Ο χώρος της «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς», όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε όλα μαζί τα κόμματα πέριξ του ΚΚΕ, έχει προσπαθήσει πολλές φορές από τη Μεταπολίτευση και μετά να διώξει το επίθετο που τον κατατρέχει. «Εξωκοινοβουλευτικός» σημαίνει εκτός κοινοβουλίου, κι αυτό υπήρξε πραγματικότητα για έναν χώρο παραδοσιακά κατακερματισμένο, με πολλές πιστές μεν, αλλά σχετικά μικρές ομάδες με ιδεολογικές διαφορές και τάσεις να διεκδικούν μόνες τους την εκλογική καταγραφή.
Προσπάθειες εκλογικής συνεργασίας έγιναν. Το πόσο ειλικρινείς ήταν ή αν οι ηγέτες των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία, προκειμένου να πετύχουν την είσοδο στη Βουλή, δεν είναι της στιγμής να συζητηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της πορείας του ήταν ένας συνασπισμός αριστερών δυνάμεων (με κύριο κορμό τον ΣΥΝ), πριν γίνει ενιαίο κόμμα το 2013.
Εκτός κουβέντας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια εκφράζει ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι ψηφοφόρων, είχε προσπαθήσει να στραφεί προς τη σοδιαλδημοκρατία και τον κεντρώο χώρο αλλά… συστηματοποιήθηκε και επέστρεψε στο ενοικιοστάσιο της κατ’ εξοχήν αριστερής πολυκατοικίας. Πέρα από κάποιες προσωπικότητες που δεν έχουν ιδιαίτερα φορτισμένο παρελθόν, δεν δείχνει διάθεση να εντάξει τέτοιες ομάδες και πρόσωπα στο δυναμικό του, κάτι που άλλοτε επεδίωκε με προσήλωση. Τότε, βέβαια, υπήρχε το άγχος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, το πέρασμα του 3%. Τώρα το ακροατήριο είναι πολύ μεγαλύτερο.
Εκτός συζήτησης μένει και το ΚΚΕ. Μπορεί μεμονωμένα να ενσωματώνει στα ψηφοδέλτιά του πρόσωπα που δεν είναι μέλη του κόμματος, όμως αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογικής συνεργασίας με κάποιο κόμμα ή πολιτική ομάδα, ακόμη και συναφούς ιδεολογίας. Οι περισσότεροι, άλλωστε, από τους σχηματισμούς που υπάρχουν σήμερα κατά μεγάλο ποσοστό από τη μήτρα του ΚΚΕ ξεκίνησαν πριν διαφοροποιηθούν ιδεολογικά. Η τελευταία συζήτηση για συνεργασία έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜΕΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη και απορρίφθηκε με χαμόγελα και ειρωνείες.
ΜΕΡΑ25: Το κοινοβουλευτικό κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μοιάζει ο πιο ανοιχτός και ο πιο δραστήριος κομματικός σχηματισμός της Αριστεράς αυτή τη στιγμή. Ήδη έχει ανακοινωθεί η συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα. Πιο συγκεκριμένα, με ό,τι απέμεινε από τη Λαϊκή Ενότητα μετά την αθρόα αποχώρηση στελεχών και την εκλογική της συρρίκνωση στις εκλογές του 2019 (είχε πάρει 0,56% στις Ευρωεκλογές με 31.648 ψήφους και 0,28% στις εθνικές εκλογές με 15.612 ψήφους). Ο γ.γ. της ΛΑΕ Δημήτρης Στρατούλης συμμετέχει και στις συνεδριάσεις της ΚΕ του ΜΕΡΑ25.
Στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι οι προσπάθειες για συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε η «Συμμαχία για τη Ρήξη» (το κοινό εκλογικό σχήμα με ΛΑΕ) να εκφράσει όλο και περισσότερες τάσεις του χώρου. Δεν λείπουν, πάντως, και οι φωνές που κατηγορούν όλη αυτή την προσπάθεια ως ανοιχτή ψηφοθηρία.
Πλεύση Ελευθερίας: Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να επιλέγει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει ενεργή παρουσία τις τελευταίες εβδομάδες σε ΜΜΕ και προωθεί τις θέσεις της. Σαφής επιδίωξη είναι να κάνει πιο αισθητή τη δική της παρουσία παρά να ψάξει συνεργασίες με πρόσωπα και ομάδες. Με το ΜΕΡΑ25 υπάρχει ψυχρότητα, επισήμως δηλώνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του κόμματος Βαρουφάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που η ίδια δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Η Πλεύση Ελευθερίας είχε πάρει 1,61% με 90.927 στις Ευρωεκλογές και 1,47% στις εθνικές εκλογές με 82.786 ψήφους.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή είναι η πιο διαχρονική προσπάθεια ένωσης ομάδων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστερά. Οι συνιστώσες της για την ώρα είναι οι εξής: ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΣΕΚ, νΚΑ, Οικολόγοι – Εναλλακτικοί και ΟΚΔΕ-Σπάρτακο). Στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει στο σχήμα και το ΕΕΚ-Τροτσκιστές και η ΟΚΔΕ, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.
Συμμαχία Ανατροπής: Αποτελεί ζήτημα το αν ο συγκεκριμένος σχηματισμός μπορεί να ενταχθεί ιδεολογικά στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, όμως το ακροατήριο που στοχεύει εκεί κινείται κυρίως. Πρόκειται για εκλογική σύμπραξη κομμάτων και πολιτικών ομάδων που κινούνται πέριξ του χώρου αυτού, όπως το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη, το ΔΗΚΚΙ (το οποίο στο παρελθόν συμμετείχε με στελέχη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ), το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών, το Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα και το Κίνημα Δικαιοσύνης. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε ότι συζητούν την ένταξή τους και το ΑΚΚΕΛ (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας), το οποίο είχε συνεργαστεί παλαιότερα με τους ΑΝΕΛ, και το κόμμα «Μαζί για μια Ελεύθερη Ελλάδα».
ΚΚΕ(μ-λ) και ΜΛ-ΚΚΕ: Τα δύο πολιτικά κόμματα με τα παρεμφερή ονόματα, αλλά την διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, είχαν προχωρήσει σε εκλογική συνεργασία το 2012, η οποία εξελίχθηκε σε μια απλή πρόσθεση των δυνάμεων που είχαν καταγράψει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι ξεκάθαρο πια ότι θα έχουν αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, όπως και άλλα κομουνιστικά κόμματα που επιδιώκουν την καταγραφή τους (ΟΑΚΚΕ, ΕΕΚ-Τροσκιστές). Η εκλογική τους απήχηση, αν και σταθερή, παρουσιάζεται παραδοσιακά μικρή.
ΔΗΚΕΑ: Το Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης είναι ο πολιτικός σχηματισμός που ίδρυσε πριν ένα μήνα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τις τελευταίες εβδομάδες συναντάται συνεχώς με εκπροσώπους οργανώσεων και πολιτικών ομάδων από το χώρο των κινημάτων και του συνδικαλισμού, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για κάποια δυνητική εκλογική σύμπραξη. Σύμφωνα με παρατηρητές του χώρου, αν διαπιστώσει ότι υπάρχει αξιόλογο ρεύμα θα επιλέξει να καταγραφούν οι αυτόνομες δυνάμεις του στις εκλογές του Μαϊου και θα πράξει αναλόγως στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε μικρό χρονικό διάστημα. Απευθύνεται σε στελέχη που διαφώνησαν με τη σύμπραξη ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ και κατά πληροφορίες είχε επικοινωνία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία όμως δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.