Χιλιάδες νέες ασθένειες μπορούν να προκύψουν μέσα την επόμενη δεκαετία, και όλα αυτά χάρη στην κλιματική αλλαγή. Μια νέα μελέτη λέει ότι νέοι ιοί θα μπορούσαν σύντομα να εμφανιστούν καθώς μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους, καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία ολοένα κι αυξάνεται.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Georgetown προβλέπει ότι η μετάδοση θα μπορούσε να πάρει δραματική τροπή σε περιοχές όπως η Ασία και η Αφρική. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, εκτιμάει ότι τουλάχιστον 15.000 νέες ιογενείς λοιμώξεις θα μεταφερθούν από τα ζώα στον άνθρωπο εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2070.
Η μελέτη αναφέρει ότι τα είδη θηλαστικών θα προσπαθούν να προσαρμοστούν στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα που προκαλούν οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, άρα θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα ζώα θα μεταφέρουν τα παράσιτά τους σε νέες περιοχές και θα πυροδοτήσουν νέες ασθένειες.
«Προβλέπουμε ότι τα είδη θα συγκεντρωθούν σε υψηλά υψόμετρα, σε εστίες βιοποικιλότητας και σε κατοικημένες περιοχές στην Ασία και την Αφρική, οδηγώντας τη νέα μετάδοση των ιών τους μεταξύ των ειδών».
Η μελέτη στην συνέχεια αναφέρει ότι οι νυχτερίδες οφείλονται για την μετάδοση και δημιουργία νέων ιών, λόγω της ικανότητας του να τους διασπείρουν. Δεν το περίμενε κανείς. Μάλιστα, είναι πιθανό να μοιράζονται ιούς με νέους τρόπους, που θα διευκολύνουν την εμφάνιση τους στους ανθρώπους.
Η μελέτη χρησιμοποίησε μοντέλα δεδομένων ιών θηλαστικών, κάνοντας μια προσομοίωση για το έτος 2070, ώστε να εντοπίσει πιθανά hotspots. Περιοχές υψηλής πυκνότητας σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής είναι πιο επικίνδυνες, καθώς και τροπικές περιοχές. Το Σαχέλ, τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, η Ινδία, η ανατολική Κίνα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες ήταν τα πιθανά hotspot για αυτές τις ασθένειες που θα συναντήσουν για πρώτη φορά οι άνθρωποι.
Τα πράγματα γίνονται πιο ανησυχητικά, καθώς η μετάδοση μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τη μελέτη. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες επιτήρησης και ανακάλυψης ιών, καθώς και παρακολούθησης ειδών. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός Ζίκα που μεταδίδεται από τα κουνούπια έχει μία μετάλλαξη, που μπορεί να δημιουργήσει την επόμενη πανδημία.
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε σημάνει κόκκινο συναγερμό στη Βραζιλία και στις γειτονικές της χώρες, εκδίδοντας και ταξιδωτικές οδηγίες.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Μπορεί ο σολομός που καλλιεργείται σε εργαστήρια να λύσει το πρόβλημα της υπεραλίευσης;
Porrima: Το πλοίο που κινείται με ηλιακή ενέργεια αλλάζει τα πάντα στη ναυτιλιακή βιομηχανία