Έχουμε εκθειάσει και εμείς εδώ, μα και όλο το διαδίκτυο, στο παρελθόν αυτό το νησί. Υπό την ηγεσία της δημάρχου, έχει πετύχει κάτι εντυπωσιακό σε επίπεδο απορρόφησης των μεταναστών, στην ενεργειακή του επάρκεια και στη βιωσιμότητα. Υπάρχουν διαστήματα μες στο χρόνο που δε χρειάζεται καθόλου ηλεκτροδότηση ή τροφοδοτεί γύρω νησιά. Αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα στην Ευρώπη, αλλά δεν θα περίμενε κανείς να μιλάμε και για το κορυφαίο νησί στη Γηραία Ήπειρο.

Η ακριτική Τήλος, το νησί που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024 (EEPA) ξεπερνώντας στο τελικό στάδιο σπουδαίες πρωτοβουλίες από την Αυστρία και την Ολλανδία.

Το νησί της Τήλου, με το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos”, εκτός από το βραβείο στην κατηγορία της, στέφθηκε «νικήτρια των νικητών», με την επίτροπο της Κομισιόν να αναφέρει τη «συγκινητική προσπάθεια ενός μικρού ακριτικού νησιού».

Ένα νησί-πρότυπο και όχι μόνο για νησιά, μα και για χώρες

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, με την ελληνική συμμετοχή να διακρίνεται ανάμεσα σε 442 υποψηφιότητες από 29 χώρες. Το πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos” βραβεύθηκε για την καινοτομία του, καθώς:

  • Εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων.
  • Επέτυχε 100% εκτροπή απορριμμάτων από την ταφή και 93% ανακύκλωση.
  • Ενεργοποίησε ολόκληρη την τοπική κοινωνία σε δράσεις ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποίησης.
Το νησί-θαύμα της Ελλάδας που μπορεί να «σώσει τον κόσμο»: Βραβεύτηκε ως Νο1 μεταξύ 442 σε όλη την Ευρώπη

Η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, σε δηλώσεις της ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο όσο τον CEO της Polygreen, Θανάση Πολυχρονόπουλο και ανέφερε:

«Θέλω να πω λόγια καρδιάς… Το πρόγραμμα οραματίστηκε και σχεδιάστηκε από ανθρώπους που πίστεψαν στην ιδέα ενός κόσμου χωρίς απορρίμματα. Όμως για να πετύχει, έπρεπε να γίνει κτήμα της κοινωνίας μας – και έγινε. Οι πραγματικοί πρωταθλητές είναι οι άνθρωποι που το υλοποίησαν. Εργαζόμενοι, παιδιά που από την αρχή έως σήμερα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Σε αυτούς ανήκει το βραβείο για την προσήλωση, το μεράκι και τους κόπους τους».

Το νησί-θαύμα της Ελλάδας που μπορεί να «σώσει τον κόσμο»: Βραβεύτηκε ως Νο1 μεταξύ 442 σε όλη την Ευρώπη

Αυτή η διάκριση ανήκει σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Τήλου και αποτελεί έμπνευση για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών σε όλη την Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτή.