Αίσθηση προκαλεί ο τεράστιος αριθμός των αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αφού υπάρχουν περίπου 179.000 εγγεγραμμένοι μεγαλύτεροι των 100 ετών ενώ πάνω από 110 χρόνων υπολογίζονται σε 65.000.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Πάνω από 110 (σ.σ. ετών) είναι 65.000 και πάνω από 115 είναι κοντά 10.000. Πάνω από 100 ετών είναι 179.000».

Μετά την σημείωση των δημοσιογράφων ότι αυτό οφείλεται σε μη ξεκαθάρισμα των εκλογικών καταλόγων, συνέχισε λέγοντας: «Να επαναλάβω ότι σίγουρα δεν είναι 179.000. Δεν είναι λίγοι όμως ότι είναι πάνω από 100. Θα πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση μία πρόταση να κατεβάσει το ηλικιακό όριο των 116 ετών που διαγράφει αυτόματα. Στο παρελθόν είχε βρει ηλικίες 130 και 140, άρα έπιασε τόπο. Εφόσον έχουμε ένα τόσο υψηλό νούμερο πάνω από τα 110, θα πρέπει να παρθεί μία ‘πολιτική απόφαση’, να κατεβάσει το όριο».

Και είπε: «Αν δεν υπάρξει ληξιαρχική πράξη θανάτου, δεν υπάρχει κανένας, χωρίς νομοθετική ρύθμιση, για να τον διαγράψει».

 

Με λίστα, χωρίς σταυρό στους υποψηφίους, θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Διευκρινήσεις για την ερχόμενη εκλογική διαδικασία έδωσε ο κ. Σταυριανουδάκης. Επεσήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές θα γίνει εκλογή βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό και έτσι οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να βάζουν σταυρό δίπλα στα ονόματα υποψηφίων.

«Εάν υπάρχει σταυρός δεν θα θεωρηθεί άκυρο το ψηφοδέλτιο, κατά την ερμηνεία του νόμου. Όμως, είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου και της εφορευτικής επιτροπής να κρίνει εάν υπάρχει κάποιο σημάδι που να θεωρηθεί ότι βγάζει άκυρο το ψηφοδέλτιο», επεσήμανε, μιλώντας στον Ant1.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα μπαίνει σταυρός ούτε σε ψηφοδέλτια κομμάτων που για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος στις εκλογές του Ιουνίου και πως σε όλα θα ισχύσει η εκλογή με λίστα, με βάσει την σειρά των ονομάτων των υποψηφίων που θα ορίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει τα ονόματα να αναφέρονται στα ψηφοδέλτια και να μην υπάρχει μόνο το έμβλημα και το όνομα του κόμματος, ώστε οι ψηφοφόροι να ξέρουν με ακρίβεια ποιοι θα εκλεγούν ανάλογα με τις ψήφους τους, ώστε να πάρουν την τελική απόφαση τους.