Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο καπνός από τις χειρότερες πυρκαγιές της Αυστραλίας των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να συνέβαλε στο σπάνιο τριπλό καιρικό φαινόμενο La Niña που επηρέασε τις ηπείρους χιλιάδες μίλια μακριά.

Οι φλόγες έκαψαν 46 εκατομμύρια στρέμματα από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 – κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της Αυστραλίας – ωθώντας εκπομπές στην ατμόσφαιρα της Γης και δυνητικά μετατοπίζοντας τα καιρικά μοτίβα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances την Τετάρτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR), τονίζει ότι η καταστροφή ήταν «κολοσσιαία τόσο στη σοβαρότητά της όσο και στις εκπομπές σωματιδίων», απελευθερώνοντας επίπεδα καπνού παρόμοια με μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη.

Οι επιστήμονες John Fasullo, Nan Rosenbloom και Rebecca Buchholz από το NCAR στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν νέα μοντέλα για να δείξουν πώς οι εκπομπές από τις πυρκαγιές μπορεί να έχουν μεταβάλει τα καιρικά μοτίβα.

Η έρευνά τους υποδηλώνει ότι οι εκπομπές καπνού οδήγησαν στο σχηματισμό νεφών πάνω από τον νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία απορρόφησαν την ακτινοβολία από τον ήλιο και μείωναν τη θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων.

Αυτές οι διαταραχές μπορεί να συνέβαλαν στην πυροδότηση του σπάνιου τριετούς γεγονότος La Niña, που φέρνει πιο υγρές και ψυχρότερες συνθήκες στις βορειοδυτικές και βόρειες πεδιάδες του Ειρηνικού των ΗΠΑ, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες στο νότο.

Το πρόσφατο καιρικό φαινόμενο La Niña εκτεινόταν από τα τέλη του 2020 έως τις αρχές του 2023 – μια ασυνήθιστα μεγάλη περίοδος που δημιούργησε μια σειρά καταστροφικών τροπικών κυκλώνων και έντονων τυφώνων σε ορισμένα μέρη και επιδείνωσε την ξηρασία σε άλλα.

Η Αυστραλία αντιμετώπισε ακραία καιρικά φαινόμενα, υπέστη ιστορικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Πολλοί άνθρωποι ξέχασαν γρήγορα τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, ειδικά καθώς εξερράγη η πανδημία του COVID, αλλά το σύστημα της Γης έχει μεγάλη μνήμη και οι επιπτώσεις των πυρκαγιών παρέμειναν για χρόνια», δήλωσε ο επιστήμονας του NCAR Fasullo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις στο νότιο ημισφαίριο μπορούν να μετατοπίσουν τις πιθανότητες προς το σχηματισμό της La Niña.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καπνός ψηλά στην ατμόσφαιρα έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό σωματιδίων που αντανακλούν το φως και ονομάζονται αερολύματα, τα οποία μπορούν να δροσίσουν το κλίμα και τελικά να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τη La Niña.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αερολύματα καπνού από την άνευ προηγουμένου εποχή των πυρκαγιών στην Αυστραλία είχαν φωτίσει τα νέφη, ειδικά στα ανοικτά των ακτών του Περού, τα οποία πάγωσαν και στέγνωσαν τον αέρα στην περιοχή.

Αυτό τελικά άλλαξε τη ζώνη όπου ενώνονται οι βόρειοι και νότιοι εμπορικοί άνεμοι, «δροσίζοντας» τον Ειρηνικό Ωκεανό και δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για τον σχηματισμό της La Niña.

«Τα αποτελέσματα εδώ υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ αυτής της εμφάνισης δροσερών συνθηκών στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και της κλιματικής απόκρισης στις εκπομπές των αυστραλιανών πυρκαγιών», ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Αυστραλός κλιματολόγος Tom Mortlock, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα ήταν «η πρώτη φορά που ένα γεγονός δασικής πυρκαγιάς ήταν αρκετά διαδεδομένο ώστε να έχει αντίκτυπο στα κλιματικά μοντέλα» και τόνισε τη «διασυνδεσιμότητα του κλιματικού συστήματος».

Το πρόσφατο συνεχές φαινόμενο La Niña είναι επίσης ασυνήθιστο επειδή είναι το μόνο που δεν ακολούθησε ένα ισχυρό El Niño – το αντίθετο μοτίβο της θέρμανσης αντί της ψύξης στον Τροπικό Ειρηνικό.

Φέτος, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ένα πιο σοβαρό El Niño, που επιδεινώνεται από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις όπως υπερβολική ζέστη, επικίνδυνους τροπικούς κυκλώνες και σημαντική απειλή για τους εύθραυστους κοραλλιογενείς υφάλους.

Με πληροφορίες από το CNN