Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χτες (25.06) έτοιμος να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα και ψύχραιμα να αναλύσει γιατί υπέστη αυτή την βαριά ήττα στις εκλογές. Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια η ΚΕ που θα ασχοληθεί με τις αιτίες της ήττας.
«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος». Με αυτές τις φράσεις έκλεισε χθες τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο, αυτόν της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και η επόμενη μέρα θέτει και τον ίδιο στη διάθεση του κόμματος, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε συνέδριο, πιθανότατα το φθινόπωρο, με το οποίο λογικά θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού. Στη διαδικασία, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και πάλι υποψήφιος, αλλά το ερώτημα είναι αν θα βρεθεί κάποιος-α ή κάποιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάτι άλλο που ενδεχομένως σηματοδοτεί νέα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, «για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος», προσθέτοντας: «Ενας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος».
Ηχηρά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός Βουλής
Παρά τη βαριά ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κυρίαρχο κόμμα ανάμεσα σε όλα τα προοδευτικά σχήματα. Σε λίγους μήνες θα κληθεί να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και σ’ ένα χρόνο έπεται εκείνη των ευρωεκλογών.
Ηχηρά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μένουν εκτός Βουλής καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ανά την Επικράτεια με μειωμένη δύναμη κατά 24 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στο 96,38% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων η εικόνα των εδρών έχει ως εξής:
Συγκεκριμένα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης χάνει από μια έδρα, εκτός από την Α’ Πειραιά όπου διατηρεί τη δύναμη της 1 έδρας ενώ από το Επικρατείας εκτός μένει η Πόπη Τσαπανίδου.
Ειδικότερα στην Α’ Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης.
Στον Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών από τις 3 έδρες χάνει τη μία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας.
Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία αυτή του Γιάννη Μουζάλα.
Στην Α’ Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα.
Στην Β’ Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση.
Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης.
Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης από τις 4 έδρες την έδρα χάνει ο Γιάννης Αμανατίδης και στην Β’ Θεσσαλονίκης μένει με μία έδρα και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.
Στην Αιτωλοακαρνανία από τις δύο έδρες την μία χάνει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Στην Αχαΐα από τις 3 έδρες χάνεται μια αυτή του Γιώργου Κυριακόπουλου.
Στα Δωδεκάνησα τη μια έδρα χάνει η Χρύσα Καραγιάννη.
Στον Έβρο επίσης την 1 χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος.
Στο Ηράκλειο από τις 2 την χάνει ο Σωκράτης Βαρδάκης.
Στα Ιωάννινα από τις 2 έδρες την μια χάνει ο Γιάννης Στέφος.
Στην Καβάλα την μια χάνει η Τάνια Ελευθεριάδου.
Στην Καρδίτσα επίσης την μια χάνει ο Νίκος Μηχαλάκης.
Στη Λάρισα από τις 2 την χάνει ο Γιάννης Καριπίδης.
Στη Λέσβο την μια έδρα χάνει τελικά Γιάννης Μπουρνούς.
Στην Πιερία την έδρα μια χάνει ο Σάκης Γκούνας.
Στις Σέρρες την μια έδρα χάνει ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.