Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασαν επίσημα, την Παρασκευή (31/03), το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους μεταξύ 25 και 39 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «η στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα αρχίζει και πάλι έπειτα από πολλά χρόνια». Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το πρώτο από τα πέντε προγράμματα, το “Σπίτι μου”, αρχίζει τη Δευτέρα (03/04)».

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά σε σπίτια μέχρι 150 τ.μ. παλαιότητας 15 ετών και άνω, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, και πρόσθεσε ότι το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για πολύτεκνους και τρίτεκνους.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι – σε πρώτη φάση – στα 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη ακόμα και για διπλασιασμό αυτού του ποσού.

Χατζηδάκης: Τι ισχύει για όποιον έχει ήδη σπίτι τουλάχιστον 50 τ.μ.

Πάντως, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να λάβει δάνειο όποιος έχει σπίτι 50 τ.μ. αυξανόμενο κατά 10 τ.μ. για κάθε συγκάτοικο, αν έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία με άνω 50% στο ακίνητο αυτό, ενώ το ακίνητο αυτό δεν πρέπει να είναι στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

«Αν κάποιος έχει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται και ζει στην Αττική μπορεί να πάρει δάνειο» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «το ακίνητο που διαθέτει ο αιτών, δεν μπορεί να έχει χρήση πρώτης κατοικίας».

«Σπίτι μου»: Τα δικαιολογητικά και οι τράπεζες που συμμετέχουν

Για να εκκινήσει η διαδικασία χορήγησης του στεγαστικού δανείου μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», από τη Δευτέρα (03/04), θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (εδώ).

Τα δικαιολογητικά για την αίτηση είναι τα εξής:

  • Ταυτότητα.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από έναν μήνα πριν από την αίτηση.
  • Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους.
  • Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου έτους.
  • Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

Όσον αφορά στις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», αυτές είναι όλες οι συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, συμμετέχουν και η Παγκρήτια, οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων, καθώς και η Attica Bank.

Το ποσό του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο 15 ετών και άνω που θα αγοραστεί, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς και τα έγγραφα που απαιτούνται.

Ακόμα, τον έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας και των υπόλοιπων κριτηρίων θα τον κάνει η τράπεζα και, στη συνέχεια, η αίτηση θα πάει στη ΔΥΠΑ, καθώς η Υπηρεσία θα συμμετέχει στον δανεισμό με το υψηλότερο ποσοστό, γι’ αυτό και είναι πολύ χαμηλότοκα τα δάνεια.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά σε νέους από 25 έως 39 ετών, με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Για κάθε τέκνο, πάντως, το ποσό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη του δανείου ισχύουν τραπεζικά κριτήρια. Ο χρόνος αποπληρωμής εξαρτάται από τη συμφωνία με την τράπεζα και μπορεί να είναι τα 10, τα 20 ή τα 30 χρόνια.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα καλύπτουν από το δάνειο έως και το 90% της εμπορικής αξίας του σπιτιού με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να συμμετάσχει και με ίδια κεφάλαια.

Photo credits: Eurokinissi