Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο οι πυρκαγιές θα γίνονται περισσότερες και μεγαλύτερες. Κι αυτή είναι μία από τις πιο ξεκάθαρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, στρώνει το έδαφος για δασικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν το οικοσύστημα στο πέρασμα τους και στο μέλλον, θα συνεχίσουν να το κάνουν με ακόμα πιο τρομακτικές συνέπειες.
Σύμφωνα με μία νέα έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 50 διεθνείς ερευνητές, που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, στην Καλιφόρνια, την Αυστραλία και τη Σιβηρία, οι πυρκαγιές θα γίνουν κατά 50% πιο συχνές, μέχρι το τέλος του αιώνα. Έως το 2030, οι ακραίες πυρκαγιές θα έχουν αυξηθεί κατά 14% και έως το 2050, κατά 30%.
Η έκθεση ανέφερε, επίσης, πως οι κυβερνήσεις βάζουν τα χρήματα τους σε λάθος μέρος, αφού εστιάζουν στο έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και όχι στην πρόληψη των πυρκαγιών, που θα ήταν μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση.
Η «6η αίσθηση» των ζώων που προβλέπει μεγάλες φυσικές καταστροφές
Η καταστροφή του περιβάλλοντος
Οι πυρκαγιές γίνονται κομμάτι της κάθε ηπείρου, εκτός από την Ανταρκτική, καταστρέφοντας το περιβάλλον, την άγρια ζωή, την ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με το GRID-Arendal, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο περιβαλλοντικών επικοινωνιών. Η έκθεση προειδοποίησε για μια «δραματική αλλαγή στα καθεστώτα πυρκαγιάς παγκοσμίως».
«Από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Κίνα, σε όλη την Ευρώπη και τον Αμαζόνιο, οι πυρκαγιές καταστρέφουν το περιβάλλον, την άγρια ζωή, την ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές», ανέφερε ο πρόλογος της έκθεσης, προσθέτοντας ότι ενώ η κατάσταση «είναι σίγουρα ακραία, αλλά όχι μη αναστρέψιμη».
Αν και ορισμένες πυρκαγιές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία ορισμένων οικοσυστημάτων, η έκθεση εξετάζει συγκεκριμένα εκείνες τις οποίες ορίζει ως ασυνήθιστες πυρκαγιές ελεύθερης βλάστησης που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνία, την οικονομία ή το περιβάλλον. Αυτό το μήνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παγκόσμια θέρμανση θα μπορούσε να προκαλέσει «μεγαφωτιές ανθεκτικές σε πρακτικές καταστολής πυρκαγιάς» στη νότια Καλιφόρνια. Στις ΗΠΑ, σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν από τις περσινές πυρκαγιές, με τις φλόγες να γίνονται όλο και πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν.
Οι άμεσες απαντήσεις στις πυρκαγιές λαμβάνουν περισσότερο από το 50% της χρηματοδότησης τώρα, ενώ ο σχεδιασμός και η πρόληψη λαμβάνουν λιγότερο από 1%. Το έγγραφο ζητά μια «φόρμουλα έτοιμη για πυρκαγιά» με επενδύσεις επανεξισορροπημένες, ώστε οι μισοί να πηγαίνουν στον σχεδιασμό, την πρόληψη και την ετοιμότητα, περίπου το ένα τρίτο στην απόκριση και το 20% στην ανάκαμψη.
Η καθηγήτρια Sally Archibald, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία συμμετείχε στην έκθεση, είπε: «Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό συμπέρασμα που ελπίζω να θέσει τα χρήματα και τους πόρους προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και να αλλάξει τις πολιτικές.
Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι εάν ο κόσμος δώσει χρήματα για προληπτική διαχείριση πυρκαγιών, δεν θα υπάρξουν ξανά σε ακραίο βαθμό, επειδή αυτές οι πυρκαγιές προκαλούνται από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Αλλά σίγουρα θα μας βοηθούσε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις και να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ζημιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σομαλία: Εκατομμύρια άνθρωποι στο «χείλος του θανάτου» λόγω ακραίας ξηρασίας
Ελεγχόμενες πυρκαγιές ως λύση
Υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ελεγχόμενων πυρκαγιών με προκαθορισμένη καύση, της διαχείρισης τοπίων με τη βοσκή ζώων για τη μείωση της ποσότητας εύφλεκτων υλικών, καθώς και της αφαίρεσης δέντρων που είναι πολύ κοντά στα σπίτια των ανθρώπων.
«Μετά από έναν αιώνα έρευνας, συμφωνήσαμε ότι οι άνθρωποι που καίνε τα τοπία τους παραδοσιακά στην Αφρική είναι ίσως το πιο κατάλληλο για το οικοσύστημα», δήλωσε η Archibald.
Οι στρατηγικές διαχείρισης πυρκαγιών ποικίλλουν παγκοσμίως, αλλά ως πολύ γενικός κανόνας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα οικοσυστήματα που είναι πιο κοντά στον ισημερινό θα πρέπει να έχουν περισσότερες ελεγχόμενες πυρκαγιές και εκείνα που βρίσκονται πιο μακριά, λιγότερες. Εξαιρέσεις αποτελούν τα τροπικά δάση όπως ο Αμαζόνιος, που διασχίζουν τον ισημερινό, αλλά θα πρέπει να έχει πολύ λίγες πυρκαγιές.
Δεν είναι μια κατάσταση που ταιριάζει σε όλους. Η φωτιά είναι σαν τη βροχόπτωση είπε η Archibald.
Οι πυρκαγιές έχουν επιδεινώσει την κλιματική κρίση καταστρέφοντας οικοσυστήματα πλούσια σε άνθρακα, όπως τυρφώνες, μόνιμος παγετός και δάση, καθιστώντας το τοπίο πιο εύφλεκτο. Επί της ουσίας, αυξάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινούν οι πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των υψηλότερων θερμοκρασιών του αέρα και των ισχυρών ανέμων. Ομοίως, οι εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές βρίσκεται πια σε υψηλό επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πρόληψη των πυρκαγιών, αναφέρει η έκθεση.
Ζήτησε επίσης καλύτερα πρότυπα υγείας και ασφάλειας για τους πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της εισπνοής καπνού, της μείωσης της έκθεσής τους σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή και της ενθάρρυνσης της σωστής ανάκαμψης μεταξύ των βάρδιων.
Η Inger Andersen, διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον, δήλωσε: «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών με το να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι: να επενδύσουμε περισσότερο στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς, να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσουμε την παγκόσμια δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Με πληροφορίες από Guardian