Σε πολιτικό πανικό φαίνεται πως βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, πέντε 24ωρα πριν τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου. Μετά την πρόταση για «κυβέρνηση ηττημένων», συνεχίζει το έντονο «πρεσάρισμα» στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καλώντας τους σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Ποιος θα είναι αυτός ο ειδικός σκοπός; Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι «η ανάγκη να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής -και όχι εξεταστική που ζητά ο κ. Ανδρουλάκης-, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων».

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (και όποιον άλλον ενδιαφερθεί) να σχηματίσουν μία κυβέρνηση με μοναδικό της μέλημα να στείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτους υπουργούς του στη φυλακή.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

««Με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που μέσα, βεβαίως, σε αυτήν τη μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς.

Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και, βεβαίως, και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ…

Εμένα, αυτή τη στιγμή, αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από ‘κει και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε.

Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής, που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

Επίσημο «όχι» από τον Ανδρουλάκη

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. «Ο κ. Τσίπρας έχει πει: Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά πρότεινε με Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούργιο. Η θέση μου είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή» είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Για το επίμαχο θέμα, λέω να γίνει εκ νέου εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, και με 40 μάρτυρες, αντί για τρεις που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ», συμπλήρωσε. Τόνισε δε πως επιμένει στην πρότασή του για Εξεταστική: «Το αποτέλεσμα της Εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική», τόνισε.

«Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για τα θέματα της χώρας.

Ουσιαστικά αυτά κάνουν τον Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη. Αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν παρελθόν με όλα αυτά που έχουν γίνει και με την οικονομία σε δεινή θέση.

Με τη στάση αυτή του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης βγαίνει από τη δύσκολη θέση. Εγώ δεν αποκλείω καμία συνεργασία, αλλά θέτω συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτή τη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ, προσθέτοντας ότι «ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να θέσει την ατζέντα».

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση ηττημένων έγινε κυβέρνηση απελπισμένων»

Απάντηση στα σενάρια που διακινούνται για σχηματισμό ολιγόμηνης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών» από τους ηττημένους των εκλογών της 21ης Μαΐου τα οποία προέκυψαν μετά και την διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Λίγο πριν τις κάλπες έπεσαν οι μάσκες. Όταν έλεγα ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση, αυτό εννοούσα αλλά δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σε αυτή την έκταση. Από την κυβέρνηση των ηττημένων περάσαμε στην κυβέρνηση των απελπισμένων. Τι θα κάνουν;

Θα παρέμβουν και στη Δικαιοσύνη; Οι υποθέσεις είναι στη Δικαιοσύνη. Μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις και να αντιμετωπίζει την Τουρκία, θα είναι κυβέρνηση παράλυσης.

Θέλουν να μας στείλουν φυλακή για να σώσουν τις καρέκλες τους. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, θα τους βγει Τσίπρας από την πίσω πόρτα».

Σχόλιο του Intronews: Αλήθεια, υπάρχει έστω και ένας νοήμων πολίτης που ακούγοντας τις παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και φυλάκιση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και την τραγωδία των Τεμπών, δεν θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να σώσει τη χώρα από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό;