Ό,τι ζούσαν το καλοκαίρι τα νησιά με τη λειψυδρία, το ζει τώρα η ηπειρωτική χώρα και οι προορισμοί που δέχονται παραπάνω αριθμό ανθρώπων από αυτόν που αντέχουν τα συστήματα και η διαθεσιμότητα τους. Το καλοκαίρι, το νησί που είχε κάνει την αρχή και είχε αποτελέσει το «πρώτο αίμα», με το οποίο στράφηκαν τα βλέμματα όλων στη λειψυδρία, ήταν η Λέρος. Τώρα, το φθινόπωρο, και καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα, είναι η Αράχωβα αυτή που κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το κράτος.

Το πρώτο καμπανάκι στην Αράχωβα (και Δίστομο-Αντίκυρα) είχε χτυπήσει πριν από 2 εβδομάδες (δες εδώ), όταν η περιοχή είχε υποδεχτεί πάνω από 30.000 ανθρώπους λόγω του τριημέρου και είχε γίνει εξάντληση των αποθεμάτων νερού.

Τώρα, ένας τόσο δημοφιλής χειμερινός προορισμός μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που το καλοκαίρι το είδαμε να γίνετε κυρίως προληπτικά, εδώ όμως φαίνεται πως δεν είναι προληπτικό, μα αναγκαία αντίδραση, με την διακοπή παροχής νερού να γίνεται κανόνας για τον επόμενο μήνα τις νυχτερινές ώρες, από τη 01:00 μέχρι τις 06:00 και συστάσεις σε όλους για φειδωλή χρήση.

Η ανακοίνωση για τη λειψυδρία και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.

Οι αρμόδιοι έλαβαν αυτό το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει για έναν μήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι έκτακτες ανάγκες και να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν στην περιοχή από τα φαινόμενα λειψυδρίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει έως τις 6 Δεκεμβρίου 2024, με την άρση της να γίνεται αυτόματα στη συνέχεια, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί έγγραφο από την Πολιτική Προστασία.

Η απόφαση αυτή ήρθε ενόψει του χειμώνα που προβλέπεται δύσκολος λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών».

Να υπενθυμίσουμε πως προ μερικών ημερών, ο δήμαρχος Αραχώβης-Διστόμου-Αντικύρων, κ. Γιάννης Σταθάς, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικές εκπομπές πως έχει να πέσει βροχή στην περιοχή από τον περασμένο Μάρτιο (μιλάμε για υψόμετρο 1.000 μέτρων), ενώ κάτοικοι χωριών πέριξ της Αράχωβας είχαν εξηγήσει πως βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να γίνονται μεταφορές νερού από ιδιωτική εταιρεία.

Οι γεωτρήσεις, σύμφωνα με τον δήμο, τις οποίες οι ντόπιοι επιχείρησαν να επιστρατεύσουν, δε βγάζουν νερό, λειτουργούν στο 1/5 τους, ενώ ενδεικτική είναι η εικόνα του Αγγίτη, του μεγαλύτερου ποταμιαίου σπηλαίου στη χώρα, με την στάθμη του νερού να είναι σε ιστορικό χαμηλό.