Ο Αλέξης Γεωργούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορείται από την Ελένη Χρονοπούλου για σεξουαλική κακοποίηση (βιασμό και σωματική βλάβη), όπως αποκάλυψε η ίδια, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να παραδοθεί η έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Τρίτη (18/04).

Χρονοπούλου: «Έδωσα το όνομά του στις Αρχές τον Μάιο του 2020»

«Έσπασε» τη σιωπή της η Ελένη Χρονοπούλου, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την καταγγελία της περί σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook, η Ελένη Χρονοπούλου έγραψε: «Πριν από τρία χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα, όμως, θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη ημέρα του συμβάντος, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις κ.α.) και, τέσσερις μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές Αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για τον χειρισμό της υπόθεσης. Τα τρία αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλον, ούτε καν την οικογένειά μου, την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών Αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης».

Επίσης, η Ελένη Χρονοπούλου σημείωσε: «Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου, αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι, δε, λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων. Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για εμένα υπόθεση. Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μην βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Πώς απάντησε ο Γεωργούλης

Ο Αλέξης Γεωργούλης τοποθετήθηκε μέσω των δικηγόρων του, το απόγευμα της Τρίτης (18/04), για την καταγγελία που έκανε η Ελένη Χρονοπούλου και αρνείται τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης, δηλώνοντας αθώος.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση των δικηγόρων που τον εκπροσωπούν, αναφέρεται: «Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε, τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, από το Γραφείο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

Την ίδια ημέρα, ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Cédric Vergauwen και Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος. Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητάς του.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Cédric Vergauwen, Me Olivia Venet και Σταματίνα Μαλλά».

Τσαπανίδου: «Ο Γεωργούλης να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή»

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ανέφερε μιλώντας στο MEGA: «Ως γυναίκα, είμαι και εγώ αναστατωμένη και σοκαρισμένη και είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ σοκαρισμένοι. Μόλις χθες μάθαμε ότι ο κ. Γεωργούλης βαρύνεται με μια τέτοια καταγγελία και σε 15 λεπτά απομακρύνθηκε από το κόμμα και την Ευρωομάδα. […] Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και ακαριαία. Ο Αλέξης Τσίπρας άμεσα έδωσε την εντολή να απομακρυνθεί από το κόμμα και την Ευρωομάδα».

Ακόμα, η ίδια συμλήρωσε: «Δεν παίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ζητήματα έμφυλης βίας και τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτά τα θέματα είναι βαθιά ριζωμένα στο αξιακό μας σύστημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η Πόπη Τσαπανίδου είπε: «Η καταγγελία ήρθε τον Ιούνιο του 2022. Κυκλοφορούσε μία φήμη, υπήρχαν κουτσομπολιά. Καταγγελία, όμως, δεν υπήρξε. Υπήρξε μία φήμη για κακοποιητική, κακή συμπεριφορά από τον Αλέξη Γεωργούλη. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε “Παιδιά, ψάξτε το!”. Ψάχτηκε σε δύο επίπεδα. Ζητήθηκε από τον Αλέξη Γεωργούλη να έρθει και να πει τι συμβαίνει. Το 2022 έγινε αυτό. Για τρεις μήνες το ψάξαμε. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Αισθάνθηκε και προσβεβλημένος και από τον τρόπο που το ψάξαμε. Δεν υπήρξε και επιβεβαίωση από το Ευρωκοινοβούλιο».

«Η βελγική δικαιοσύνη κινήθηκε με αργές διαδικασίες» ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου και συμπλήρωσε πως «όλα μένουν πλέον να αποδειχθούν από τη Δικαιοσύνη». Ακόμα, η ίδια εμφανίστηκε κατηγορηματική απέναντι στη γνωστοποίηση του ονόματος του θύματος, λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν έγινε διαρροή των στοιχείων της καταγγέλλουσας από εμάς, αν είναι δυνατόν!».

Σχετικά με του στάση του Αλέξη Γεωργούλη, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ο κ. Γεωργούλης οφείλει να δώσει εξηγήσεις και στις χιλιάδες πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν», διαμηνύοντας πως «πρέπει να επιστρέψει τη έδρα του στην Ευρωβουλή, του έχουμε ζητήσει ήδη την έδρα του».

Καταλήγοντας, ως προς τη χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης του αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, η Πόπη Τσαπανίδου είπε «ούτε να το σκεφτούμε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, είναι ένα ερώτημα όμως ότι προέκυψε λίγο πριν από τις εκλογές».

Photo credits: Facebook | Eleni Chronopoulou