Έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την πρωτοβουλία World Weather Attribution, κατέληξε στο ότι χωρίς την κλιματική κρίση, η ξηρασία που έπληξε τις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι θα συνέβαινε 1 φορά στα 400 χρόνια. Όμως, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων έχει κάνει μια ξηρασία αυτού του μεγέθους να συμβαίνει 1 φορά στα 20 χρόνια, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα, παρατηρήσεις και επιστημονική μοντελοποίηση, συγκρίνοντας τις συνθήκες του σημερινού κλίματος , το οποίο είναι περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από ό,τι πριν από την εκβιομηχάνιση, με το κλίμα που προηγήθηκε, πριν από τα τέλη του 1800.
Η άνοδος της θερμοκρασίας που σημειώθηκε αυτό το καλοκαίρι, η οποία συνέβαλε στην ξηρασία, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και την Κίνα. Το συγκλονιστικό όμως είναι, ότι αυτή η τεράστια καταστροφή θα ήταν «πρακτικά αδύνατη» χωρίς την κλιματική αλλαγή, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι.
«Το καλοκαίρι του 2022 στο βόρειο ημισφαίριο είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς τα ακραία γεγονότα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μπορούν επίσης να εκτυλιχθούν σε μεγάλες περιοχές για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δείχνει επίσης, πώς ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών αλλαγών στον καιρό μπορεί να βλάψει τις υποδομές μας και να επιβαρύνει υπερβολικά τα κοινωνικά μας συστήματα», δήλωσε η Freiderike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.
Στην Ευρώπη, οι συνθήκες ξηρασίας που επικράτησαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οδήγησαν σε μειωμένες συγκομιδές. Στην συνέχεια, ακολούθησε ένα κύμα καύσωνα από την Νότια Ασία που επίσης κατέστρεψε καλλιέργειες. Όλα αυτά σε μία ιδιαιτέρως δυσμενή συνθήκη όπου οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα ύψη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε όλο το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, η υπερβολική ζέστη και οι χαμηλές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε πολλά πρωτοφανή γεγονότα: η Κίνα εξέδωσε για πρώτη φορά εθνικό συναγερμό λόγω ξηρασίας και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία του ποτέ. Η Ευρώπη γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι της ενώ οι ΗΠΑ προχώρησαν σε περικοπές στην κατανάλωση του νερού.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Τον Νοέμβριο, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στην Αίγυπτο για την COP27, τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν φέτος έχουν εντείνει την ανησυχία καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη για λήψη μέτρων.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι ελλείψεις νερού, οι πυρκαγιές, οι καταστροφές των καλλιεργειών, οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνουν ένα μόνιμο πρόβλημα. Μαζί με αυτά αναμένεται να ακολουθήσουν τυφώνες και άλλα ακραία φαινόμενα που είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε νεκρούς.
«Αυτό το αποτέλεσμα μάς δίνει επίσης μια εικόνα για το τι είναι μπροστά μας», δήλωσε ο Dominik Schumacher, ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος στο ETH Zurich. «Με την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη μπορούμε να περιμένουμε ισχυρότερες και συχνότερες καλοκαιρινές ξηρασίες στο μέλλον».
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να περιοριστούν άμεσα και δραστικά τα ορυκτά καύσιμα ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων ξηρασίας που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
H ενεργειακή κρίση στρέφει το βλέμμα προς το ορυκτό καύσιμο που παράγει ΜΟΝΟ η Εσθονία
Ο Elon Musk αποφάσισε τελικά να προχωρήσει με την εξαγορά του Twitter