Στην τελευταία ενημέρωση της WWF για την ευρύτερη περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ, περιλαμβάνονται 224 νέα είδη, μερικά εκ των οποίων κεντρίζουν το ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Τα είδη εντοπίστηκαν το 2020 αλλά η περσινή έκθεση καθυστέρησε. Σε αυτήν τονίζεται η ανάγκη προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας και των οικοτόπων στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

«Αυτά τα είδη είναι εξαιρετικά, όμορφα προϊόντα της φύσης κι εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, αλλά βρίσκονται υπό έντονη απειλή, με πολλά είδη να εξαφανίζονται ακόμη και πριν τα ανακοινώσουμε», δήλωσε ο K. Yoganand, περιφερειακός επικεφαλής του WWF-Greater Mekong για την εγκληματικότητα της άγριας φύσης και ζωής.

Συνολικά 155 φυτά, 16 είδη ψαριών, 17 αμφίβια, 35 ερπετά και ένα θηλαστικό έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μεκόνγκ της νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση WWF. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μετρήσεις και δείγματα από συλλογές μουσείων για βρουν τις βασικές διαφορές με τα χαρακτηριστικά των ζώων και των φυτών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Τα είδη που ανακοίνωσε η WWF

Ο πίθηκος με λευκούς κύκλους κάτω από τα μάτια, ένα νέο είδος Popa langur που βρέθηκε στο ηφαίστειο Popa στη Μιανμάρ, ήταν το μόνο νέο θηλαστικό στη λίστα. Βρέθηκε με βάση τη γενετική αντιστοίχιση οστών σε σύγκριση με δείγματα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρετανίας, ανέφερε η έκθεση. Οι φαρδιοί λευκοί κύκλοι γύρω από τα μάτια του και τα μπροστινά μουστάκια είναι μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η WWF, σε συνεργασία με το Fauna and Flora International, κατάφερε να έχει εικόνες των πιθήκων χρησιμοποιώντας κρυμμένες κάμερες το 2018. Ωστόσο, η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Ο πίθηκος αυτός είναι υποψήφιος για να καταγραφεί ως κρίσιμα απειλούμενο είδος στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, αφού εικάζεται ότι μόλις 200-250 ζουν σε απομονωμένα μέρη στη φύση. Απειλούνται και από το κυνήγι στην περιοχή, την απώλεια οικοτόπων, τη γεωργία και την αποψίλωση.

Στην περιοχή του Μεκόνγκ εντοπίστηκαν τίγρεις, ασιατικοί ελέφαντες, σαόλα – ένα εξαιρετικά σπάνιο ζώο που ονομάζεται επίσης ασιατικός μονόκερος ή ατράκτης – και διάφορα άλλα.

Ένας πορτοκαλί-καφέ τρίτωνας με βούλες και με μια λωρίδα στην πλάτη του, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μια φωτογραφία 20 ετών, βρέθηκε στην Ταϊλάνδη, μαζί με ένα πορτοκαλί και γκρι γκέκο (σαρκοφάγες σαύρες). Στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, βρέθηκε ένας βάτραχος με μεγάλο κεφάλι και στη Βιρμανία, ανακαλύφθηκε ένα άχρωμο ψάρι που κατοικεί σε σπήλαια. Το πρώτο χυμώδες μπαμπού, του οποίου ο μίσχος μπορεί να φουσκώσει και να ξεφουσκώσει κατά τη διάρκεια των ξηρών και υγρών εποχών, ήταν επίσης μεταξύ των ειδών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα αφού εντοπίστηκε στο Λάος.

Ένα φυτό από την οικογένεια τζίντζερ -ονομάζεται «βρωμούσα» λόγω της έντονης μυρωδιάς του- που βρέθηκε για πρώτη φορά σε ένα κατάστημα στην ανατολική Ταϊλάνδη, μια μουριά από το Βιετνάμ και μια σειρά από μπιγκόνιες από το Λάος και τη Βιρμανία έχουν επίσης καταγραφεί ως νέα είδη.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής άγριας ζωής στο WWF-Greater Mekong, ο Δρ Yoganand Kandasamy, είπε ότι περισσότερα από 3.000 είδη έχουν εντοπιστεί στην περιοχή τα τελευταία 24 χρόνια. «Απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό, τη μέγιστη προσοχή και ενέργειες για την προστασία των οικοτόπων τους και την ελαχιστοποίηση της εκμετάλλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο διευθυντής επιστήμης του WWF-UK, Mark Wright, προέτρεψε τις κυβερνήσεις, που θα συναντηθούν για την παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, να δεσμευτούν να σταματήσουν την καταστροφή της φύσης έως το 2030.