Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων), Αντζέλικα Χιούστον, έστειλε πρόσφατα επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, με την οποία τον καλεί να απαγορεύσει τη χρήση γαϊδουριών και μουλαριών στο νησί της Σαντορίνης.

Στην επιστολή, η Χιούστον τονίζει τη σκληρή μεταχείριση που υφίστανται συχνά αυτά τα ζώα όταν αναγκάζονται να μεταφέρουν τουρίστες ανεβαίνοντας πάνω από 500 απότομα σκαλοπάτια.

«Έμεινα άναυδη όταν είδα σε τι φρικτή κακομεταχείριση πρέπει να υποβάλλονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης», έγραψε η Αντζέλικα Χιούστον. «Οι καιροί έχουν αλλάξει από τότε που οι χωρικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να περπατήσουν ή να μετακινηθούν με γαϊδουράκι.

Και ενώ άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει αυτή τη συνήθεια που προκαλεί δυσφορία στα ζώα, η Σαντορίνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτά τα ευφυή και φιλικά ζώα ως μηχανές χωρίς συναίσθημα».

«Καθώς πριν λίγο καιρό έσωσα έξι γαϊδουράκια και κάθε ημέρα διαπιστώνω πόσο αξιαγάπητα και ήπια πλάσματα είναι, πονάει ιδιαίτερα η καρδιά μου με αυτό που συμβαίνει. Κύριε Μητσοτάκη, παρακαλώ τερματίστε αυτή την θηριωδία και απαγορεύστε αμέσως κάθε μεταφορά τουριστών με γαϊδουράκια και μουλάρια!», προσθέτει η γνωστή ηθοποιός.

Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης μεταφέρουν επισκέπτες, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από τα παλιό λιμάνι των Φηρών της Σαντορίνης εδώ και πολλά χρόνια. Η χρήση των γαϊδουριών ως ταξί φαντάζει για πολλούς επισκέπτες ως μία μοναδική εμπειρία που μπορούν να βιώσουν στο ελληνικό νησί.

Φωτογραφικό υλικό ωστόσο που έχει αναρτηθεί στη σελίδα της PETA το 2022 δείχνει τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στη Σαντορίνη τραυματισμένα και εξαντλημένα από τις πολλαπλές διαδρομές που κάνουν από το λιμάνι ως την πόλη των Φηρών πολλές φορές την ημέρα.

Αντζέλικα Χιούστον

Οι αυτοσχέδιες ζώνες καθώς και οι σέλες που χρησιμοποιούνται δεν στηρίζονται σωστά και είναι φθαρμένες, με συνέπεια να υποφέρουν από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς.

Αντζέλικα Χιούστον

Ορισμένα γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες, ενώ όσο τα ζώα αναγκάζονται να περιμένουν μέσα στον ήλιο της Μεσογείου για να κάνουν την επόμενη διαδρομή, οι ιδιοκτήτες δεν τους παρέχουν τα βασικά όπως νερό, σκιά ή προστασία από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.