Το ξέρουμε καλά, το εμπεδώσαμε. Το πιο δύσκολο τη σήμερον ημέρα δεν είναι να μάθεις κάτι. Το πιο δύσκολο είναι να φιλτράρεις. Να είναι σε θέση δηλαδή να αντιληφθείς αν αυτό που διαβάζεις είναι σωστό ή λάθος, αλήθεια ή ψέμα. Προφανώς και δεν είναι εύκολο με τέτοιο καταιγισμό πληροφορίας. Ειδικά στα social media, που ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του, έχοντας –αν το επιθυμεί- και το καμουφλάζ της ανωνυμίας για να «δίνει πόνο».

Ένα από τα θέματα που παρατηρείται η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση είναι η κλιματική κρίση. Οι αρνητές είναι πολλοί, είναι φανατισμένοι. Νιώθουν θύματα μιας παγκόσμιας πλεκτάνης και ότι το δίκιο τους πνίγει, πως είναι σε αποστολή «να ξυπνήσουν τα πρόβατα». Σύμφωνα με όσα πιστεύουν, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «μούφα» και τίποτα το κακό δεν προξενεί στη Γη η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πώς ιδρύθηκε η ομάδα ΤΝΤ, ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας τους

Μια ομάδα 25 χρηστών του Twitter δεν άντεξε άλλο να διαβάζει τέτοια «τέρατα». Αποφάσισαν λοιπόν πως πρέπει να δοθεί η δέουσα απάντηση σε όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά όλους, που αφορά το μέλλον του πλανήτη.

Το 2019 λοιπόν, δημιούργησαν μια ομάδα με την ονομασία Team Ninja Trollhunters (TNT) και μετέτρεψαν σε ιερό σκοπό τους την καταπολέμηση των «τρολ» του διαδικτύου για το εν λόγω θέμα.

Περνούν από τότε ώρες ολόκληρες καθημερινά πάνω από την οθόνη για να εντοπίσουν τους λογαριασμούς που διακινούν τα fake news. Για να απαντήσουν μετά όπως πρέπει, για να καταρρίψουν τους λανθασμένους ισχυρισμούς αυτών. Με στοιχεία, με ντοκουμέντα, με επιχειρήματα. Χρησιμοποιώντας ακαδημαϊκές εργασίες, επιστημονικές έρευνες.

Προσπαθούν κατά κανόνα να διατηρήσουν την ευγένεια, την ηρεμία, ένα επίπεδο. Δεν είναι όμως εύκολο. Κάθε άλλο. Οι απέναντι δεν δέχονται τις παρεμβάσεις τους με «ροδοπέταλα». Οι απειλές και οι βρισιές είναι συχνή αντίδραση και η ομάδα TNT δεν το αφήνει έτσι. Κάνει report, αντιδρά.

Μέχρι στιγμής έχουν ρίξει περισσότερους από 600 τρολ λογαριασμούς στο Twitter. Όχι όσους είχαν διαφορετική άποψη – δημοκρατία έχουμε, δεν είναι «μπάτσοι» του ίντερνετ. Αλλά όσους αντέδρασαν με απειλές, παρενοχλήσεις και ρητορική μίσους.

Η είσοδος του Ίλον Μασκ στα πράγματα δυσκόλεψε την αποστολή τους – Αλλά δεν παραιτούνται

Δυστυχώς, αρκετά από αυτά τα bans δεν είναι μόνιμα. Ειδικά μετά την εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ, πολλοί λογαριασμοί που είχαν παγώσει, κυκλοφορούν ξανά ανάμεσα μας. Έγινε επίσης εν γένει πιο χρονοβόρο να κινήσεις διαδικασίες για να «κατεβάσεις» ένα λογαριασμό.

Το ΤΝΤ έχασε το 1/3 των μελών του από τότε που συνέβη αυτό. Ανθρώπινο, όταν νιώθεις πως ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να κερδίσεις. Παρόλα αυτά, κάποιοι εξ αυτών και μένουν και επιμένουν. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, κατανοώντας πως η παραίτηση ή η αδράνεια μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα.

Είναι κι αυτός ένας είδους πόλεμος που διεξάγεται. Οι αρνητές της κλιματικής κρίσης δεν είναι τύποι που θα κάτσουν να σε ακούσουν με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση αλληλεπίδρασης. Είναι φανατικοί. Κι αυτό τους κάνει να βγάζουν αφρούς σε όποιον τους πάει κόντρα.

Δεν τους λένε τίποτα τα στοιχεία, καθώς τα θεωρούν εξ αρχής και εξ ορισμού «πειραγμένα». Ενστερνίζονται λοιπόν με μεγάλη άνεση θεωρίες συνομωσίας, ακόμα τις πιο απίθανες, αρκεί να πηγαίνουν κόντρα στην κρατούσα άποψη των «πουλημένων στο σύστημα»…

Τα μέλη του ΤΝΤ διατηρούν την ανωνυμία τους γι’ αυτό το λόγο. Θα ήταν επικίνδυνο να βγουν από τη σκιά, έχουν δημιουργήσει εχθρούς.

Μήπως όμως, σε τελική ανάλυση, μοιάζουν περισσότερο από όσο νομίζουν με τους εχθρούς τους; Μήπως δηλαδή γίνονται κι αυτοί υπό μια έννοια φανατικοί; Σίγουρα σε μια κατάσταση «εγώ ή εσύ» δεν είναι καθόλου εύκολο να μην παρασυρθείς.

Στην ΤΝΤ ωστόσο θεωρούν πως είναι ένα κόστος, προσωπικό και πρακτικό, που οφείλουν να αναλάβουν δεδομένου πως η κλιματική κρίση είναι τόσο σημαντικό ζήτημα που ξεπερνάει οτιδήποτε άλλο. Μέχρι τελικής πτώσης, λοιπόν…

* Με πληροφορίες από BBC