Ένα νέο νησί προστέθηκε στα περισσότερα από 6.000 νησιά που αποτελούν το ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Oι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο είχε δημιουργήσει μια νέα χερσαία μάζα. Το νησί σχηματίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Minami Ioto, του νοτιότερου νησιού του ομίλου Ogasawara.
Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το νέο νησί έχει σχήμα ημισελήνου με διάμετρο περίπου 1χλμ. Μπορεί ωστόσο η παρουσία του να είναι εφήμερη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι σχηματίζεται: η τέφρα και άλλα θραύσματα είναι απίθανο να αντισταθούν στα συνεχή χτυπήματα από κύματα, αλλά η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να παράγει ροές λάβας που τελικά θα σχηματίσουν ένα πιο ανθεκτικό σκληρό κέλυφος.
Νησιά που σχηματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στην περιοχή το 1904, 1914 και 1986 όλα εξαφανίστηκαν λόγω διάβρωσης. Το 2013, μετά από εβδομάδες ηφαιστειακής δραστηριότητας, δημιουργήθηκε ένα νησί που συγχωνεύτηκε με ένα υπάρχον νησί, τη Νισινοσίμα. Η νέα χερσαία μάζα που φτιάχτηκε, έμοιαζε με το σκυλί κινουμένων σχεδίων, τον Snoopy.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας πιστεύει ότι η τελευταία έκρηξη, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα μπορούσε να συνεχιστεί και έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για καπνό και μεγάλες εκροές τέφρας στα κοντινά νερά, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi Shimbun.
New land alert! This from an underwater volcanic eruption near Japan, as captured by @NASA and @USGSLandsat #socool https://t.co/wzG6bmUMhk
— Joel Scott ???️? (@jpsco) August 17, 2021
Η ακτοφυλακή ανακάλυψε το νησί την Κυριακή αφού παρατήρησε την έκρηξη από τον αέρα, ενώ το πλήρωμα βρήκε επίσης αποθέσεις ελαφρόπετρας (ηφαιστειακού βράχου) που επιπλέουν στη θάλασσα σε μια μεγάλη περιοχή. Ακόμη και αν η νεότερη χερσαία μάζα επιβιώσει και προστεθεί στο έδαφος της Ιαπωνίας, η τοποθεσία της κοντά στο Minami Ioto σημαίνει ότι είναι απίθανο να απαιτήσει αλλαγές στα χωρικά ύδατα της χώρας ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, σύμφωνα με την Mainichi Shimbun.