Περιεχόμενα
- Περιφέρεια Αττικής – Πατούλης, Ιωακειμίδης και Σγουρός
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Υπάρχουν εκκρεμότητες
- Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου – Ζυμώσεις και… Σαμαράς
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Στάζει… Φαρμάκη
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Στη Ζεμπιλιάδου αμφότεροι
- Περιφέρεια Ηπείρου – Για τρίτη θητεία ο Καχριμάνης
- Περιφέρεια Θεσσαλίας – Φαβορί ξανά ο Αγοραστός
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Τον πρώτο λόγο έχει η Κράτσα
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Το… βασίλειο του Τζιτζικώστα
- Περιφέρεια Κρήτης – Αρναουτάκης ο… διακομματικός
- Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου – Δεν απειλείται ο Χατζημάρκος
- Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ερώτημα το «γαλάζιο» χρίσμα
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Ο «αντάρτης» Μαρκόπουλος
Μόλις τρεις μήνες απέμειναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου, και ο… χάρτης των υποψηφιοτήτων στις 13 περιφέρειες της χώρας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το 2019 η ΝΔ πήρε τις 11 από τις 13, χάνοντας αυτές της Κρήτης (από τον Αρναουτάκη) και του Βορείου Αιγαίου (από τον Μουτζούρη).
Διαβάστε αναλυτικά ποιους υποψήφιους στηρίζουν, ή σκοπεύουν να στηρίξουν, τα κόμματα και ποια είναι τα φαβορί…
Περιφέρεια Αττικής – Πατούλης, Ιωακειμίδης και Σγουρός
Ο Γιώργος Πατούλης κέρδισε στον β’ γύρο το 2019 τη Ρένα Δούρου και θέτει εκ νέου υποψηφιότητα, έστω κι αν επισήμως δεν έχει λάβει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους, βγήκε… μπροστά ο Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη δεν έχει προς ώρας κάποια στήριξη και δεν αποκλείεται να μείνει ανεξάρτητος ως τέλους.
Υποψήφιος θα είναι και ο άλλοτε περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και είναι πιθανό, αν δεν υπάρξει άλλος από τη Χαριλάου Τρικούπη, να έχει αυτός το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Υπάρχουν εκκρεμότητες
Περιφερειάρχης είναι από το 2019 ο «γαλάζιος» Χρήστος Μέτιος που νίκησε στον β’ γύρο τον ανεξάρτητο Χριστόδουλο Τοψίδη για 3.700 ψήφους. Αμφότεροι είναι έως τώρα οι μόνες σίγουρες υποψηφιότητες ενόψει Οκτωβρίου, καθώς και του Διονύση Κλάδη τον οποίο έχει ανακοινώσει το ΚΚΕ.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, το κίνημα ναι. Ακούγεται για τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, για την πρώην βουλεύτρια Δράμας Χαρά Κεφαλίδου ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν δύο ακόμη περιπτώσεις: αυτή του Παναγιώτη Δαβιτίδη από την Ξάνθη και εκείνη του πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Κώστα Κατσιμίγα. Τον οποίο είχε στις προηγούμενες εκλογές στηρίξει… ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συζητά με τον πρώην βουλευτή Δράμας Χρήστο Καραγιαννίδη για υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ.
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου – Ζυμώσεις και… Σαμαράς
Ο, προερχόμενος από τη ΝΔ, Κώστας Μουτζούρης είχε πάρει την περιφέρεια το 2019 νικώντας στη δεύτερη Κυριακή τη Χριστιάνα Καλογήρου η οποία είχε το χρίσμα του κόμματος. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν σενάρια που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να στηρίζει αυτή τη φορά τον Μουτζούρη, ειδικά από τη στιγμή που αποκαταστάθηκαν οι (μέχρι πρότινος ψυχρές) σχέσεις του με τον πρωθυπουργό. Τοπικά δημοσιεύματα όμως αναφέρουν ότι την αρνείται και νιώθει αρκετά ισχυρός ώστε να μην έχει την ανάγκη στήριξης από το κυβερνών κόμμα.
Το ’19 η Καλογήρου είχε τη στήριξη του τοπικού βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, «δεξιού» χεριού του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Και δεν αποκλείεται να υπάρξει ξανά η ίδια στήριξη. Αουτσάιντερ είναι ο νυν αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος που ίσως κληθεί να πάει κόντρα στον… νυν προϊστάμενό του. Τα επόμενα ονόματα που ακούγονται είναι του υποψηφίου βουλευτή Αριστείδη Χατζηκομνηνού και του πρώην υπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή.
Στο… κόλπο είναι ο δήμαρχος Λήμνου, και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μαρινάκης που καλοβλέπει την περιφέρεια, ειδικά από τη στιγμή που ο Σταμάτης Μαλέλης γνωστοποίησε ότι δεν θα ασχοληθεί.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Στάζει… Φαρμάκη
Προ 4 ετών ο Νεκτάριος Φαρμάκης, που είχε το χρίσμα της ΝΔ, είχε υπερισχύσει στη δεύτερη Κυριακή του Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος είχε τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ στηρίζει και φέτος τον νυν περιφερειάρχη ενώ ο Κατσιφάρας έχει αποσυρθεί και ο διάδοχός του στην παράταξη Γιάννης Λύτρας δύσκολα θα βγει μπροστά ως υποψήφιος. Ακούγεται πάντως το όνομα του πρώην υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υποψηφιότητα έχει πάντως ήδη καταθέσει ο επιχειρηματίας Γιώργος Κολλιόπουλος, που δηλώνει ανεξάρτητος και δεν αποκλείεται να τον… αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο ακούγεται και ο δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης. Με το ΚΚΕ κατεβαίνει ο Σωτήρης Παρίσης.
Ο, δε, πρώην βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι τον ενδιαφέρει η περιφέρεια αλλά δύσκολα θα κατέλθει υποψήφιος χωρίς χρίσμα.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Στη Ζεμπιλιάδου αμφότεροι
Από την πρώτη Κυριακή είχε εκλεγεί το 2019 ο Γιώργος Κασαπίδης, έχοντας το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 51,13% και σχεδόν 50.000 ψήφους διαφορά από τον ανεξάρτητο, και νυν περιφερειάρχη τότε, Θόδωρο Καρυπίδη που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη ήταν η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επίσης ανεξάρτητη που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Το κίνημα τη στηρίζει εκ νέου, υποψηφιότητα στην οποία δεν αποκλείεται να προσχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την κάθοδό του έχει ανακοινώσει και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Χαρίσιος Κάτανας, ως ανεξάρτητος.
Περιφέρεια Ηπείρου – Για τρίτη θητεία ο Καχριμάνης
Από την πρώτη Κυριακή είχε εκλεγεί το 2019 ο στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνεχίζοντας σε δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Και διεκδικεί και τρίτη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ο άλλοτε βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης ενώ ως ανεξάρτητος κατεβαίνει εκ νέου ο Σπύρος Ριζόπουλος και από το ΚΚΕ ξανά ο Γιώργος Πρέντζας.
Περιφέρεια Θεσσαλίας – Φαβορί ξανά ο Αγοραστός
Και ο στηριζόμενος από τη ΝΔ Κώστας Αγοραστός είχε εκλεγεί για δεύτερη σερί φορά και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, το 2019 και διεκδικεί τρίτη θητεία στη θεσσαλική περιφέρεια. Για να αντιμετωπίσει την ισχύ του Αγοραστού υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, πιθανότατα, ο πρώην ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Δημητρακόπουλος, που προέρχεται μάλιστα… από τη ΝΔ.
Για το ΠΑΣΟΚ στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων είναι μία νέα υποψηφιότητα του γνωστού καθηγητή Ιατρικής Νίκου Τσιλιμίγκα, αλλά μάλλον ο έχει άλλες προτεραιότητες. Ερώτημα αν κατέβει, σόλο ή με στήριξη, ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας.
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Τον πρώτο λόγο έχει η Κράτσα
Η Ρόδη Κράτσα, που διατηρεί χρόνια φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε πάρει το 2019 την περιφέρεια στον β’ γύρο των εκλογών με 60% από τον απερχόμενο Θόδωρο Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι φυσικά εκ νέου υποψήφια, έχοντας το χρίσμα, αλλά επικρατεί «γαλάζιος»… εμφύλιος στην περιοχή μιας και κατέρχεται ως ανεξάρτητος ο πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής, που προέρχεται από τη ΝΔ. Και ο Γαλιατσάτος κατεβαίνει εκ νέου ενώ από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βγει ακόμη κάποιο όνομα… μπροστά.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Το… βασίλειο του Τζιτζικώστα
«Βασιλιάς» της περιοχής ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο άλλοτε υποψήφιος για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας επανεξελέγη το 2019 από την πρώτη Κυριακή, με 62,05% «απέναντι» στον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά… 465.000 ψήφων! Εννοείται πως διεκδικεί τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης θα πορευτεί με άλλο υποψήφιο, ωστόσο μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Έχουν ακουστεί τα ονόματα της βουλεύτριας Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη και του πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου. Για το ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής της παράταξη το 2019 Χρήστος Παπαστεργίου θεωρείται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη διεκδίκηση της περιφέρειας, καθώς το επιθυμεί και το έχει ήδη δηλώσει στον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Και το ΚΚΕ κατεβαίνει με τον ίδιο υποψήφιο, τον Σωτήρη Αβραμόπουλο.
Περιφέρεια Κρήτης – Αρναουτάκης ο… διακομματικός
Ο Σταύρος Αρναουτάκης επανεξελέγη το 2019 στην Κρήτη, κατερχόμενος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακούγεται έντονα ότι η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη, διευρύνοντας την απήχησή της στους κεντρώους ψηφοφόρους και αποδεικνύοντας την πολιτική της κυριαρχία. Πρωτοφανές βέβαια αν συμβεί αυτό, να στηρίζεται υποψήφιος και από τα τρία πρώτα κόμματα!
Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ο Αρναουτάκης είχε έρθει πρώτος με ποσοστό 60,82%. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είχε έρθει δεύτερος με ποσοστό 26,52%.
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου – Δεν απειλείται ο Χατζημάρκος
Ο Γιώργος Χατζημάρκος είχε προ 4ετίας επανεκλεγεί στον περιφερειακό θώκο, έχοντας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και λαμβάνοντας 53,71% από την πρώτη Κυριακή. Ο Κώστας Καΐσερλης διεκδικεί το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2019 είχε στηρίξει τον ανεξάρτητο Μανώλη Γλυνό.
Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ερώτημα το «γαλάζιο» χρίσμα
Μπερδεμένη η κατάσταση. Το 2019 είχε νικήσει στην περιφέρεια ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, διαδεχόμενος τον Πέτρο Τατούλη ο οποίος είχε κατέλθει ως ανεξάρτητος – και μάλιστα έχοντας ελαφρύ προβάδισμα μισής μονάδας από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο διαρροές από τη ΝΔ θέλουν να μη στηρίζεται αυτή τη φορά ο Νίκας, «κάηκε» η υποψηφιότητα του βουλευτού Αρκαδίας Κώστα Βλάση και στρέφονται στον Δημήτρη Πτωχό, εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά.
Τον υποψήφιο της ΝΔ και τις τυχόν αντιδράσεις που θα προκληθούν περιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να ξεδιπλώσουν την στρατηγική τους και να επιλέξουν τον υποψήφιό τους στην περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή βολιδοσκοπούνται κάποια ονόματα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ του «δοκιμασμένου» Τατούλη ή του δυνατού στη Λακωνία, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να στηρίζει την Κατερίνα Ταγαρά, που ναι μεν έχασε την έδρα στην Κορινθία αλλά θεωρείται δυνατό χαρτί στην ευρύτερη περιοχή.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Ο «αντάρτης» Μαρκόπουλος
Το 2019 ο Φάνης Σπανός, έχοντας το χρίσμα της ΝΔ, είχε επιβληθεί στη δεύτερη Κυριακή του Απόστολου Γκλέτσου ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και για το ΠΑΣΟΚ η Κατερίνα Μπατζελή.
Ο Γκλέτσος θα είναι ξανά υποψήφιος ενώ υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει ο άλλοτε υπουργός της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος και δεν αποκλείεται να στηριχθεί από τον… ΣΥΡΙΖΑ.