Παρελθόν αποτελεί εδώ και ένα 24ωρο για το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς με δημόσια επιστολή του ενημερώνει ότι αποχωρεί τόσο από τα όργανα, όσο και από το ίδιο το κόμμα, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ του intronews της στήλης Back Door.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία της απόφασής του καθώς ξεκαθαρίζει ότι οι λόγοι που φεύγει από το κόμμα με το οποίο διετέλεσε βουλευτής και υπουργός επί σειρά ετών, είναι «αμιγώς πολιτικοί». Ακόμα αναφέρει ότι έχει ενημερώσει για τους λόγους της απόφασής του τον Νίκο Ανδρουλάκη, με «άκρως εμπιστευτική επιστολή».

Η πλήρης δήλωσή του:

«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄ όλα είναι πεντακάθαρη».

Προδιαγεγραμμένη το διαζύγιο Λοβέρδου – ΠΑΣΟΚ

Το διαζύγιο ήταν προδιαγεγραμμένο για πολλούς καθώς Ανδρουλάκης-Λοβέρδος δεν είχαν τις θερμότερες σχέσεις μετά τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος. Το ακριβώς αντίθετο, έστω και αν στον δεύτερο γύρο το πρώην πλέον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στήριξε τον νυν πρόεδρο.

Το ψυχρό κλίμα που επικρατούσε επιδεινώθηκε περαιτέρω στην προεκλογική περίοδο όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος πήρε θέση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη όταν εξέφρασε την άποψη για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό χωρίς να κάνει κάποια αντιπρόταση.

«Οταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπο» είχε πει τότε, για να τον αδειάσει λίγο αργότερα η Χαριλάου Τρικούπη με μία λιτή ανακοίνωση: «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».

Η ρήξη ανάμεσα στους δύο δεν είχε περιοριστεί για το ζήτημα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», καθώς ο κ.Λοβέρδος λίγες ημέρες μετά την πρώτη κόντρα επανήλθε δηλώνοντας ότι «δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται», για να σχολιάσει ο Ν. Ανδρουλάκης: «Αυτός που το είπε έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν, άρα όλοι λειτουργούμε με κανόνες, βάσει σεβασμού της συλλογικότητάς μας και με βάση την προοπτική της παράταξης».

Η «ψυχρή» αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Επειδή στο ΠΑΣΟΚ ορισμένοι είχαν… υποψιαστεί την επόμενη κίνησή του δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, δημοσιεύθηκε μια λιτή, συνοπτική και «ψυχρή» δήλωση: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε πως «υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι βουλευτές και μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα πολιτικό κόμμα. Το γεγονός ότι μπορείς να είσαι δίπλα σε ένα κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με συμβουλές αποτελεί μία πολιτική λειτουργία η οποία είναι, όχι απλώς καλοδεχούμενη, αλλά και επιβαλλόμενη όταν θέλεις να δεις μία ιστορική πολιτική παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ξαναδυναμώνει».

Και προσέθεσε: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βουλευτής ή υπουργός για να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή του τόπου. Υπάρχουν πλείστοι τρόποι για να κάνεις αισθητή την πολιτική σου παρέμβαση και να συμμετέχεις».