Θέλετε να εντάξετε μια νέα εμπειρία στο επόμενο ταξίδι σας; Αν πιστεύετε ότι έχετε δει όλα τα αξιοθέατα του κόσμου, τότε ίσως ήρθε η ώρα για μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Μπορείτε να ταξιδέψετε για να δείτε από κοντά τα 10 γηραιότερα φυτά και ζώα του πλανήτη. Κάποια είναι one of a kind και ευδοκιμούν σε συγκεκριμένες περιοχές και συνθήκες.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ένα πουλί με εκατομμύρια μίλια πτήσης, μια τριανταφυλλιά που επέζησε από αεροπορικό βομβαρδισμό, ένα δέντρο συνδεδεμένο με τον Βούδα, και άλλα πολλά.

Σαν Φρανσίσκο: Το γηραιότερο ψάρι του κόσμου είναι 90 ετών και ζει σε ενυδρείο – Ποια η περίεργη διατροφή του

Τα 10 γηραιότερα φυτά και ζώα

Ένα πουλί 70 ετών

Η «Wisdom», το γηραιότερο πουλί στον κόσμο στη φύση, είναι τουλάχιστον 70 ετών. Πήγε στην χειμερινή του κατοικία στην Ατόλη Midway τον Νοέμβριο. Από το 1956, το άλμπατρος Laysan έχει γράψει στο κοντέρ πάνω από τρία εκατομμύρια μίλια, που ισοδυναμεί με έξι φορές την απόσταση από το φεγγάρι και πίσω!

Επιστρέφει το φθινόπωρο στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Ατόλης Midway για να μεγαλώσει τα μικρά του. Έχει επιζήσει από ένα τσουνάμι και έχει γεννήσει περίπου 30-36 αυγά στη ζωή της. Το Midway Atoll βρίσκεται στο βόρειο άκρο του αρχιπελάγους της Χαβάης.

Μια γιγάντια χελώνα 190 ετών

Ο Jonathan είναι ο πιο αγαπημένος κάτοικος της Αγίας Ελένης, ενός μικροσκοπικού νησιού στον Νότιο Ατλαντικό. Γεννήθηκε περίπου το 1832, πέντε χρόνια πριν από τη στέψη της βασίλισσας Βικτώριας. Κατάγεται από τις Σεϋχέλλες στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά μεταφέρθηκε στον Ατλαντικό ως δώρο για ένα νομάρχη της Αγίας Ελένης το 1882. Από τότε περιπλανιέται στο μεγαλοπρεπές νησιωτικό κτήμα του κυβερνήτη, όπου απολαμβάνει τη συντροφιά άλλων γιγάντων χελώνων και συχνούς ανθρώπους επισκέπτες.

Ένα δέντρο 2.300 χρόνων

Η συκιά κάτω από την οποία ήρθε η επιφοίτηση στον Siddhartha Gautama στην Ινδία έχει καταστραφεί προ πολλού. Ωστόσο ένα μέρος του που μετέφερε ένας βασιλικός θιασώτης στη Σρι Λάνκα γύρω στο 250 π.Χ., έχει μετατραπεί ένα από τα πιο θεία δέντρα για τον βουδιστικό κόσμο. Πρόκειται για το γηραιότερο φυτευτό δέντρο στην ιστορία.

Σήμερα, οι προσκυνητές αποτίουν φόρο τιμής, ειδικά τις ημέρες της πανσελήνου (poya), στο δέντρο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε περίτεχνους κήπους, κανάλια, χρυσούς φράχτες, θρησκευτικές στούπες και νεότερα δέντρα Bodhi στους κήπους Mahamevnawa στην Anuradhapura της Σρι Λάνκα.

Τριανταφυλλιά που επέζησε από βομβαρδισμούς 

Μια τριανταφυλλιά 1,200 ετών στη Γερμανία, που πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον Βασιλιά Λουδοβίκο τον Ευσεβή το 815, γιορτάζεται σαν το «Thousand Year Rose». Τα θαμνώδες φυτό μεγαλώνει δίπλα σε έναν καθολικό καθεδρικό ναό αφιερωμένο στην Αγία Μαρία στο Hildesheim, ένα όμορφο μεσαιωνικό χωριό που φημίζεται για τις αρχαίες εκκλησίες του.

Το φυτό έχει ξεχωρίσει, πέρα από την ομορφιά του, για την αντοχή του στον χρόνο. Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετέτρεψαν τον καθεδρικό ναό σε ερείπια, αλλά το τριαντάφυλλο, ένα Rosa canina, γνωστό και ως το τριαντάφυλλο του σκύλου, με κάποιο τρόπο επέζησε. Άκμασε και τώρα μεγαλώνει δίπλα στην αψίδα της ανακαινισμένης εκκλησίας.

Μια ελιά στην Κρήτη

Πριν από περίπου 3.000 χρόνια, φύτρωσε ένας σπόρος στο νησί της Κρήτης που μέχρι σήμερα παράγει μια ετήσια σοδειά ελιών.
Το δέντρο στο χωριό Βούβες θεωρείται μνημείο, ενώ κάνει περισσότερα από το να παράγει καρπούς. Αυτό και άλλα αρχαία «Olea europaea» κοντά, παρόμοια σε ηλικία και εμφάνιση, προσελκύουν καλλιτέχνες, Ολυμπιονίκες και αρχηγούς κρατών, οι οποίοι το επισκέπτονται για να το θαυμάσουν.

Δίπλα στο δέντρο άνοιξε ένα μουσείο που αναδεικνύει τις παραδοσιακές τεχνικές συγκομιδής της ελιάς στην Κρήτη. Η Κρήτη ήταν κάποτε η έδρα του μινωικού πολιτισμού, ο οποίος άκμασε κυρίως από το εμπόριο ελαιολάδου.

Ένα δέντρο 5.000 ετών

Το Methuselah, ένα πεύκο στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια, περίπου 5.000 ετών, θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κλωνοποιημένος ζωντανός οργανισμός στη Γη. Η ιστορία του Pinus longaeva παραμένει ένα αυστηρά φυλαγμένο επιστημονικό μυστικό. Μπορείτε όμως να δείτε δέντρα της ίδια κατηγορίας, εξίσου ιστορικά, και ίσως το ίδιο το δέντρο μέσα στο αρχαίο πευκοδάσος Bristlecone εντός του Εθνικού Δρυμού Inyo.

Βότανα 3.000 ετών

Οι Yareta ή llareta, είναι άμορφες πράσινες μάζες που μοιάζουν με βράχους καλυμμένους με βρύα. Πρόκειται για ανθισμένους θάμνους που αντέχουν στις συνθήκες που επικρατούν στα βουνά των Άνδεων στο Περού, στη Βολιβία, στη βόρεια Χιλή και στη δυτική Αργεντινή. Λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξής τους, πιστεύεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών.

Δεδομένης της πυκνότητάς τους, το ανθοφόρο φυτό μπορεί να αντέξει στις παρεμβάσεις ενός ανθρώπου. Τα Yareta έχουν χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο. Ευτυχώς, οι κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το απειλούμενο είδος.

https://www.youtube.com/watch?v=xjA0eZmIK1A

Ηφαιστειακά σφουγγάρια

Τα λευκά ηφαιστειακά σφουγγάρια της Ανταρκτικής, Anoxycalyx joubini, μοιάζουν με μινιατούρες ηφαιστείων ή με βαρέλια μπύρας. Η εκτιμώμενη ηλικία τους – 15.000 ετών- βασίζεται στο τεράστιο μέγεθος των σφουγγαριών, τα οποία μεγαλώνουν πολύ λίγο κάθε χρόνο. Ευδοκιμούν στα βάθη και μόνο οι πιο τολμηροί δύτες μπορούν να εξερευνήσουν αυτό το βασίλειο. Θεωρούνται «φρουροί» του βυθού, τον οποίο μοιράζονται με σκουλήκια που ζουν μέσα στα σφουγγάρια και άλλους περίεργους οργανισμούς. Χάρη σε υποβρύχιους εξοπλισμούς όπως το Polar Trec μπορείτε να τα απολαύσετε.

Ο «Τρεμάμενος γίγαντας» Pando

Το Pando, γνωστό και ως ο τρεμάμενος γίγαντας, είναι μια κλωνική αποικία ενός είδους λεύκας. Προσδιορίζεται ως ένας μόνο ζωντανός οργανισμός από πανομοιότυπους γενετικούς δείκτες και θεωρείται ότι έχει ένα τεράστιο υπόγειο ριζικό σύστημα. Βρίσκεται στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Εθνικό Πάρκο Fishlake. Η επιστημονική της ονομασία είναι Populus tremuloides. Το Pando, στα λατινικά για το «I Spread Out», δηλαδή εξαπλώνομαι, κάτι που σίγουρα συμβαίνει, καλύπτοντας περισσότερα από 100 στρέμματα, αποτελούμενο από 50.000 δέντρα. Λέγεται ότι μεγαλώνει εδώ και 80.000 χρόνια.

Ένα θαλάσσιο δάσος περίπου 200.000 χρόνων

Ένα λιβάδι με θαλάσσιο γρασίδι μήκους δέκα μιλίων κοντά στην Ισπανία θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μεμονωμένος οργανισμός στη Γη. Το Posidonia oceanica, γνωστό ως γρασίδι του Ποσειδώνα, είναι ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτό όμως κοντά στο νησί Formentera, αυτοκλωνοποιημένο όπως το Pando, ξεχωρίζει για την ηλικία του, που υπολογίζεται στα 200.000 χρόνια. Εκτός καταδύσεις με αναπνευστήρα στο αρχαίο θαλάσσιο δάσος, μπορεί κανείς να εξερευνήσει τον γραφικό φάρο και τις σπηλιές του νησιού.