Η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη και η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι κάτι που επηρεάζει ακόμα και το πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης. Ακόμη και μέρη που θεωρούνται απομονωμένα, οι επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα γίνονται εμφανείς τα τελευταία χρόνια.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι η κορυφαία εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες – όπως η εμπορική γεωργία, η δασοκομία και η καύση ορυκτών καυσίμων. Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν την ποσότητα θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα, αυτή είναι μια από τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Οι περισσότερες χώρες παράγουν πολύ περισσότερο διοξείδιο από αυτό που μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και η φύση. Αυτές οι χώρες συμβάλλουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες με χαμηλά ποσοστά και με σχεδόν αρνητική οικονομία άνθρακα.
Χώρες «αρνητικές» στον άνθρακα
1. Μπουτάν
Το Μπουτάν έγινε η πρώτη από τις δύο χώρες που βγαίνουν αρνητικές στον άνθρακα έως το 2021. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρεί περισσότερο CO2 από τον αέρα από ό,τι εκπέμπει σε αυτόν. Διαθέτει δασικές και γεωργικές εκτάσεις και βρίσκεται στα ανατολικά Ιμαλάια.
Επειδή η πολιτική ατζέντα του Μπουτάν βασίζεται στο μοντέλο του δείκτη GNH, η προστασία του περιβάλλοντος έγινε προτεραιότητα. Ξεκίνησε το 2009 κατά τη διάρκεια της δέκατης πέμπτης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UN COP 15) στην Κοπεγχάγη. Τα κράτη μέλη της COP υποσχέθηκαν να παραμείνουν ουδέτερα στον άνθρακα. Στη COP 21 το 2016, το Μπουτάν επανέλαβε αυτή την υπόσχεση.
Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το Μπουτάν μπήκε στη λίστα:
- Τέθηκε απαγόρευση στις εξαγωγές κορμών
- Το σύνταγμα τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει ότι οι δασικές εκτάσεις δεν θα πέφτουν κάτω από το 60%
- Η δωρεάν υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα πολλά ποτάμια του Μπουτάν χρησιμοποιείται αντί για ορυκτά καύσιμα
- Παρέχεται δωρεάν ρεύμα στους αγρότες της υπαίθρου
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
2. Σουρινάμ
Το Σουρινάμ έγινε η δεύτερη από τις δύο χώρες με αρνητικές εκπομπές άνθρακα. Όπως το Μπουτάν, εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που ανακτά από την ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα τροπικά δάση καλύπτουν την περιοχή του.
Εν τω μεταξύ, το Σουρινάμ έχει διατηρήσει το 93% της αρχικής δασικής κάλυψης, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Η γεωργία συμβάλλει στο 40% των εκπομπών της χώρας, ενώ η οικονομία χαμηλού άνθρακα ισχύει από το 2014.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
3) Παναμάς
Ο Παναμάς έχει πάρει νέες πρωτοβουλίες για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης του Παναμά καθορίζει τη στρατηγική της χώρας. Προβλέπεται η κατά 70% χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050.
Επίσης επενδύει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη ως θαλάσσιος και εμπορικός κόμβος και αποδεικνύει ότι η διατήρηση και η ευημερία μπορούν να συνδυαστούν. Η Διώρυγα του Παναμά, μάλιστα, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα των εργασιών της, με στόχο να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2030.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.