O Leonardo DiCaprio μπορεί πλέον να νιώθει περήφανος παππούς. Όχι δεν απέκτησε εγγόνια -δεν έχει καν παιδιά- αλλά έδωσε το όνομά του σε ένα δέντρο. Οι επιστήμονες του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου, Kew, λένε ότι ήθελαν να τιμήσουν τον σταρ για τη βοήθειά του στη διάσωση ενός τροπικού δάσους από την υλοτομία.

Το δέντρο, στο οποίο έδωσαν την επίσημη ονομασία, Uvariopsis dicaprio, αναπτύσσεται μόνο στο δάσος του Καμερούν, γνωστό για την βιοποικιλότητά του. «Πιστεύουμε ότι ήταν ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η υλοτόμηση του δάσους Ebo», δήλωσε ο Dr Martin Cheek του Kew. Τα σχέδια επέτρεπαν σε τεράστιες εκτάσεις του δάσους Ebo να δοθούν για υλοτομία.

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σχετικά ανέγγιχτα τροπικά δάση στην Κεντρική Αφρική. Επίσης είναι το σπίτι των Banen και μιας μοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Έτσι εμπειρογνώμονες έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση, όπου αναγράφουν τα πολύτιμα είδη ζώων και φυτών βρίσκονται προς εξαφάνιση. Το θέμα έγινε αντιληπτό από τον DiCaprio, χάρη στον οποίο πήρε τεράστια έκταση. Έτσι η κυβέρνηση ανακάλεσε τα σχέδια για υλοτόμηση, αν και το δάσος δεν χαρακτηρίστηκε επίσημα εθνικό πάρκο.

Πώς είναι το δέντρο DiCapriο και γιατί κινδυνεύει

Το δέντρο «dicaprio» είναι το πρώτο νέο φυτό που ονομάστηκε επίσημα από τους επιστήμονες του Kew το 2022. Η ανακοίνωση έγινε μέσω δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ. Το τροπικό αειθαλές δέντρο έχει γυαλιστερά κίτρινα άνθη που μεγαλώνουν από τον κορμό του. Αποτελεί μέλος της οικογένειας  ylang ylang, έχει βρεθεί μόνο σε μια μικρή έκταση του δάσους και κινδυνεύει προς εξαφάνιση.

Τα φυτά δεν κινδυνεύουν μόνο από την αποψίλωση, αλλά και από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Πέρυσι, περισσότερα από 200 φυτά και μύκητες πήραν το όνομά τους επίσημα από τους επιστήμονες του Kew και τους συνεργάτες τους. Από τα 16 νέα είδη ορχιδέας που βρήκαν στη Μαδαγασκάρη, τα τρία λένε ότι εξαφανίστηκαν λόγω της καταστροφής του οικοτόπου τους.

Το ένα εξαφανίστηκε λόγω αποψιλωσης των δασών για την καλλιέργεια φυτών για λάδι γερανιού, αναγκαίο στη βιομηχανία αρωματοθεραπείας στην Ευρώπη. Ακόμα  ένα νέο Cape primrose από την Katanga στο Κονγκό κινδυνεύει από την εξόρυξη χαλκού. Έως ότου ένα είδος έχει επιστημονική ονομασία, η εκτίμηση του κινδύνου εξαφάνισής του είναι αδύνατη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προστασία από την εξαφάνιση του είναι πολύ δύσκολη.