Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος του WWF Ελλάς «Υιοθέτησε μια παραλία» τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, τα εθνικά γραφεία του WWF σε Ελλάδα, Τουρκία και Τυνησία ενώνουν τις δυνάμεις τους έχοντας ως κοινό στόχο να συλλέξουν για πρώτη φορά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, αναφορικά με την παράκτια πλαστική ρύπανση σε ένα τμήμα της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021, με προοπτική να καταπολεμηθεί η ρύπναση ενώ η επέκτασή του στην περιοχή της Μεσογείου επιτυγχάνεται με την υποστήριξη του Fondation Audemars-Watkins μέσω του WWF International. Αποβλέπουν κυρίως οι τρεις χώρες με πρωταγωνιστικό ρόλο, στην δημιουργία μίας πλατφόρμας καταγραφής και ελέγχου του φαινομένου στο σύνολο της Μεσογείου.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη Μεσόγειο;

Πρόκειται για τόπο φιλοξενείας 150 εκατομμυρίων ανθρώπων και υποδέχεται περισσότερους από 400 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Αποδεικνύεται δε, όπως εμφανίζουν τα επίπεδα ρύπανσης των ακτών της, ότι η Μεσόγειος θάλασσα είναι μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη με πλαστική ρύπανση. Σύμφωνα μάλιστα, με παλαιότερη έκθεση της οργάνωσης WWF, υπολογίζεται ότι ετησίως, 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου (είναι δηλαδή, σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό)!

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η άμεση ανάγκη συστηματικής καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης από πλαστικά, προκειμένου να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής του. Πολλές μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. δυσκολεύονται να εφαρμόσουν επαρκή προγράμματα παρακολούθησης της ρύπανσης στις ακτές, ενώ σε χώρες εκτός Ε.Ε. η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τα θαλάσσια απορρίμματα, οι αρμόδιες αρχές αφενός δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους παράγοντες που ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης από πλαστικά και αφετέρου δεν μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής.

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρόγραμμα «επιστήμης των πολιτών» (citizenscience), καθώς η υλοποίησή του στηρίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι δεν αποτελεί ένα απλό πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών παραλίας, αλλά ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης και καταγραφής των σχετικών δεδομένων, σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF στη διαδικασία παρακολούθησης και ολοκληρωμένης καταγραφής των απορριμμάτων. Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά δύο με τέσσερις φορές τον χρόνο για τη δημιουργία χρονοσειρών και τα δεδομένα από τις καταγραφές καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος adoptabeach.wwf.gr, ώστε να είναι δημόσια διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται επίσης, προς ερευνητικούς φορείς αλλά και στις αρμόδιες αρχές που παρακολουθούν τα επίπεδα θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά, προκειμένου να τα λάβουν υπόψη και να σχεδιάσουν κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, 135 εθελοντικές ομάδες (σχολεία, προσκοπικά συστήματα, συλλογικότητες, κα) έχουν «υιοθετήσει» συνολικά 149 παραλίες σε όλη τη χώρα, καταγράφοντας περισσότερα από 185.800 απορρίμματα. Χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών και την ενεργή συμμετοχή κυρίως της νέας γενιάς στο πρόγραμμα, η δημιουργία της πρώτης πανελλαδικής πλατφόρμας καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης στη χώρα μας είναι γεγονός. Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος (Μάιος 2021 έως και σήμερα), επιβεβαιώνεται πως η πλαστική ρύπανση στις ελληνικές παραλίες αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα. Τα πλαστικά (τεχνητά πολυμερή υλικά) «διεκδικούν» την πρωτιά στα αντικείμενα που καταγράφηκαν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 84% των συνολικών ευρημάτων. Ειδικότερα, μόλις 5 είδη αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών ευρημάτων που έχουν καταγραφεί στις παραλίες από την αρχή του προγράμματος. Αυτά είναι:

  • τα αποτσίγαρα με ποσοστό 23,9%
  • τα μικρά κομμάτια πλαστικών από 2,5 έως 50 cm (όχι φελιζόλ) με ποσοστό 10%
    ακολουθούν τα καλαμάκια με ποσοστό 7,1% σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση από την 4η θέση στην οποία βρίσκονταν το 2021, παρότι θεωρητικά έχει απαγορευτεί η διάθεσή τους στην αγορά από τον Ιούλιο του 2021
  • τα πλαστικά καπάκια ποτών- νερού με ποσοστό 6,7%
  • τα μικρά κομμάτια φελιζόλ (2,5- 50cm) με ποσοστό 4,6%.