Περιεχόμενα
Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης Biden, είναι να καταστήσει την παροχή περισσότερων ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να απογαλακτίσει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια. Το ζήτημα είναι πως αυτό συμβαίνει γιατί τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, έχουν καθυστερήσει να φέρουν εις πέρας τους στόχους τους να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, ώστε να αποφύγουν τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τώρα, οι αξιωματούχοι προσηλώνονται στο να μειώσουν γρήγορα την εξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και αυτό σημαίνει απόκλιση μεταξύ των στόχων ασφάλειας και κλίματος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Η τελευταία έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δεν αφήνει πολλά περιθώρια, αφού απαιτεί μεση μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο κόσμος θα χρειαστεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, προκειμένου η θερμοκρασία να μείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτή η ένταση έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι προειδοποιούν ότι περισσότερες εξαγωγές ορυκτών καυσίμων θα σημαίνουν περισσότερες εκπομπές θερμότητας του κλίματος.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας εξηγούν πως αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης, επισημαίνοντας ότι η καθαρή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.«Πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό να κοιτάξουμε πίσω σε αυτήν την κρίση ως επιτάχυνση μιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Jason Bordoff, διευθυντής του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Το κόστος που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην κλιματική κρίση δεν είναι ακόμα σίγουρο, καθώς εξαρτάται από το πώς οι κυβερνήσεις θα εξισορροπήσουν την άμεση ανάγκη για ορυκτά καύσιμα έναντι των μακροπρόθεσμων μεταβολών στην παραγωγή ενέργειας.
Τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί των ΗΠΑ για την Ευρώπη
Σε κοινή ανακοίνωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε ένα σχέδιο για να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, διατηρώντας επίσης ως ανώτατο όριο τους 1,5 βαθμούς Κελσίου στην άνοδο της θερμοκρασίας. Για να το πετύχει αυτό, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την παροχή επιπλέον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, και πολλαπλάσιο αυτού του ποσού μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εάν είναι απαραίτητο, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν επίσης πρόσθετες υποδομές εξαγωγών ή εισαγωγών που απαιτούνται για να παραδοθεί αυτό το LNG στους συμμάχους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Αυτή η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό σε ορισμένους κύκλους και με σκεπτικισμό σε άλλους. «Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είναι αρμόδιο για τη διεύθυνση των φορτίων. Η αγορά είναι», δήλωσε ο Tyson Slocum, διευθυντής Ενεργειακού Προγράμματος στο Public Citizen, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό υπεράσπισης των καταναλωτών.
Οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες έχουν ήδη αυξήσει τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη φέτος, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές. Η χωρητικότητα που είχε μειωθεί λόγω της μειωμένης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιστρέφει, δήλωσε ο Williams-Derry.
Η υποδομή για την εξαγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να εμποδίσει τις εκπομπές που προκαλούν θέρμανση του κλίματος Ωστόσο, το πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να βοηθήσουν θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες. Μιλώντας στο Fox News, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Bill Cassidy από τη Λουιζιάνα χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή έλεγχο πραγματικότητας. “Οι Γερμανοί εξαρτώνται από εμάς για να τους παρέχουμε περισσότερο φυσικό αέριο ώστε να απαλλαγούν από τη ρωσική ενέργεια. Χρειάζονται περισσότερο άνθρακα, χρειάζονται περισσότερο πετρέλαιο”, είπε.
Η Γερμανία εξετάζει την κατασκευή τόσο χερσαίων τερματικών σταθμών, που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για την κατασκευή τους, όσο και τη χρήση πλωτών τερματικών σταθμών, που μπορούν να εγκατασταθούν πιο γρήγορα, ανέφερε το Associated Press. Η κυβέρνηση Biden εξετάζει εάν θα άρει τη δική της απαγόρευση χρηματοδότησης υποδομών ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό ως απάντηση σε αυτή την ανάγκη, σύμφωνα με έκθεση του Reuters
Αυτή είναι μια κόκκινη σημαία για τους υποστηρικτές του κλίματος, οι οποίοι λένε ότι αυτού του είδους η υποδομή θα κλειδώσει σε περισσότερες εκπομπές άνθρακα για τα επόμενα χρόνια και θα κάνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ επενδυτή σε μια επικίνδυνη επιχείρηση.«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να πληρώσει για τους τερματικούς σταθμούς», δήλωσε η Amy Myers Jaffe, ερευνητική καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Πολιτικής για το Κλίμα στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για το κλίμα
Αρκετοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας εξέφρασαν την ελπίδα ότι το σχέδιο της ΕΕ να διακόψει τη ρωσική ενέργεια απαιτεί τελικά ταχεία μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, κάτι που εάν πετύχει θα άλλαζε την κλιματική τροχιά. «Με τη θέληση να το κάνει, πιστεύω ότι η Γερμανία είναι μια χώρα που θα προχωρήσει πολύ πιο μακριά στην πορεία της για την απαλλαγή του κλίματος σε πέντε, δέκα χρόνια από τώρα από ό,τι θα ήταν αν δεν είχε συμβεί αυτή η κρίση», δήλωσε ο Myers Jaffe.
Η περίπτωση της Γερμανίας είναι εντυπωσιακή. Σε λίγους μήνες πέρασε από την υποστήριξη ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, του Nord Stream 2, στην κατάργησή του και την υπόσχεση να επισπεύσει τα σχέδιά του για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολλαπλασιάστε το σε όλη την Ευρώπη και «θα έχετε ένα όφελος για το κλίμα», είπε ο Myers Jaffe.
Το σχέδιο της ΕΕ, που ονομάζεται REPowerEU, απαιτεί την εξάλειψη της ανάγκης για ρωσικά ορυκτά καύσιμα με την πάροδο του χρόνου, αντικαθιστώντας τα με υδρογόνο, βιομεθάνιο, καθώς και αιολική και ηλιακή ενέργεια. Απαιτεί επίσης μέτρα αποτελεσματικότητας, όπως η μείωση των θερμοστατών κατά 1 βαθμό Κελσίου. Συνολικά, το σχέδιο στοχεύει στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ κατά σχεδόν 1/3 πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Ο Bordoff, του Πανεπιστημίου Columbia, είπε ότι πριν συμβεί αυτό μπορεί να υπάρξει ενεργειακή κρίση και οι Ευρωπαίοι θα εξακολουθούν να βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για να θερμάνουν τα σπίτια τους και να κρατούν τα φώτα αναμμένα. «Έχουμε αποτύχει για πολλές δεκαετίες να σημειώσουμε πρόοδο στους στόχους μας για το κλίμα», είπε, για να υποστηρίξουμε τις ανανεώσιμες εναλλακτικές πηγές που θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή.
«Δεν είναι επειδή η υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου μας κάνει να χάνουμε τους κλιματικούς μας στόχους», είπε ο Bordoff. «Είναι επειδή δεν είμαστε σε καλό δρόμο για τους κλιματικούς μας στόχους, και ως εκ τούτου, η ανάγκη για πετρέλαιο αυξάνεται».
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ευρωπαϊκή Ένωση: Σχέδιο 5 βημάτων για πιο «πράσινες» γραμμές παραγωγής – Πώς σχετίζεται με τη Ρωσία
Bitcoin: Πώς μπορεί να μειωθεί η ενέργεια που χρειάζεται η εξόρυξή του
Με πληροφορίες από npr