Για την κλιματική κρίση, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δράσουμε… χθες. Ή πιο σωστά, να αντιδράσουμε. Γιατί είναι ο ανθρώπινος παράγοντας αυτός που έφερε τα πράγματα σε ένα σημείο χωρίς γυρισμό, σε ένα ξεκάθαρο «είτε αλλάζουμε είτε βουλιάζουμε».  Με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ όπως αυτό του Guardian που σας μεταφέρουμε παρακάτω, γίνεται για ακόμη μια φορά σαφές πόσο «μολυσματική» είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα για τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κατά το περσινό έτος, τεράστιες ποσότητες μεθανίου απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από 1.000 και πλέον περιοχές στο πλανήτη. Η πλειονότητα αυτών των υπερ-εκπομπών μεθανίου, προήλθαν από εγκαταστάσεις και υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και εντοπίστηκαν χάρη στην ανάλυση δορυφορικών δεδομένων. Οι περισσότερες βρίσκονται σε ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκμενιστάν.

Η χειρότερη από αυτές τις διαρροές είχε ρυθμό που ισοδυναμεί με τους ρύπους που βγαίνουν από 67 εκατομμύρια κινούμενα αυτοκίνητα! Την ίδια στιγμή, προκύπτει πως υπάρχουν 55 «βόμβες μεθανίου» σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για περιοχές που γίνεται εξόρυξη καυσίμων και οι μελλοντικές διαρροές αερίου από την παραγωγή, εκτιμάται πως θα απελευθερώσουν ποσότητες μεθανίου που θα ισοδυναμούν με τις εκπομπές όλων των ατμοσφαιρικών ρύπων των ΗΠΑ σε βάθος 30 ετών!

Οι εκπομπές μεθανίου ευθύνονται για το 25% της ανόδου της θερμοκρασίας σήμερα, με την αύξηση να είναι «τρομακτική» από το 2007 κι έπειτα. Αντί δηλαδή να «ξυπνάμε» με τόσα που έχουμε πια μάθει για το θέμα, τα κάνουμε χειρότερα…

Οι ανησυχίες των ειδικών για το μεθάνιο και τις συνέπειες του

Και οι ειδικοί; Τι λένε γι’ όλα αυτά; «Η τρέχουσα αύξηση στις εκπομπές μεθανίου είναι, όντως, πολύ τρομακτική. Ενδεχομένως να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για να αποτύχει στην πράξη η Συμφωνία του Παρισίου. Οπότε το να μειωθούν οι υπερ-εκπομπές είναι μονόδρομος για να επιβραδύνουμε την αύξηση», εξηγεί ο Έουαν Νισμπετ, καθηγητής στο Royal Holloway, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

«Η σύντομη διάρκεια ζωής του μεθανίου σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών είναι μία από τις λίγες επιλογές που έχουμε ακόμη για να μείνουμε κάτω από το κλιματικό όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου», λέει από τη μεριά της η Λένα Χέγκλουντ-Ίσακσον από το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων στην Αυστρία. «Αν υπερβούμε αυτό το επίπεδο, έστω και προσωρινά, οι συνέπειες μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες», καταλήγει.

Περίπου το 40% των εκπομπών μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο προέρχονται από διαρροές από την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ένα άλλο 40% προέρχεται από γεωργία – κτηνοτροφία και το υπόλοιπο 20% από χωματερές. Και όλα αυτά έχουν αυξητικές τάσεις.

Η πρόσφατη αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αυξημένη δραστηριότητα από μικρόβια που αποσυνθέτουν την οργανική ύλη, όπως αυτά στους υγροτόπους και τα στομάχια των ζώων. Φαίνεται ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας επιτρέπει στα μικρόβια να παράγουν περισσότερο μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί περισσότερη παγκόσμια θέρμανση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Μοιάζει δηλαδή πολύ με ένα εφέ ανατροφοδότησης και αυτό είναι τρομακτικό από πολλές απόψεις.

Υπάρχει χρόνος απενεργοποίησης των «βομβών» – βούληση;

Ωστόσο κι εδώ υπάρχει κάτι το παρήγορο, δεν είμαστε (ακόμα) χαμένοι από χέρι. Υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η ζημία, μεγάλο μέρος αυτής έστω. Αρκεί να αποδεχτούμε το πρόβλημα και οι κυβερνήσεις να τολμήσουν να τα βάλουν με εταιρείες-κολοσσούς, που στην παρούσα φάση κοιτούν μόνο πώς θα αυγατίσουν τα κέρδη τους και τίποτα παραπάνω.

Συγκεκριμένα, αν ληφθούν γρήγορα και άμεσα μέτρα, η τάση υπερθέρμανσης μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς το μεθάνιο μένει για συγκριτικά λίγο χρόνο στην ατμόσφαιρα. Μια μείωση των εκπομπών κατά 45% έως το 2030, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι εφικτή, θα απέτρεπε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου.

Αυτές οι εκπομπές συνεπώς είναι τόσο μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα, όσο και χρυσή ευκαιρία να δράσουμε αποφασιστικά για την κλιματική κρίση. Οι περικοπές εκπομπών μεθανίου είναι μεταξύ των φθηνότερων επιλογών για να περιοριστεί η βραχυπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία απραξίας. Καμία απολύτως. Τώρα που έχουμε την τεχνολογία και τα στοιχεία, μπορούμε να δράσουμε. Και ακόμα και μέσα σε τρία χρόνια να έχουμε πρακτικά εξαφανίσει τις υπέρ-εκπομπές μεθανίου

Οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων δεν μπορούν να κάνουν σαν να μην τρέχει τίποτα. Τα στοιχεία είναι «εδώ», κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω της προστασίας του πλανήτη. Δεν μπορείς να ξέρεις πως υπάρχουν τόσες «βόμβες» έτοιμες να εκραγούν, να ξέρεις ακριβώς πού είναι και να μην κάνεις το παραμικρό για να τις απενεργοποιήσεις. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει και βούληση (αντί)δράσης…

Photo Credits: Shutterstock