Το πρώτο 3μηνο του 2024 ήταν το πιο ζεστό που έχουμε βιώσει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεχομένως το πιο ζεστό από την στιγμή που γίνεται καταγραφή. Δεν συνέβη όμως μόνο εδώ ή μόνο στην Ευρώπη. Ή μόνο στο βόρειο ημισφαίριο. Η συνθήκη των υψηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα εντοπίζεται και στον υπόλοιπο πλανήτη, με το φαινόμενο του Ελ Νίνιο να είναι φέτος πιο έντονο. Στην Κολομβία, η κατάσταση έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε η Μπογκοτά, η πρωτεύουσα, να έχει αρχίσει περικοπές στη χρήση του νερού σε πολίτες, για να μπορεί να υποστηρίξει τις δημόσιες κοινωνικές δομές.
Έτσι, η πρωτεύουσα έχει χωριστεί σε 9 ζώνες, οι οποίες παίρνουν συγκεκριμένη ποσότητα νερού και κάθε 10 μέρες γίνεται ένα reset, με στόχο τα νοσοκομεία και τα σχολεία να μην έχουν έλλειψη.
Αυτό το μέτρο είναι ένα από τα μέτρα που έχει αποφασίσει η κολομβιανή κυβέρνηση και ο δήμαρχος της Μπογκοτά, ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, αφού οι δεξαμενές της πόλης έχουν πιάσει ιστορικό χαμηλό το 2024, εξαιτίας της χαμηλής βροχόπτωσης.
Οι δεξαμενές Τσούζα και Σαν Ραφαέλ, που παρέχουν το 70% του πόσιμου νερού στην πόλη, απέχουν πολύ από το αναγκαίο επίπεδο που επιτρέπει μια νορμάλ κατανάλωση.
Το μέτρο αυτό δεν θα έχει ισχύ εσαεί, αλλά μέχρι να μπορέσει να επανέλθει το απόθεμα, με την ελπίδα να βρέξει κάποιες μέρες στο προσεχές διάστημα στη Μπογκοτά.
Η κρίση νερού είναι πια μια νέα συνήθεια στη Λατινική Αμερική. Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και στο Μέχικο Σίτι, την πρωτεύουσα του Μεξικό, που στο παρελθόν έχει ξαναβρεθεί σε συνθήκη περικοπών στην κατανάλωση. Η Μπογκοτά όμως βρίσκεται πρώτη φορά.
Στη Μπογκοτά βλέπουμε τα προσεχώς
Και το γεγονός πως αυτό συμβαίνει στη Μπογκοτά, είναι παραπάνω ανησυχητικό για όλον τον πλανήτη, καθότι μιλάμε για μια πρωτεύουσα που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, στα 2.600 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, έχοντας στα ανατολικά της τις Άνδεις και στα δυτικά της τον ποταμό Μαγκνταλένα. Σε συνδυασμό με τα τροπικά δάση, υγρασία ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, πάει στα βουνά και σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία, παράγεται βροχή. Η βροχή όμως είναι όλο και λιγότερο συχνή.
Η εξάρτηση της Μπογκοτά από τη βροχή είναι η αιτία που έχει βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, αλλά την καθιστά και μετρήσιμο μέγεθος για την κλιματική αλλαγή.
Η καμπάνια περιορισμού της κατανάλωσης και τοποθέτησης ορίου σε αυτή, είναι αναγκαία, καθώς από πέρσι ο Ελ Νίνιο έχει επηρεάσει δραματικά την Μπογκοτά.
#ElNinoNoEsUnJuego (Ο Ελ Νίνιο Δεν Είναι Παιχνίδι) λέει το μότο της καμπάνιας και είναι, λογικά, ένα trailer για τα προσεχώς. Τα αποθεματικά των πόλεων σε νερό θα περιορίζονται όλο και περισσότερο, ειδικά σε χώρες όπου δεν έχουν πρόσβαση στο υγρό στοιχείο.
«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την χρήση του νερού που κάνουμε ως κοινωνία», επισημαίνουν ειδικοί για την Μπογκοτά, αλλά αυτή την επισήμανση θα πρέπει να την ακούσουμε όλοι μας.
Ίσως αυτό που γίνεται στη Μπογκοτά να είναι η νέα μας πραγματικότητα σε μερικά χρόνια. Όχι σε 30 και 40, αλλά σε 3-4! Κι αν δε συμβεί άμεσα σε εμάς, μη νομίζετε πως δεν θα μας επηρεάσει. Διότι όσο θα γίνεται σε άλλες πόλεις, θα αυξάνονται οι άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη για νερό. Κι όσο αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι πρόσφυγες που θα αναζητούν μέρη όπου το νερό υπάρχει σε αφθονία και θα μπορούν να πιουν.
* Με πληροφορίες από CNN