Μία διαρροή πετρελαίου στην περουβιανή ακτή, αυτόν τον μήνα, ήταν σύμφωνα με αναφορές της κυβέρνησης, διπλάσια σε μέγεθος από εκείνη που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ruben Ramirez, ανέφερε την Παρασκευή πως περίπου 12.000 βαρέλια πετρελαίου κατέληξαν στη θάλασσα, λόγω διαρροής, στις 15 Ιανουαρίου. Κυβερνητικά μέλη, περιέγραψαν την διαρροή ως οικολογική καταστροφή και αιτία θανάτου των ψαριών και των πτηνών της περιοχής.
Αυτό συνέβη όταν τάνκερ στην περιοχή La Pampilla, χτυπήθηκε από κύματα εξαιτίας ηφαιστιακής έκρηξης στην Tonga. Η τοποθεσία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Lima και ανήκει στην Ισπανική εταιρεία πετρελαίου Repsol.
Το Περού αυτή τη στιγμή, ζητάει αποζημίωση ενώ εκτελεστική επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη έρευνες σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η Repsol στο περιστατικό.
Νορβηγία: Η υπερθέρμανση μετατρέπει τα λευκά δάση σε πράσινα και αλλάζει το οικοσύστημα
Ένας εκ των δικαστών αιτήθηκε την εξαίρεση τεσσάρων εκτελεστικών οργάνων από την εταιρεία και την προσφυγή τους από την χώρα για τους επόμενους 18 μήνες, ενόψει των συνεχόμενων αντιδράσεων.
Σε δήλωση της στον ειδησεογραφικό οργανισμό AFP, η Repsol, δήλωσε πως σκοπεύει να συνεργαστεί απόλυτα με οποιαδήποτε έρευνα διεξάγεται για αυτήν την εγκληματική αμέλεια και ανέφερε πως ήδη παρέχει βοήθεια στα πρώτα στάδια της έρευνας.
«Κύριος στόχος μας είναι να καθαρίσουμε το περιβάλλον. Η εταιρεία Repsol, καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποκαταστήσει τη ζημιά το συντομότερο δυνατόν»
Η πετρελαϊκή ανέφερε πως υπολογίζει ότι χύθηκε πετρέλαιο που αναλογεί σε 10.396 βαρέλια.
Σε πρόσφατη ενημέρωση την Παρασκευή, το υπουργείο Περιβάλλοντος είπε πως ένα τρίτο του χυμένου πετρελαίου έχει καθαριστεί από τον ωκεανό, κατά μήκος 20 ακτών.
Στο μεταξύ, ντόπιοι ψαράδες διοργάνωσαν διαμαρτυρίες καθώς αδυνατούσαν να εισχωρήσουν στα ύδατα και να εργαστούν εξαιτίας της καταστροφής.
Στο παρελθόν, η Repsol, είχε αιτιολογήσει την διαρροή σε ασυνήθιστους κυματισμούς λόγω μιας μεγάλης ηφαιστιακής έκρηξης στην Tonga, περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα μακριά.
Τέλος, το Mare Doricum, το ιταλικό τάνκερ που ενεπλάκη στην διαρροή, βρίσκεται υπό απαγόρευση απόπλου.
Πηγή: CNN