Οι επιστήμονες ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν την απάντηση στο ερώτημα που έχει θέσει η κλιματική αλλαγή: πως θα αποφύγουμε μία τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντική κρίσης; Την λύση φαίνεται να μπορεί να δώσει μία νέας γενιάς «μπαταρία», μία γεννήτρια από άμμο η οποία είναι ακόμη άφθονη προς χρήση. Μέχρι, βέβαια, να την εξαντλήσουμε και εκείνη κάπως, όπως τους περισσότερους πόρους του πλανήτη αυτού.

Η γεννήτρια αυτή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, θα μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας οι οποίες θα καλύπτουν μήνες αναγκών.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη γεννήτρια; Χρησιμοποιεί την θερμότητα που παράγεται από την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια ώστε να λιώνει την άμμο. Έτσι, παράγεται ηλεκτρισμός χαμηλού κόστους, τον οποίον οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει το project χαρακτηρίζουν ως «πράσινο».

Η νέα αυτή εναλλακτική θα έρθει να δώσει μία ανάσα ανακούφισης στα αδύναμα νοικοκυριά όταν επέλθει το χειμώνας. Η φετινή χρονιά, καθώς και οι επόμενες, ενδέχεται να είναι δύσκολες για τους πολίτες αφού το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί και η αποκλιμάκωση του φαίνεται προς το παρόν αδύνατρο σενάριο. Η εξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια της Ρωσίας, μόνο χειρότερη καθιστά την κατάσταση.

Πόση άμμος χρειάζεται για να φτιαχτεί μία τέτοια γεννήτρια; Περίπου 100 τόνοι άμμου, όχι και λίγη.

Ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν ιδανική εναλλακτική στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, φέρνουν μαζί τους προκλήσεις που δεν παρουσιάζει η ενέργεια που παράγεται από την άμμο. Τι θα γίνει, για παράδειγμα εάν δεν έχει ήλιο για αρκετές μέρες ή εάν υπάρχεια άπνοια; Θα χρειαστεί να εξαρτηθούμε ξανά από τους παραδοσιακούς και κοστοβόρους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Μπορεί στην Ελλάδα ο ήλιος να είναι άφθονος και σε άλλες χώρες αντίστοιχα ο αέρας, για πολλές άλλες χώρες όμως τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Οι γεννήτριες άμμου δεν θα αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα, ενώ θα αποθηκεύουν ενέργεια όταν ο ήλιος και ο αέρας είναι διαθέσιμοι. Ακόμη και να μην ξανά βγουν για μήνες, θα υπάρχει επαρκής αποθηκευμένη ενέργεια.

Βρίσκεται η λύση στην ενεργειακή κρίση που μας απειλεί στην άμμο; Οι επιστημονες λένε «ναι».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Κλιματική αλλαγή: Πώς τα κρυμμένα σε παγετώνες μικρόβια μπορούν να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Reuters: Μιλά για την «πράσινη μετάβαση» της Ελλάδας

Πιο doomsday «πεθαίνεις»: Νέα έρευνα για την κλιματική κρίση κάνει λόγο για «πορεία προς το χάος»