πλανήτη να ξεπεράσει το όριο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ακόμα, η έρευνα έδειξε ότι το 75% αυτής της υπερθέρμανσης, που σχετίζεται με τα τρόφιμα, οφείλεται σε τρόφιμα που είναι υψηλές πηγές μεθανίου, δηλαδή σε αυτά που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα όπως τα βοοειδή και τους ορυζώνες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 55% με τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στις πλούσιες χώρες, με τη μείωση των εκπομπών από τα ζώα και την κοπριά τους και με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα διατροφής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τις τεράστιες επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον, ιδίως του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά η νέα έρευνα παρέχει εκτιμήσεις για την άνοδο της θερμοκρασίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι εκπομπές τους. Ωστόσο, αυτές θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική υποεκτίμηση, καθώς η μελέτη υπέθεσε ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων δεν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στο μέλλον, αλλά προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050.

Ο ρόλος του μεθανίου στην κλιματική κρίση

«Το μεθάνιο έχει αυτόν τον πραγματικά κυρίαρχο ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται με τα συστήματα διατροφής», δήλωσε η Κάθριν Ιβάνοβιτς, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Eπίσης, η επικεφαλής της εν λόγω έρευνας για την επίπτωση της παραγωγής συγκεκριμένων τροφίμων στην υπερθέρμανση του πλανήτη πρόσθεσε: «Η διατήρηση του μοντέλου [της παραγωγής τροφίμων] που έχουμε σήμερα δεν συνάδει με την τήρηση του ορίου θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό καθιστά επείγουσα τη μείωση των εκπομπών, ιδίως από τις ομάδες τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο».

Ακόμα, η Κάθριν Ιβάνοβιτς ανέφερε: «Πρέπει να καταστήσουμε τον στόχο της διατήρησης του παγκόσμιου πληθυσμού μας συμβατό με ένα μέλλον ασφαλές για το κλίμα».

Η συμβολή της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων στην κλιματική κρίση είναι πολύπλοκη, διότι περιλαμβάνει πολλά σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία έχουν διαφορετικές ικανότητες να παγιδεύουν τη θερμότητα και να παραμένουν στην ατμόσφαιρα για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν μετατρέψει την επίδραση του μεθανίου και άλλων αερίων σε ισοδύναμη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα για 100 χρόνια, αλλά αυτό υποτιμούσε την υψηλή ισχύ του μεθανίου σε μικρότερες χρονικές κλίμακες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό «Nature Climate Change», αντιμετώπισε κάθε αέριο του θερμοκηπίου ξεχωριστά για 94 βασικούς τύπους τροφίμων, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση της επίδρασής τους στο κλίμα σε βάθος χρόνου. Η τροφοδότηση αυτών των δεδομένων εκπομπών σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο κλιματικό μοντέλο έδειξε ότι η συνέχιση της σημερινής παραγωγής τροφίμων θα οδηγούσε σε αύξηση κατά 0,7 βαθμών Κελσίου έως το 2100 εάν η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν χαμηλή, και σε αύξηση κατά 0,9 βαθμών Κελσίου εάν η αύξηση του πληθυσμού ήταν υψηλή.

«Καθώς είχαμε ήδη φθάσει σε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2021, αυτή η πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας [από την παραγωγή τροφίμων] από μόνη της είναι αρκετή για να ξεπεράσει τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Επίσης, οι επιστήμονες συμπλήρωσαν: «Η ανάλυσή μας καταδεικνύει σαφώς ότι τα σημερινά διατροφικά πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης είναι ασύμβατα με τη διατήρηση ενός αυξανόμενου πληθυσμού επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον».

Photo credits: Shutterstock