Άλλη μία καθόλου ελπιδοφόρα εκτίμηση κάνουν οι επιστήμονες για το μέλλον της Γης. Χάος και καταστροφή προβλέπουν για το προσεχές μέλλον της ανθρωπότητας και δεν υπερβάλλουν καθόλου. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ήρθε να γίνει η νέα μας πραγματικότητα.

Το ανθρώπινο είδος δεν κάνει την Γη απλώς πιο θερμή, την κάνει πιο «χαοτική». Τι σημαίνει αυτό; Θα είναι αδύνατον να προβλέψουμε την συμπεριφορά του κλίματος στο μέλλον, ακόμη και εάν έχουμε όλα τα δεδομένα μίας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα και εμείς δεν θα έχουμε κανέναν έλεγχο, πια.

Αυτά προμηνύουν οι Πορτογάλοι ακαδημαϊκοί του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου του Πόρτο, οι οποίοι δημοσίευσαν τα σχετικά τους ευρήματα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2022 σχετικά με το ανθρώπινο αποτύπωμα.

Μάλιστα, σημειώνουν και ότι όταν η Γη εισέλθει σε αυτήν την χαοτική κατάσταση, δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Οι επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής για το προσεχές μέλλον είναι γνωστές: ξηρασίες, καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά. Μπορεί μελλοντικά να έχουμε νέες και πιο συχνές δραστικές αλλαγές στα κλιματικά φαινόμενα όπως περισσότερες εκρήξεις ηφαιστείων, περισσότερους σεισμούς, βύθιση ολόκληρων πόλεων κάτω από το νερό και άλλα.

Πρόκειται για την πρώτη περιβαλλοντική κρίση στην ιστορία την οποία προκάλεσαν οι άνθρωποι. Όσο εκπέμπουμε περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τόσο μπαίνουμε σε μία νέα δυστοπική Ανθρωπόκαινο εποχή. Μία εποχή όπου οι άνθρωποι είναι ο βασικός παράγοντας που το κλίμα «τρελαίνεται», κάτι το πρωτοφανές για τον πλανήτη Γη, τον οποίο κατοικούμε τα τελευταία 180.000 χρόνια.

Τον τελευταίο αιώνα, η επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά. Οι δράσεις μας φέρνουν καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του πλανήτη. Το χειρότερο; Οι επιστήμονες δεν καταστροφολογούν για το μέλλον της Γης, δεν βασίζονται σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν μιλούν για το έσχατο σενάριο. Απλώς διαβάζουν τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους.

Ο λόγος που δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι ο πληθυσμός της. Η Γη δεν χωράει άλλους ανθρώπους, οι οποίοι ήδη εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κάποια στιγμή, η ποσότητα αυτή θα φτάσει σε ένα τέλμα και τότε η μόλυνση του αέρα θα αρχίσει να καταστρέφει σταδιακά το έδαφος.

Επιστήμονες ανά τον κόσμο δουλεύουν ακατάπαυστα στο να βρουν τρόπους που θα μειώσουν ή θα ελέγξουν τις εκπομπές άνθρακα προς στην ατμόσφαιρα, σε μία έσχατη προσπάθεια να αποφύγει το ανθρώπινο είδος το αναπόφευκτο.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο άνθρωπος θα καταφέρει να μειώσει το αποτύπωμά του στην Γη. Έτσι, θα πετύχει σταθερούς μέσους όρους θερμοκρασίας. Η υψηλές θερμοκρασίες είναι από τους πρώτους κινδύνους που απειλούν άμεσα τον πλανήτη, καθώς προκαλούν καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασία και λίωσιμο των πάγων. Τα φαινόμενα αυτά, τα οποία είναι ήδη ορατά, δεν θα εκλείψουν αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει μία σταθερότητα την οποία ο άνθρωπος θα μπορεί να προβλέψει και ενδεχομένως να λάβει σχετικά μέτρα για να ελέγξει.

Στην χειρότερη όμως περίπτωση, το κλίμα της γης θα χαρακτηρίζεται από μία λέξη: από το χάος. Πραγματικό, μαθηματικό χάος. 

Δεν θα υπάρχουν πια μοτίβα για να παρατηρήσουμε. Κάθε δεκαετία ή κάθε λίγα χρόνια, τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Κάποιες χρονιές θα χαρακτηρίζονται από ακραία φαινόμενα ενώ άλλες θα είναι σχετικά ήρεμες. Άλλες χρονιές ο πλανήτης θα «βράζει», μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά ενώ άλλες θα υπάρχουν περίοδοι απίστευτου κρύου. Θα ξεχάσουμε τις εποχές ενώ θα δούμε νέα ακραία φαινόμενα σε χώρες που δεν είχαν βιώσει ποτέ τους κάτι παρόμοιο.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη μας όμως δεν σταματούν εδώ. Πέρα από το περιβάλλον, έρχεται και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας να προειδοποιήσει για νέα οικονομική κρίση, η οποία έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της και αναμένεται μόνο να χειροτερεύει.

Εισιτήριο για τον Άρη, κανείς; Πάμε να βρούμε άλλους πλανήτες για να ζήσουμε ώστε να τους καταστρέψουμε και αυτούς.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Καύσωνες: Νέο αρνητικό ρεκόρ σε Ινδία και Πακιστάν με 50° – Ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο

Καλιφόρνια: Αυτή είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο για να τη διασχίζουν τα άγρια ζώα

Εκατομμύρια τόνοι νεκρών ψαριών: Το επικίνδυνο πρόβλημα της αλιείας για τη θαλάσσια ζωή