O αριθμός των δέντρων που κόπηκαν στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας τον Ιανουάριο 2022, ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό όσων κόπηκαν τον ίδιο μήνα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με δεδομένα που πάρθηκαν από δορυφόρο της τοπικής κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, η δασική περιοχή που αποψιλώθηκε, ήταν κατά πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 2021, γεγονός που σημείωσε το υψηλότερο αρνητικό ρεκόρ από το 2015. Η προστασία του Αμαζονίου κρίνεται απαραίτητη αν θέλουμε να προλάβουμε την κλιματική αλλαγή.
Δέντρα κόβονται για ξυλεία αλλά και για να καθαριστούν περιοχές με σκοπό να καλλιεργηθούν τρόφιμα για παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων. Στο συμβούλιο κλιματικής αλλαγής COP26 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Γλασκώβη, περισσότερες από 100 κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να σταματήσουν και να αποκαταστήσουν την αποψίλωση του Αμαζονίου, μέχρι το 2030.
Αυστραλία: Είδος υπό εξαφάνιση τα κοάλα – Μπορεί να μην υπάρχουν σε 30 χρόνια
Τα πιο πρόσφατα δεδομένα όμως, θέτουν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η κυβέρνηση της Βραζιλίας προσπαθεί να προστατέψει τον μεγαλύτερο πνεύμονα της Γης.
«Τα νέα δεδομένα εκθέτουν για μια ακόμη φορά το γεγονός πως οι πράξεις της κυβέρνησης, αντιτίθενται της πράσινης καμπάνιας της», εξηγεί η Cristiane Mazzetti, μέλος της Greenpeace Brazil.
Η ίδια η Greenpeace, καλεί αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη του κόσμου, να διακόψουν συνεργασία με οποιαδήποτε εταιρεία τροφοδότησης που συμμετέχει στην αποψίλωση του Αμαζονίου (κυρίως εταιρείες κρεάτων και γαλακτοκομικών).
Μόνο τον Ιανουάριο 2022, καταστράφηκαν στο σύνολο, 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή εφτά φορές μεγαλύτερη από το Manhattan της Νέας Υόρκης.
Γιατί πρέπει να προστατέψουμε τον Αμαζόνιο
Το αχανές δάσος του Αμαζονίου, απορροφά από την ατμόσφαιρα τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, λειτουργώντας σαν ένας απορροφητήρας διοξειδίου του άνθρακα. Όσο περισσότερα δέντρα κόβονται, τόσο μειώνεται η ικανότητα του δάσους να απορροφήσει αυτές τις εκπομπές.
Η περιοχή επίσης, αποτελεί το σπίτι κοινοτήτων που έχουν ανάγκη να εκμεταλλευτούν το δάσος για ξυλεία και μαζική γεωργία, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, ομάδες ιθαγενών, που ζουν μέσα στον Αμαζόνιο, μάχονται για την προστασία του δάσους και του τρόπου ζωής τους. Τέλος, σπάνια είδη ζώων, κινδυνεύουν να αφανιστούν εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης του σπιτιού τους.
Από την άλλη, ο κος. Bolsonaro, αποδυνάμωσε τους κανονισμούς προστασίας της περιοχής, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει την περιοχή εμπορικά, με σκοπό να μειωθεί η φτώχεια.
Περιβαλλοντολόγοι δηλώνουν πως το νέο αρνητικό ρεκόρ, δεν τους εκπλήσσει, λαμβάνοντας υπόψη πως ο Πρόεδρος της χώρας, προέβη σε αυτές τις πρωτοφανείς αποφάσεις, το 2019. Παρότι ο ίδιος, ήταν ανάμεσα στους κυβερνήτες στο συμβούλιο της Γλασκώβης που τάχθηκαν υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου, όλα δείχνουν πως η καταστροφική πολιτική του, παραμένει ίδια έως σήμερα.
Πηγή: BBC