Η ιδέα ότι ολόκληρες περιοχές θα μπορούσαν να καταποντιστούν κάτω από το νερό φαίνεται σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, μια ανησυχητική μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό το σενάριο ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα μέσα σε μόλις 75 χρόνια.

Οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang (NTU) στη Σιγκαπούρη στη μελέτη τους προειδοποιούν ότι η στάθμη της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί κατά 1,9 μέτρα μέχρι το 2100, εάν συνεχιστεί η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

«Η υψηλή πρόβλεψη των 1,9 μέτρων υπογραμμίζει την ανάγκη για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να σχεδιάσουν την κρίσιμη υποδομή αναλόγως», δήλωσε ο καθηγητής Μπένζαμιν Γκράντεϊ, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Ακόμη πιο σημαντικό, αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Εάν η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξανόταν κατά 1,9 μέτρα, πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βυθιστούν κάτω από το νερό – συμπεριλαμβανομένων των Χαλ, Λονδίνου και Κάρντιφ.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας βασίζονται σε διάφορες μεθόδους μοντελοποίησης των κλιματικών φαινομένων. Για παράδειγμα, κάποιες προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη γνωστά φαινόμενα, όπως η τήξη των παγετώνων.

Ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις ενσωματώνουν πιο αβέβαιες παραμέτρους, όπως την απότομη κατάρρευση των παγοκαλυμμάτων, κάτι που οδηγεί σε διαφορετικές προβλέψεις και καθιστά πιο δύσκολη την αξιόπιστη εκτίμηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC, που εκδόθηκε το 2023, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, σε σενάρια υψηλών εκπομπών, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί μεταξύ 0,6 και 1,0 μέτρων.

Από την άλλη, οι ερευνητές του NTU χρησιμοποίησαν μια «συγχωνευτική» προσέγγιση, συνδυάζοντας στατιστικές μεθόδους και τη γνώση ειδικών. Ισχυρίζονται ότι αυτή η μέθοδος παρέχει μια πιο καθαρή και αξιόπιστη εικόνα για το μέλλον της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

«Η νέα μας προσέγγιση αντιμετωπίζει ένα βασικό ζήτημα στην επιστήμη της στάθμης της θάλασσας: οι διαφορετικές μέθοδοι προβολής της ανόδου της στάθμης της θάλασσας συχνά παράγουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής Γκράντεϊ.

«Συνδυάζοντας αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια ενιαία συγχωνευτική πρόβλεψη, μπορούμε να εκτιμήσουμε την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας και να ποσοτικοποιήσουμε το πολύ πιθανό εύρος της».

Το συγχωνευτικό μοντέλο προβλέπει ότι σε ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μεταξύ 0,3 και 1,0 μέτρων έως το 2100.

Αλλά σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, το συγχωνευτικό μοντέλο προβλέπει ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μεταξύ 0,5 και 1,9 μέτρων.

Εάν οι πιο ακραίες προβλέψεις των επιστημόνων επιβεβαιωθούν και η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά 2 μέτρα περίπου, εκατοντάδες παράκτιες πόλεις και κωμοπόλεις θα μπορούσαν να βυθιστούν κάτω από το νερό.

Η Ελλάδα βουλιάζει – Οι απειλούμενες περιοχές της

Στην Ελλάδα φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά όλες οι παράκτιες περιοχές με πιο ευάλωτη την πόλη της Θεσσαλονίκης όπου μεγάλο μέρος της πεδιάδας νοτιοδυτικά της πόλης αλλά και του παραλιακού μετώπου θα βρεθούν κάτω από το νερό.

περιοχές

Στην Κρήτη ευάλωτες περιοχές είναι όλο σχεδόν το βόρειο παραλιακό μέτωπο και η περιοχή των ακτών της Μεσσαράς.

περιοχές

Είναι λοιπόν ο τόπος που κατοικείται σε κίνδυνο;

Διαδραστικός χάρτης του οργανισμού Climate Central, προβάλλει την αναμενόμενη εικόνα του παγκόσμιου χάρτη με αυξημένη θαλάσσια στάθμη, σε σχέση με της παρούσας εικόνας, και συγκρίνει πόση χέρσα επιφάνεια θα έχανε κάθε περιοχή.

περιοχές

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, βλέπουμε πως στην περίπτωση που η στάθμη αυξηθεί μόλις 1,9 μέτρα, θα βυθιστούν κάτω από το νερό:

  • Ολόκληρη η παραλιακή περιοχή από την Κυλλήνη έως και τον υδροβιότοπο της Λιμνοθάλασσας Πάπα και το Δάσος της Στροφυλιάς στη δυτική Πελοπόννησο
  • Τα παράλια από το Κατάκολο μέχρι και τη Ζαχάρω
  • Χωριά και πόλεις στα βόρεια του Μεσσηνιακού και του Λακωνικού κόλπου
  • Τα ακραία παράλια του Πειραιά, της γραμμής Βούλας-Βουλιαγμένης-Βάρης και η Ανάβυσσος
  • Το Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά στον Μαραθώνα Αττικής
  • Το νότιο άκρο της Αιτωλοακαρνανίας
  • Οι περιοχές του Αμβρακικού Κόλπου
  • Τα ανατολικά παράλια της Λαμίας
  • Ολόκληρη η περιοχή γύρω από τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, αλλά και βορειότερα στην ενδοχώρα

*Πηγή: Phys.org