Η Κρήτη αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα «καυτά» σημεία των εκλογών του Ιουνίου, δεδομένων και των αποτελεσμάτων του Μαϊου. Τα στοιχεία που έδειχναν τη μεγάλη άνοδο του ΠΑΣΟΚ (το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις περιφέρειες Λασιθίου και Ρεθύμνου, έστω και οριακά) όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν στις κάλπες του Ιουνίου, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα η αλλαγή περιβάλλοντος στο νησί. Αυτό που δεν άλλαξε, βέβαια, ήταν η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν αμφισβητήθηκε σε καμία εκλογική περιφέρεια και κατέλαβε από 9 ως 11 από τις 16 έδρες του νησιού.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια καθαρά στη δεύτερη θέση αν αθροίσουμε τις ψήφους και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του νησιού, με διαφορά σημαντική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτυπώνεται και στις έδρες, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να εξασφαλίζει περισσότερες έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη!
Στις διεδρικές περιφέρειες του Ρεθύμνου και του Λασιθίου βρέθηκε στη δεύτερη θέση (μάλιστα με διαφορές που πλησιάζουν πια, αν δεν το ξεπερνούν, το διψήφιο νούμερο) και στο Ηράκλειο, όπου τερματίζει δεύτερο επίσης, παίρνει δύο έδρες έναντι μόλις μίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη μοναδική εκλογική περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορά είναι τα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε διαφορά ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί, όμως, λόγω του εκλογικού νόμου υπήρξε κίνδυνος να χαθεί και η μοναδική έδρα που εξασφάλισε το κόμμα στις εκλογές και του Μαϊου, αλλά και του 2019, η οποία κατέληξε στον Παύλο Πολάκη. Για να αποσαφηνιστεί αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει την έδρα στα Χανιά ή θα την χάσει λόγω «καραμπόλας» και εκλογικού νόμου θα χρειαστεί να ενσωματωθούν τα αποτελέσματα και του τελευταίου εκλογικού τμήματος, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η έδρα θα καταλήξει τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ.