Είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά το στραπάτσο της περασμένης Κυριακής στις εκλογές.

Το πρώτο και βασικότερο που περίμεναν όλοι ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και το μήνυμα που θα περνούσε ενόψει της επόμενης εκλογικής μάχης. Κι αν μη τι άλλο, το θετικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο επικεφαλής της παράταξης δεν έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Το δεύτερο αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν αποδεκτός με δεδομένο ότι ήδη διάφορα στελέχη μιλούν επισήμως ή ανεπισήμως για ανάγκη αλλαγής προσώπου στην ηγεσία. Το θερμό χειροκρότημα προς τον Τσίπρα, έδωσε απαντήσεις σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και θέλει να πορευθεί η πλειοψηφία.

Το τρίτο ήταν το σύνθημα για τη συνέχεια. Κι ήταν σαφές. Το πένθος τελειώνει εδώ, τα μνημόσυνα και ο εσωτερικός διχασμός πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν κι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει τουλάχιστον στον εαυτό του, αλλά και σε αυτό το 20% που τον στήριξε να δώσει μάχη προκειμένου να αυξήσει δραματικά τα ποσοστά του, με τελικό στόχο να αποτελέσει μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή αντιπολίτευση.

Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν…

«Χάσαμε γιατί η ΝΔ επέβαλε την ατζέντα του φόβου και είχε μιντιακή υπεροπλία»

Ο Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε με την ομιλία του την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος αναφέρεται για πρώτη φορά δημοσίως στην εκλογική κατάρρευση που υπέστη η παράταξη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Καταχειροκροτούμενος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα στις 18:45. Ξεκινώντας την ομιλία του, ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν. «Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε» υπογράμμισε.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της ήττας, λέγοντας ότι αυτή «δεν ισομοιράζεται» και είναι πρωτίστως δική του. Ταυτόχρονα, είπε ότι σήμερα είναι η στιγμή «να βάλουμε τέλος στο πένθος».

Παράλληλα, εμφανίστηκε ενωτικός, καλώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν τέλος στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. «Μερικοί από μας δείχνουν ότι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταλάβει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα αίτια της συντριπτικής ήττας, ο κ. Τσίπρας εντόπισε τρεις αιτίες:

Όπως είπε, η πρώτη αιτία, «κατά την άποψή μου, είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου».

Η δεύτερη αιτία, υπογράμμισε, «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας».

Και η τρίτη, παρατήρησε, αλλά καθόλου έσχατη αιτία, «είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση».

«Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές (σ.σ. έμμεση αναφορά στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τα όσα είπε για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%), οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» αναγνώρισε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το σύνθημα αλλαγής:

«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό. Και γι’ αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη».