Ένα είδος φυτοφαρμάκου που απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στις μέλισσες, πήρε έγκριση έκτακτης χρήσης στη Μεγάλη Βρετανία. Ένας εκπρόσωπος της Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs) είπε ότι η χρήση ενός τύπου νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στα ζαχαρότευτλα «βασίστηκε σε ισχυρή επιστημονική αξιολόγηση» και θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες.

Αυτά τα είδη φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να βλάψουν το νευρικό σύστημα και τις ικανότητες των μελισσών. Τα φυτοφάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και στην υδρόβια ζωή, αν καταλήξουν σε ποτάμια, και να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον.

Έτσι, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύτηκε το 2018 σε κράτη μέλη της Ε.Ε. Την εποχή της απαγόρευσης, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Michael Gove, δήλωσε υπέρ για να μην θέσουν τους πληθυσμούς των επικονιαστών μας σε κίνδυνο.

Τώρα, εγκρίνουν όμως το thiamethoxam, που θα χρησιμοποιηθεί στα ζαχαρότευτλα λόγω του πιθανού κινδύνου των ιών στα φυτά, που μεταδίδονται από τις αφίδες. Μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, ενώ υπολογίζεται ότι σχεδόν το 70% της εθνικής καλλιέργειας ζαχαρότευτλων θα μπορούσε να χαθεί.

«Ρισκάρουν» τις μέλισσες για τους αγρότες;

Ένας εκπρόσωπος της Defra είπε ότι η απόφαση αξιολογήθηκε και δεν πάρθηκε έτσι απλά. «Αξιολογούμε τους κινδύνους πολύ προσεκτικά και χορηγούμε προσωρινές άδειες έκτακτης ανάγκης για περιορισμένα φυτοφάρμακα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όταν πληρούνται αυστηροί περιορισμοί και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της NFU Sugar, Michael Sly, είπε ότι η απόφαση θα ανακουφίσει τους καλλιεργητές, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, ενώ θα τους δώσει «οικονομική ανάσα». «Η περιορισμένη και ελεγχόμενη άδεια έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση στους καλλιεργητές για τη θεραπεία σπόρων νεονικοτινοειδών ήταν να τους δώσει βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας εν μέσω πίεσης παρασίτων, η οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι προκάλεσε απώλειες στις καλλιέργειες έως και 80% το 2020».

Ακτιβιστές και φιλοζωικές οργανώσεις επικρίνουν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι τα τοξικά φυτοφάρμακα όπως τα νεονικοτινοειδή δεν έχουν θέση σε ένα βιώσιμο γεωργικό σύστημα. Αυτό είπε και ο διευθύνων σύμβουλος του The Wildlife Trusts, Craig Bennett, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί τα προστατεύσει την άγρια ζωή και να προστατέψει τη φύση.

Ωστόσο, υπάρχουν 3.000 αγρότες που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα και 9.500 θέσεις εργασίας στην Αγγλία σε αυτήν την βιομηχανία, ενώ η γεωργία αντιπροσωπεύει το 75% της γης στην Αγγλία, σύμφωνα με την National Farmers’ Union (NFU). Οι αγρότες δεν θα καλλιεργούν ανθοφόρα φυτά για 32 μήνες μετά την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, καθώς έτσι μπορούν να προστατευτούν οι μέλισσες.

Πηγή: BBC

Photo: Unsplash.com