Μια ομάδα παρατηρητών δελφινιών έπαθε σοκ όταν είδαν μια ομάδα των κατά τ’ άλλα συμπαθών θηλαστικών να σκοτώνει μια φώκαινα στα ανοιχτά των ακτών της Ουαλίας.

Η εταιρεία περιοδειών, που εδρεύει στο New Quay, Ceredigion, είπε ότι ήταν «σκληρά καταπληκτικό» να παρακολουθείς κάτι τόσο σπάνιο.

Είπε ότι τα «γοητευτικά» ρινοδέλφινα που σκέφτονται οι άνθρωποι ήταν στην πραγματικότητα «αρκετά βάναυσα».

Το ταξίδι, με επικεφαλής τους οδηγούς άγριας ζωής Josh Pedley και Andy Walsh της SeaMôr Dolphin Watching, ξεκίνησε στις 18:35 τη Δευτέρα με εννέα επιβάτες.

Ο Pedley είπε ότι είχαν δει μια ομάδα περίπου οκτώ δελφινιών στη συνήθη διαδρομή τους, έχοντας μια τυπική συνάντηση 10 λεπτών πριν συνεχίσουν.

Καθώς το σκάφος κατευθυνόταν προς το ακρωτήρι του New Quay, η ομάδα εντόπισε μια φώκαινα. «Σκεφτήκαμε ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει ενδιαφέρον. Για πλάκα αρχικά», είπε ο Pedley. «Έχουμε μιλήσει για θανάτωση φωκαινών από ομάδες δελφινιών και ακούμε γι ‘αυτό, αλλά σχεδόν ειπώθηκε εκτός πραγματικότητας».

Οι φώκαινες είναι μικρά, πλήρως υδρόβια θηλαστικά που ταξινομούνται ως οδοντωτές φάλαινες. Υπάρχουν επτά διαφορετικά είδη, μερικά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση.

Δεν είναι σαφές γιατί τα ομάδες δελφινιών επιτίθενται στις φώκαινες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι μια επιθετική απάντηση στον ανταγωνισμό σίτισης ή μια κακώς κατευθυνόμενη σεξουαλική επιθετικότητα.

«Υπήρξε απλώς μια έκρηξη λευκού νερού και ήταν προφανές ότι τα δελφίνια είχαν καταλάβει την παρουσία της φώκαινας ουσιαστικά μόλις μπήκε στον κόλπο», είπε ο Pedley.

Εξήγησε στους επιβάτες του σκάφους ότι ομάδες δελφινιών σκοτώνουν φώκαινες για διασκέδαση, όχι για φαγητό.

«Είπα ότι θα δούμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, και μπορεί να μην είναι ακριβώς ωραίο, αλλά είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο που αξίζει να το παρακολουθήσετε και να το τεκμηριώσετε γιατί δεν θα το ξαναδείτε ποτέ», είπε.

«Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι είναι ίσως η καλύτερη τεκμηρίωση αυτής της συμπεριφοράς των δελφινιών που έχει καταγραφεί ποτέ».

Ο Pedley είπε ότι είχαν «απαράμιλλη θέα» της συνάντησης καθώς η φώκαινα προσπάθησε να κρυφτεί κάτω από τη βάρκα.

«Όλοι οι επιβάτες ήταν φανταστικοί, είχαμε τους κατάλληλους ανθρώπους», είπε. «Είχαμε ένα ζευγάρι στο σκάφος και μια από τις πρώτες ερωτήσεις τους αφορούσε το φαινόμενο της θανάτωσης φωκαινών από τα δελφίνια, οπότε ήταν πραγματικά καταπληκτικός ο χρόνος».

Ο Stones, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας περιοδειών, περιέγραψε την κατάσταση ως «συναρπαστική αλλά απογοητευτική μαζί», προσθέτοντας ότι δεν την είχε δει ποτέ κάτι αντίστοιχο στα 27 χρόνια εκδρομών.

«Όλοι ήταν απλώς σε σοκ», είπε.

«Βλέπουμε συχνά δελφίνια και βλέπουμε συχνά φώκαινες, αλλά δεν βλέπουμε δελφίνια να σκοτώνουν φώκαινες. Μπορεί να μην είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά είναι ένα σπάνιο περιστατικό που το παρακολουθούν οι άνθρωποι.»

Η ομάδα είπε ότι οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ανάμεικτες, με ορισμένους σχολιαστές να προτείνουν ότι θα έπρεπε να είχαν προσπαθήσει να σώσουν τη φώκαινα.

Όμως ο Stones εξήγησε ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό, τόσο επειδή θα είχε παρέμβαση στη φύση αλλά και επειδή δεν θα υπήρχε ασφαλής ή πρακτικός τρόπος να μετακινηθεί το « θαλάσσιο θηλαστικό».

«Είσαι σχεδόν πρόθυμος εν πλω να το πιάσεις (αγκαλιάσεις), αλλά δεν μπορούσες να το κάνεις αυτό».

Ο Pedley πρόσθεσε: «Δεν είμαι ο Aquaman – δεν είμαι σίγουρος τι περίμεναν να κάνω σε αυτή την κατάσταση».

Ο Stones είπε ότι τα δελφίνια ήταν έξυπνα, αλλά με αυτό τον τρόπο ήρθαν στην επιφάνεια και «άλλα χαρακτηριστικά», με τους ανθρώπους να ξεγελιούνται από το «μόνιμο χαμόγελό» τους.

Με πληροφορίες από το BBC