Πρωτόγνωρη η διάρκεια του ακραίου καιρικού φαινομένου «Λα Νίνια» για αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για το φαινόμενο το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκτεταμένη ξηρασία που λαμβάνει χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

Αυτόν τον αιώνα έχει ήδη παρουσιάσει διάρκεια τριών συνεχών χειμώνων (ή τρία συνεχόμενα καλοκαίρια για το νότιο), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί κάθε 100 χρόνια πολύ λιγότερο, κάτι που θα έπρεπε να κάνει ακόμη και τους αρνητές της κλιματικής κρίσης να ανησυχούν.

Είναι η τρίτη φορά από το 1950 που το φαινόμενο διαρκεί τρεις συνεχείς χειμώνες, επεσήμανε ο WMO. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το φαινόμενο Λα Νίνια προκαλεί τη μείωση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και το κλίμα κάποιων περιοχών του κόσμου.

Σύμφωνα με τον WMO, το τρέχον επεισόδιο επιδεινώθηκε από την ενίσχυση των αληγών ανέμων από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, λόγω των οποίων επηρεάστηκε η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις, ενώ αυξήθηκε η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

«Η ξηρασία που εντείνεται στο Κέρας της Αφρικής και στο νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής έχει το σημάδι της Λα Νίνια, όπως και οι μεγαλύτερες από το κανονικό βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία», εξήγησε ο Τάαλας.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις τοπικές κλιματικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η καταστροφική ξηρασία που πλήττει αυτή την περίοδο το Κέρας της Αφρικής θα επιδεινωθεί και θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Στο Κέρας της Αφρικής, όπου ο κίνδυνος λιμού αυξάνει λόγω της ξηρασίας, προετοιμάζεται για μια πέμπτη, συνεχή εποχή των βροχών με μειωμένες βροχοπτώσεις.