Τις τελευταίες ημέρες, έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση ο Κρατήρας Νταρβάζα (αλλιώς η Πύλη της Κολάσεως), στο Τουρκμενιστάν.

Πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα, ο οποίος πήρε το όνομα του από την πόλη στην οποία βρίσκεται και ο οποίος δημιουργήθηκε στις αρχές του 1970, όταν το έδαφος έπαθε καθίζηση ύστερα από μια επιχείρηση γεώτρησης πετρελαίου.

Επιστήμονες τότε, άναψαν φωτιά στο σημείο, για να εμποδίσουν την διασπορά φυσικού αερίου στην περιοχή. Έκτοτε, ο κρατήρας δεν έχει σταματήσει να φλέγεται.

Παρότι όλα αυτά τα χρόνια, ο κρατήρας μετατράπηκε σε τουριστικό θέρετρο, ο πρόεδρος της χώρας, Berdymukhamedov, ζήτησε από το υπουργικό του συμβούλιο να βρει έναν τρόπο να κλείσει τον κρατήρα.

Οι λόγοι για τους οποίους ζήτησε να γίνει κάτι τέτοιο είναι κυρίως οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και η άσκοπη χρήση του φυσικού αερίου που οδηγεί σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός του Τουρκμενιστάν, έλαβε οδηγίες να συλλέξει επιστήμονες και αν είναι απαραίτητο να καλέσει συμβούλους από άλλες χώρες ώστε να βρεθεί λύση για το σβήσιμο της φωτιάς.

Να σημειωθεί πως το φυσικό αέριο αποτελεί μια από τις βασικές πηγές ενέργειας στην κεντρική Ασία.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γνωστοποιηθεί η οριστική ημερομηνία που θα κλείσει ο κρατήρας της Νταρβάζα.

Πηγή: CNN