Το ερώτημα των επικείμενων εκλογών δεν είναι ποιο κόμμα θα τις κερδίσει, αλλά εάν η ΝΔ θα εξασφαλίσει μια ασφαλή αυτοδυναμία, προϋπόθεση για μια σταθερή διακυβέρνηση μακράς πνοής, έγραψε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Θωμάς Γεράκης. Oλες οι δημοσκοπικές καταγραφές, μία εβδομάδα πριν από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνηγορούν στο ότι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- είναι εφικτός, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marc.
- Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η ΝΔ καταγράφει ποσοστά άνω του 40% με ανοδική τάση.
- Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της είναι υψηλότερη σε σχέση με τις συσπειρώσεις που καταγράφουν τα άλλα κόμματα.
- Η πρόθεση συμμετοχής στις δεύτερες εκλογές εμφανίζεται σχετικά μεγαλύτερη σε όσους ψήφισαν τη ΝΔ στις 21 Μαΐου.
- Η θετική ψήφος υποστήριξης της ΝΔ καθορίζει ισχυρά την επιλογή προς αυτή και σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.
- Η επιθυμία για αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς και το ποσοστό συμφωνίας με τις απόψεις και θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.
Αν και ο κίνδυνος χαλάρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ καταγράφεται περιορισμένος, εξακολουθεί να είναι υπαρκτός. Είναι διαφορετικό να υποστηρίζει κάποιος ένα κόμμα στις δημοσκοπήσεις από την άνεση του σπιτιού του και άλλο να επιβεβαιώνει την πρόθεσή του πηγαίνοντας στην κάλπη.
Οι συσχετισμοί στη μάχη της Κεντροαριστεράς παραμένουν σταθεροί. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση χωρίς πολλές πιθανότητες ουσιαστικής βελτίωσης ή μεγάλης πτώσης και το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην τρίτη θέση χωρίς να φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει αισθητά το εκτόπισμά του στον κεντροαριστερό χώρο απειλώντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στα επίπεδα των ενισχυμένων ποσοστών που κατέγραψε στις προηγούμενες εκλογές κυμαίνεται και το ΚΚΕ. Η διαπίστωση ότι δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στους εκλογικούς συσχετισμούς αφορά sτα προαναφερόμενα κόμματα, αλλά όχι τα μικρότερα.
Εκεί μπορεί να κρύβονται οι εκπλήξεις των επόμενων εκλογών. Οι όποιες μεταβολές παρατηρούνται στα μικρότερα κόμματα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η Πλεύση Ελευθερίας, παρά την κάμψη της δυναμικής που ανέπτυσσε μέχρι την τελευταία εβδομάδα και τη μείωση του ποσοστού της στην τελευταία δημοσκόπηση, έχει ισχυρές πιθανότητες εισόδου στη Βουλή. Τα τελευταία γεγονότα που την αφορούν την πλήττουν σοβαρά, αλλά δεν φαίνεται να της στερούν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή της. Οι πιθανότητες εξακολουθούν να καταγράφονται μειωμένες για την είσοδο στη Βουλή του ΜέΡΑ25.
Τέλος, ο χώρος δεξιότερα της ΝΔ χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη ρευστότητα ως προς τις τελικές επιλογές πολιτικής του έκφρασης. Η εμφάνιση του κόμματος Σπαρτιάτες φαίνεται να πιέζει εκλογικά την Ελληνική Λύση, η οποία καταγράφει υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, καθώς και τη Νίκη που διεκδικεί οριακά την είσοδό της στη Βουλή. Με τα σημερινά δεδομένα, ο αριθμός των κομμάτων που θα απαρτίσουν τη σύνθεση της νέας Βουλής είναι ακόμη ανοιχτός. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ποσοστό που απαιτείται για να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία ή το κατά πόσο αυτή η αυτοδυναμία θα είναι ασφαλής εξαρτάται και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον το βράδυ της επόμενης Κυριακής αναμένεται να διατηρηθεί υψηλό.