Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει τόσο μεγάλο ζήτημα κατανόησης και αντίληψης από τον απλό κόσμο, αν είναι ζήτημα ανικανότητας των θεσμών και των αρμοδίων να το καταστήσουν σαφές ή αν υπάρχει μια άρνηση που απωθεί την πληροφορία για τη λειψυδρία στη χώρα, με αποτέλεσμα να διατηρούμε με μια παιδιάστικη αντίδραση την ίδια νοοτροπία, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε αισθανθεί μέσα μας πως το νερό δεν είναι άφθονο. Δεν ήταν ποτέ, αλλά επιλέγαμε να εξαφανίζουμε από το συνειδητό μας πεδίο την πληροφορία πως 2 δάχτυλα πιο κάτω μας στον χάρτη, άνθρωποι πεθαίνουν από λειψυδρία, από δίψα.
Με το καλοκαίρι να οδεύει προς το τέλος του, με τις θερμοκρασίες να είναι σχετικά πιο υποφερτές ή να μην υπάρχουν συνεχόμενες ημέρες καύσωνα, φαίνεται πως θα εξασθενήσει η προσοχή του κόσμου από τη λειψυδρία και την προστασία του ύψιστου αγαθού για την ύπαρξη όλων των έμβιων όντων, χλωρίδας και πανίδας, και θα περιμένουμε τον επόμενο Μάιο για να «ανησυχήσουμε».
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, δεν υπάρχει. Ένας από τους πιο αρμόδιους για να μιλήσουν για λειψυδρία, για εξάντληση των αποθεμάτων νερού, ανέφερε ότι ίσως σε 5 χρόνια να έχουμε τελειώσει το απόθεμα στην Αττική και να μη μιλάμε για μια απλή λειψυδρία, αλλά σε πόσα μάτια και αυτιά έφτασε αυτή η αναφορά;
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιώργος Στεργίου, εξήγησε πως το 2024 έχουμε έναν συνδυασμό μεγάλης αύξησης στην κατανάλωση λόγω της παρατεταμένης ζέστης, με μια μείωση στο απόθεμα λόγω μείωσης των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, με αποτέλεσμα τα 1.1 δισ. κυβικά νερού που είχαμε το 2022, να είναι πλέον 700 εκατομμύρια – στο είχαμε αναφέρει εδώ, εδώ κι εδώ.
Λειψυδρία σήμερα, τέλος νερού σε 5 χρόνια!
«Τα αποθέματα πόσιμου νερού για την Αττική σε διάστημα μόλις 2 ετών μειώθηκαν σημαντικά από 1100 εκατομμύρια κυβικά τον Οκτώβριο του 2022 σε κάτω από 700 εκατομμύρια κυβικά σήμερα.
Την ίδια ακριβώς περίοδο η ζήτηση νερού και η αντίστοιχη κατανάλωση του αυξάνεται ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2024 με ρυθμούς ασυνήθιστα υψηλούς. Χαρακτηριστικά τον μήνα Ιούνιο το ποσοστό αύξησης ήταν διψήφιο (12%).
Βασική αιτία των παραπάνω αποτελεί η κλιματική κρίση που οδηγεί σε δραστική μείωση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων καθώς και σε μεγάλα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης που οδηγούν σε άνοδο της ζήτησης και όλα αυτά συχνότερα και εντονότερα.
Ο συνδυασμός μάλιστα των μειωμένων ποσοτήτων διαθέσιμου νερού με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης μπορεί, με ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί, αλλά και καταναλωτικές συνήθειες, να εξαντλήσει τα αποθέματα νερού ακόμα και σε διάστημα λιγότερο των 5 ετών.
Το κλίμα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να το αλλάξουμε δραστικά και γρήγορα. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουμε ώστε να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».
Έχουμε τονίσει αρκετές φορές εδώ στο Intronews, μέσα από τα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία μας, πως η λειψυδρία είναι ένα καμπανάκι για να αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας ως προς το νερό. Έχει αναφερθεί πως η λειψυδρία δεν είναι προϊόν μόνο κλιματικής κρίσης, αλλά είναι η κλιματική κρίση που αναδεικνύει την ανεπάρκεια σε πρακτικές και σχέδιο.
Κάποιος θα μιλήσει για τρομολαγνεία, για το ότι είχαμε λειψυδρία στην Αθήνα και κάπου το ’70 και τελικά αντέξαμε. Εδώ στο Intronews προτιμάμε την υπερβολή και την εσχατολογία ως προς το νερό, αν είναι να προσφέρει αυτό αλλαγή νοοτροπίας και να σεβαστούμε την τύχη μας να ζούμε σε μια χώρα που έχει νερό, πόσιμο από τη βρύση, ενώ γύρω μας, όχι πολύ μακριά μας, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, η λειψυδρία είναι μόνιμο μέρος της ζωής τους.