Θα είναι το καλοκαίρι του 2024 το καλοκαίρι της συνειδητοποίησης του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα επόμενα χρόνια σε επίπεδο κλίματος και θερμοκρασιών; Αν αυτό που συμβαίνει στα περισσότερα νησιά της χώρας δεν μας αλλάξει τα μυαλά, τότε τίποτα δεν θα το κάνει και είμαστε καταδικασμένοι να καταστραφούμε και να δούμε τη χώρα να ερημοποιείται.

Στην πλειοψηφία τους, τα νησιά, ειδικά στο Αιγαίο, είτε αντιμετωπίζουν από φέτος κιόλας πρόβλημα με την επάρκεια νερού είτε θα το αντιμετωπίσουν στα επόμενα χρόνια. Για να μην το αντιμετωπίσουν όμως, δε μπορούν να περιμένουν, πρέπει από σήμερα να γίνει προγραμματισμός, να ξεκινήσουν έργα και να παρθούν μέτρα που θα διαφυλάξουν τα νησιά, αλλά και κάθε τόπο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει σε 3 νησιά στα Δωδεκάνησα. Τουλάχιστον, σε αυτά τα 3 νησιά είναι πιο έντονο το πρόβλημα, δε σημαίνει πως τα υπόλοιπα πάνε πίσω.

Η Λέρος είναι εδώ και δύο εβδομάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Πάτμος, όπως δήλωσε η Έπαρχος Κω-Νισύρου, κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, στην ΕΡΤ, αντιμετωπίζει επίσης μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να συντηρηθούν οι μονάδες αφαλάτωσης, ενώ και το νερό της βροχής το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ήταν ελάχιστο.

«Θα έχουμε νερό για τα επόμενα 3 χρόνια»: Νέο καμπανάκι κινδύνου, τα 3 νησιά που ελπίζουν στο «θαύμα» των βροχοπτώσεων το χειμώνα

«Η Κως σε σχέση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα δεν έχει ακόμη πρόβλημα λειψυδρίας γι’ αυτό πρέπει να προλάβουμε, η Πάτμος και η Λέρος αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, λειτουργούν εκεί μονάδες αφαλάτωσης, ωστόσο, οι απαιτούμενες συντηρήσεις έχουν μεγάλο κόστος ενέργειας, ενώ παράγουν πεπερασμένο αριθμό κυβικών νερού… Χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση σε κάθε προορισμό, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κόσμου και των τουριστικών επιχειρήσεων, πρέπει να προσέξουμε την υπερκατανάλωση νερού».

Το ζήτημα στα νησιά είναι το νερό για τις καλλιέργειες

Η Κως μπορεί να βρίσκεται σε μια ήρεμη κατάσταση φέτος, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Αν και το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνας έχουν τα ίδια επίπεδα βροχόπτωσης, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται πολύ ζόρικα, για να το θέσουμε με επιείκεια.

«Για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε ακόμη νερό, περιμένουμε το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη να δούμε το ποσοστό των βροχοπτώσεων για να πάρουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Όλες οι χώρες της Μεσογείου έχουν πληγεί από την ξηρασία, ενώ η βόρεια Ευρώπη δοκιμάζεται από πλημμύρες. Εδώ πάμε προς κλίμα Αφρικής. Κόκκινες περιοχές για λειψυδρία είναι οι Κυκλάδες και η Κρήτη, όπου, σε ορισμένες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ερημοποίησης. Στη βόρεια Ελλάδα είναι λιγότερα τα προβλήματα, δεν θα διψάσουμε, οι περισσότεροι, άλλωστε, αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά», είπε στην ΕΡΤ ο Κώστας Φιτιάνος, καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ.

Ο κ. Φιτιάνος έκανε λόγο για πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν, με ένα από αυτά να είναι ίσως και η αλλαγή στις καλλιέργειες, διότι το βαμβάκι και το καλαμπόκι, για παράδειγμα, απαιτούν μεγάλες ποσότητες.

Αυτό που δεν είναι αντιληπτό σε πολλούς για τα νησιά, είναι πως η ανεπάρκεια της ποσότητας νερού δεν αφορά στο πόσιμο νερό που πίνουμε τόσο, αλλά στο νερό που χρησιμοποιούμε σε άλλες καταστάσεις, όπως πλύσιμο ρούχων, το μπάνιο μας, μα, πάνω και κυριότερα απ’ όλα, στην γεωργία, στον πρωτογενή τομέα. Οι ποσότητες που καλύπτουν το πότισμα των χωραφιών και τη ροή στο έδαφος, δεν είναι ατελείωτες. Το 85% του νερού χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες, στην άρδευση.

Στα περισσότερα νησιά, αυτοί που ζητούν βοήθεια και πίεση από τους δημάρχους προς το κράτος, είναι οι συνεταιρισμοί αγροτών, διότι αυτοί θα πληγούν πρώτα και άμεσα και κατ’ επέκταση εμείς που δεν θα βρίσκουμε φρούτο ή λαχανικό για να φάμε σε μερικά χρόνια. Κι όλο αυτό για να έχουμε 1.000 τουρίστες παραπάνω, για να γίνονται πισίνες στα νησιά και να παραδίδεται γη για εκτός σχεδίου δομήσεις.

Έχουμε καταγράψει σε ρεπορτάζ μας εδώ κι εδώ τι συμβαίνει σε Σίφνο και Σαντορίνη και αύριο θα ανέβει ρεπορτάζ για τη Νάξο.

Από φέτος το καλοκαίρι, κάνε ένα πράγμα: γίνε υπεύθυνος τουρίστας!