Διεξάγεται αυτή την ώρα στο Ραδιομέγαρο η «τηλεμαχία» (ύστερα από 8 χρόνια) υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά.

Την πρώτη ερώτηση έκανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

Θα μας δώσετε αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός σας;

  • Τσίπρας: Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει σε όσους έως τώρα είχαν υπερκέρδη. Εάν δεν κάνουμε τομές, σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη.

Στην συνέχεια πρόσθεσε:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα, όμως μην ξεχνάτε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης την οποία προ υπολογίζεις όπως για παράδειγμα την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε τη 13η σύνταξη την οποία την είχαμε θεσπίθσει και την κατήργησε ο κύριος Μητσοτάκης. Πέρα ποιπόν από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα, από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Διότι τούτη την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλείται εισόδημα, 15 εισηγμένες στο χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκό εικοσαετίας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο καθεμία. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για να πάρει ανάσα, όμως σε κάποιους θα κοστίσει, θα ωφελήσει όμως τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

«Ήρθε η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει δεκάδες εκατομμύρια απευθείας Αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια το τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρίες να μας λένε που θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε πρωτοδιοριζόμενος στο προοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

 
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα τόνισε:

«Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16 τα οποία σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο Κ. Μητσοτάκης, τις φρεγατες μπελχαρα, ψηφίσαμε το 18 Ραφάλ. Όμως δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των γενικών επιτελείων Εθνικής Άμυνας και για αυτό δεν υπερψήφισαν μετά επιπλέον Ραφάλ. Γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι τη στρατιωτική ηγεσία. Με ρωτάτε τώρα τι θα κάνουμε από δω και στο εξής: Προφανώς θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας».

Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξηει κάτι στη δική του πολιτική, στη φύλαξη των συνόρων, απάντησε:

«Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση υπήρχε φράχτης. Δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τι πρέπει να κάνει για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες που υπάρχουν. Ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει το βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για το Κράτος, τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια, απάντησε:

«Αισθάνομαι λίγο αμήχανα: Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και άκουσα τον πρωθυπουργό σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς” Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις…

Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίον παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος και για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε πως «η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας, βάσει των οποίων θα κάνουμε συγκλίσεις, για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη μέρα στον τόπο. Και εγώ, απευθύνομαι πράγματι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Πρωτίστως με βάση τα δεδομένα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα, μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Και απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντας ότι υπάρχει προοπτική ανάσας για τον τόπο πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών. Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, απάντησε:

«Θα κάνω μια παρατήρηση σε ότι είπε ο κύριος Κουτσούμπας. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση. Οι 10 σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι για τις πράσινες σχολές, για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας. Τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό το οποίο ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν ποιον θα στηρίξετε κ. Κουτσούμπα».

Στην πέμπτη θεματική ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον διορισμό των «κομματικών παιδιών» στις διοικήσεις των οργανισμών και συμφώνησε στην αντίθεση αυτής της πρακτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση της ενότητας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια τόνισε:

«Είτε κάτι ο κ. Ανδρουλάκης, είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείο και εγώ θέλω να πω ότι συμφωνώ με αυτή την πρόταση και γίνεται αυτή η πρόταση επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μία παράνομη μετάταξη ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είχε ειδίκευση, οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για τη Νέα Γενιά, σημείωσε:

«Τόσα χρόνια στον τρόπο μας είχαμε πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγή. Τόσοι υπουργοί περάσανε και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και μπήκε ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γιατί; Όταν έχεις ένα κλειστό αριθμό, ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, και έχεις αυτή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, αν θα γράψεις 8 ή12 εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Ήρθαν λοιπόν η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης και άλλαξαν τη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και άρα να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα δημόσια πανεπιστήμια και ο δεύτερος για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων».

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του debate:

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί αριστεροί και Android και θέλω να απευθυνθώ Λέγοντάς τους ότι έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρει μία μεγάλη αλλαγή αυτές τα τελευταία χρόνια τόπο μας η αδικία έγινε καθεστώς το εισόδημά εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα τα δημόσια νοσοκομεία Εμένα με εγκαταλελειμμένα χωρίς γιατρούς τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μία θηλιά στο λαιμό πνίγονται στα χρέη δεν μπορεί να περάσουν έξω από τις τράπεζες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονταν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν στείλει να μείνω στην ύπαιθρο οι νέες και οι νέοι κλέβουν τα όνειρά του να φλέγονται οι περισσότεροι από αυτούς σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα να πάω στο εξωτερικό να δούνε μία προοπτική με αξιοπρέπεια ένα 700.000

Η Ελλάδα της αισχροκέρδειας της οικογενειοκρατίας της διαφθοράς της αδικίας είναι στο χέρι μας να φέρουμε μία μεγάλη αλλαγή σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική αλλά και με απλή λογική το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα πρώτο σημαντικό μεγάλο βήμα για την αλλαγή για μία κυβέρνηση Προοδευτικής συνεργασίας που θα αλλάξει τα πράγματα θα αλλάξει τις ζωές μας θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του Πολίτη μία κυβέρνηση η οποία θα στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας θα προχωρήσει στην αύξηση των μισθών στη μείωση των τιμών στη ρύθμιση των χρεών στη στήριξη του κοινωνικού κράτους η στήριξη των νέων των γυναικών των ανθρώπων της εργασίας των ατόμων με αναπηρία των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας ξέρουμε και μπορούμε κυβέρνηση θα είμαι στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά κάναμε λάθη Ναι κάναμε αλλά όμως κυβερνούσαν με εντιμότητα καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια από την κρίση από τη χρεοκοπία με γεμάτα ταμεία καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα στις αγορές όμως δεν κυβέρνησαν με βάση το πρόγραμμά μας ζητάμε μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή το χρωστάμε στην ιστορία το χρωστάμε στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερη δικαιοσύνη δικαιοσύνη για όλους δικαιοσύνη παντού».