Ο Γάλλος αστροναύτης Thomas Pesquet ξόδεψε έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station) και η θέα του προς τη Γη ήταν υπέροχη και ανησυχητική ταυτόχρονα. Το μεγάλο διάστημα που πέρασε σε συνθήκες παντελούς έλλειψης βαρύτητας, του έδωσε μια μοναδική οπτική του πλανήτη Γη. Ο λογαριασμός του στο Instagram, είναι γεμάτος από εντυπωσιακές εικόνες της μπλε μπάλας που αποκαλούμε σπίτι μας. Μια ομορφιά καταδικασμένη.

Ο Pesquet δηλώνει πως ακόμη και από το διάστημα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ξεκάθαρες. Από το 2016 που ήταν το τελευταίο του ταξίδι στο διάστημα μέχρι σήμερα, το ανθρώπινο αποτύπωμα έχει γίνει ακόμη πιο έντονο, με τους παγετώνες να υποχωρούν και έντονα καιρικά φαινόμενα να κάνουν την εμφάνιση τους.

WWF: 224 νέα είδη ζώων και φυτών ανακαλύφθηκαν – Ένα φυτό «βρωμούσα» και μια σαρκοφάγος σαύρα

Η έντονη ανησυχία του για τις αλλαγές αυτές, τον ώθησαν να γίνει πρέσβης του UN Food and Agricultural Organization (FAO). Ως μέλος διαστημικού πληρώματος ISS , στήριξε την έρευνα στην αγροτική ανάπτυξη και στις μεθόδους παραγωγής τροφίμων. Οι περιορισμένες πηγές στο διάστημα, παρέχουν την ευκαιρία για προσομείωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε πλανήτη με έλλειψη βιώσιμων πηγών και ο Γάλλος αστροναύτης, θέλει να τονίσει τις διαφορές μεταξύ της ζωής σε διαστημόπλοιο και της ζωής πάνω στη Γη.

«Όταν βρίσκεσαι στη Γη, αισθάνεται πως όλα κινούνται σε ταχείς ρυθμούς, ότι ο κόσμος σου είναι ατελείωτος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσεις πως είμαστε απλά ένα μικρό κομμάτι του όλον. Τότε, κάνεις ένα βήμα πίσω και παρατηρείς τη Γη σε όλο της το εύρος και αντιλαμβάνεσαι πως ζούμε σε μια όαση μέσα στο άπειρο. Τα πάντα γύρω μας είναι ένα τίποτα. Καθόλου ζωή, μαυρίλα, κενό. Εκτός από αυτή τη μπλε μπάλα που φιλοξενεί όλα όσα χρειαζόμαστε για να συντηρήσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη ζωή γενικότερα- η οποία όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη»

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Pesquet (@thom_astro)

Ο ίδιος συνέχισε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, λέγοντας πως οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι ορατές ακόμη και από το διάστημα. Μερικές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και άλλες αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την μόλυνση των υδάτων κοκ.

Η πιο ορατή μεταβολή ωστόσο, είναι οι παγετώνες που κάθε χρόνο υποχωρούν όλο και περισσότερο, αποστολή την αποστολή. Επιπλέον, είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Pesquet, γίνονται όλο και πιο έντονα.

«Η πρώτη μου αποστολή ήταν μεταξύ 2016-2017 και η δεύτερη ήταν πέντε χρόνια αργότερα, το 2021. Τότε, διέκρινα μια αύξηση στη συχνότητα αλλά και την ισχύ ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι ανεμοστρόβιλοι και οι πυρκαγιές»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Pesquet (@thom_astro)

Οι λύσεις που προτείνει ο Γάλλος αστροναύτης

Όπως αναφέρει ο ίδιος, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν, εκείνος και οι συνάδελφοι του από το διάστημα για να σώσουν τον πλανήτη Γη. Πρώτον, οι διαστημικές βάσεις διαθέτουν δορυφόρους που μπορούν να παρατηρούν τη Γη και να εξετάζουν τις διαφοροποιήσεις της, όπως το ύψος των κυμάτων, την θερμοκρασία της θάλασσας, την υποχώρηση των πάγων στους δύο πόλους κοκ.

Μπορούμε ωστόσο να σκεφτούμε και λίγο βαθύτερα. Μπορούν να διεξαχθούν πειράματα με σκοπό την προστασία του πλανήτη, όπως παράδειγμα εξέταση των υδάτων, τα οποία επηρεάζονται άμεσα από την κίνηση του μάγματος και της λάβας κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά και την κίνηση των κυμάτων στους ωκεανούς.

Η συγκεκριμένη πρακτική, μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη επικείμενων ακραίων συνθηκών που θα επηρεάσουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, οι αστροναύτες, σύμφωνα με τον Pesquet, μπορούν να διαχειριστούν τις περιορισμένες βιώσιμες πηγές που διαθέτουν εντός του διαστημικού σταθμού. Έχουν περιορισμένη ατμόσφαιρα, περιορισμένη ποσότητα νερού και λίγο φαγητό. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται αυτή τη συνθήκη, θα μπορούσε να διδάξει τεχνικές που θα χρειαστούν μελλοντικά στη γη.

Ολοκλήρωσε λέγοντας, πως οι κάτοικοι της Γης, μπορούν να μάθουν πολλά από την διαστημική τεχνολογία και πώς αυτή διαχειρίζεται το νερό, πώς το ανακυκλώνει και πως ανακυκλώνει και το ίδιο το οξυγόνο.

Πηγή: CNN