Στην πρώτη της αναφορά στις ελληνικές εκλογές η εφημερίδα La Repubblica στέκεται στη «ξεκάθαρη νίκη του Μητσοτάκη» και στο γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει εκ νέου στην κάλπη το θετικό γι’ αυτήν αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου.

Τονίζει πως αυτή τη φορά και εν αντιθέσει με την προηγούμενη, ισχύει νέος εκλογικός νόμος που επιτρέπει «στο συντηρητικό κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού να συνθέσει κυβέρνηση», όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης.

«Οδεύει προς απόλυτη πλειοψηφία ο Μητσοτάκης», σημείωσε επίσης το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, το οποίο ξεχωρίζει ιδιαιτέρως και τη διαφαινόμενη μη είσοδο στην ελληνική Βουλή του ΜΕΡΑ25 «το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη».

Τα ιταλικά ΜΜΕ στέκονται ιδιαίτερα στους Σπαρτιάτες

Γενικώς όλα τα ιταλικά ΜΜΕ στέκονται στο ουσιώδες, ήτοι στη δυνατότητα που έχει πλέον η Ν.Δ. να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει «συμπαίκτες» από άλλα κόμματα.

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει εκτενής αναφορά στους Σπαρτιάτες, το ilriformista.it αναπαράγει μάλιστα τις δηλώσεις του προέδρου του εν λόγω κόμματος, Βασίλη Στίγκα πως «μετά από πολύ καιρό θα υπάρχει ξανά εθνικιστική φωνή στη Βουλή» όπως επίσης και το δημόσιο «ευχαριστώ» του προς τον Ηλία Κασιδιάρη.