Η Μικρή Πρέσπα ξεκίνησε να φιλοξενεί τους πρώτους αργυροπελεκάνους μετά την γρίπη των πτηνών που αποδεκάτισε την αποικία πριν από έναν χρόνο, φέροντας συγκρατημένη αισιοδοξία στον υγρότοπο.

Από τον Ιανουάριο περίπου 600 πουλιά επέλεξαν να φωλιάσουν στην περιοχή, ζωντανεύοντας ξανά την λίμνη και τον μακεδονικό ουρανό.

Υπενθυμίζεται ότι η αποικία αργυροπελεκάνου της Πρέσπας αποτελούσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά η περσινή καταστροφική επιδημία της γρίπης των πτηνών την αποδεκάτισε σκοτώνοντας σχεδόν 2000 ενήλικα πουλιά, πλέον του 60% του αναπαραγωγικού πληθυσμού.

«Προς το παρόν πηγαίνει καλά η αναπαραγωγική περίοδος, η οποία τελειώνει στα μέσα Απριλίου, αλλά η αγωνία μας παραμένει, τόσο για τον αριθμό των πουλιών που θα φωλιάσουν στους καλαμιώνες της λίμνης, όσο και για την επανεμφάνιση της νόσου, καθώς η εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ανησυχητική», αναφέρει η Όλγα Αλεξάνδρου, δασολόγος- ορνιθολόγος και μέλος του τομέα έρευνας της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

Όπως διευκρινίζει, εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη, κυρίως σε πτηνοτροφεία και σε μικρότερο ποσοστό σε άγρια πουλιά. «Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για την επανεμφάνιση της νόσου, που κατά κανόνα, κορυφώνεται τον Φεβρουάριο» πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αργυροπελεκάνοι έρχονται στην Πρέσπα από άλλους ανατολικότερους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας, από τη Βουλγαρία και τη δυτική Τουρκία.

Στη διαδρομή τους έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από απειλές (εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, πυροβολισμοί), πριν καταφέρουν να φτάσουν στην ασφάλεια ενός από τους αγαπημένους τους υγροτόπους της χώρας.

Οι φωτογραφίες είναι από ΑΠΕ ΜΠΕ και ο φωτογράφος Ο. Αλεξάνδρου

Πρέσπες
Πρέσπες
Πρέσπες
Πρέσπες