Ο Guardian αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, 5 εβδομάδες μετά την προηγούμενη ανάλογη διαδικασία, όπως νωρίτερα έκανε και το BBC.  Στέκεται στην αυτοδυναμία που κερδίζει η Νέα Δημοκρατία και στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ χειροτέρεψε τις επιδόσεις του σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

Εξηγεί επίσης και τον εκλογικό νόμο, που σε αντίθεση με το Μάιο δίνει τώρα μπόνους εδρών στον πρώτο και άρα τη δυνατότητα στη ΝΔ μετά το ποσοστό που πήρε (40,5%) να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σε μια βουλή, που όπως τονίζει, θα είναι οκτακομματική.

Κατά τα άλλα, η βρετανική εφημερίδα εξετάζει εκτενώς την είσοδο στη Βουλή των «μέχρι πρότινος άγνωστων» ακροδεξιών Σπαρτιατών, τους οποίους χαρακτηρίζει συνεχιστές της Χρυσής Αυγής και στέκεται στο ότι ο Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη και μίλησε για «νέο στιλ και ήθος» στην ελληνική πολιτική ζωή.

Ο Guardian επίσης, ξεχωρίζει την αποτυχία του ΜΕΡΑ25 του «ανυπότακτου» όπως τον χαρακτηρίζει πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, καταγράφει την επιβεβαίωση του ΠΑΣΟΚ ως 3η δύναμη και την βελτιωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων για το ΚΚΕ.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης το πώς η τραγωδία της Πύλου, όπως νωρίτερα αυτή των Τεμπών, όχι μόνο δεν είχαν κάποια αρνητική επίπτωση στη Νέα Δημοκρατία, εκλογικά ομιλώντας, αλλά εκτόξευσαν τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια νούμερα.  

Guardian: Πώς εξηγεί τη νίκη του Μητσοτάκη, τι περιμένει από τον Τσίπρα για την επόμενη μέρα

«Η νίκη της Κυριακής ήταν, κατά τους αναλυτές, μια αποτύπωση της επιθυμίας των ψηφοφόρων να δουν την Ελλάδα να συνεχίζει σε μια πορεία “κανονικότητας” μετά τη χρεοκοπία της χώρας και μια μακροχρόνια κρίση σαν τρενάκι του τρόμου, με προγράμματα διάσωσης και λιτότητας.

Στην πρώτη του θητεία, ο Μητσοτάκης μείωσε την ανεργία, μείωσε τους φόρους, προσέλκυσε ξένους επενδυτές και ψηφιοποίησε μια ξεπερασμένη γραφειοκρατία που είχε γίνει συνώνυμη με την αντίσταση της Ελλάδας στον εκσυγχρονισμό. Στη δεύτερη, υποσχέθηκε να αυξήσει τους μισθούς, να αυξήσει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 950 ευρώ, να μειώσει περαιτέρω τους φόρους, να αναθεωρήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να βελτιώσει τις υποδομές σε εθνικό επίπεδο.

Αλλά η αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναδύθηκε σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης λαϊκιστικής ρητορικής κατά της λιτότητας στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, είχε επίσης κατηγορηθεί ότι δεν είχε ένα πειστικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία μακροχρόνια δεινά. Το αποτέλεσμα της Κυριακής μπορεί να είναι καθοριστικό για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα και την πορεία που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Guardian για τις ελληνικές εκλογές.